Et vindu for ny vekst

Skrevet av Edmund Ulsnæs
06.02.2019 12:40 - OPPDATERT 05.11.2019 16:52

Du vet du er god når hovedkunden har vært trofast i 35 år! Selstadvinduet skinner videre, gjeldfri og solid. Og, skal kanskje tilby enda litt mer fra nå…

- I vår betaler vi siste avdrag på lokalene våre, slik at bedriften blir gjeldfri. Så ja, nå jobber vi med nye strategier. Det vil nok skje noe i år, smiler Tord Selstad.
Hva som skal skje, kommer vi tilbake til. La det først være sagt at Selstadvinduet AS står som en påle i markedet der MANGE frittstående snekkeribedrifter har bukket under. Der andre gav opp kampen mot de landsdekkende kjedene og billig-produktene, presterer Selstadvinduet år etter år mer enn ni millioner kroner i driftsinntekter. Og sekssifret driftsresultat.
- Ja, vi er solide. Nå skal vi ta nye skritt, og da er det viktig å få ut noen sannheter om hvilken vinduskvalitet vi mener en huseier er tjent med!

Solid og gjeldfri bedrift: i 72 år har familiebedriften til Tord Selstad laget kvalitetsvinduer i heimbygda hans. 2019 blir året for fortsatt trygg drift, men også spennende strategier og tettere kundekontakt for ham og staben, her representert ved Robin Strømdal Sleipnes (t.v.).

Kunde i 35 år
Det måler respektable 1.140 kvadratmeter, industribygget som ligger bare 70 meter fra fylkesvegen gjennom Selstad. Men om fasaden ikke gjør så mye ut av seg, der ved elva, er det desto mer trøkk innenfor veggene. Her produseres det med raske, erfarne og travle hender. Sammen med Robin S. Sleipnes, Fikret Pajazetovic og alle de andre, klargjør Tord nye Selstad-vinduer for turen ut til kundene.
- Det gikk bra i fjor, også – konkurransen er hard, men vi kjører optimistisk videre. Og når den desidert største kunden vår har handlet fast hos oss i over 35 år, så vet vi at vi gjør mye rett! For Ranahytta, som kjøper 60 prosent av produksjonen vår, har mye kortere vei til en annen vindusfabrikk enn til oss, fastslår Tord.
Helt siden 1947 har familiebedriften drevet sin helt spesielle kvalitetsproduksjon her. Først Bernhard Selstad, på andre siden av fylkesvegen, deretter sønnen hans Arne, og allerede fra ungdomsskoletiden var også sønnesønnen Tord ivrig med i produksjonen.

- Når vinduene ikke er impregnert, er det bare kjerneved som er holdbart. Og i våre vinduer bruker vi 100 prosent kjerneved av Sibirsk Lerk.
Tord Selstad

Kvalitet og ikke kvalitet
- La meg gi deg et eksempel, sier han.
- Du bygde hus på 1970-tallet, og nå, 40 år senere, må vinduene byttes. Du googler, og velger det billigste du finner. Vinduene settes inn, og det er først noen år senere at du skjønner at det er en grunn til at garantien ikke lenger er 10 år, men 5 år…
Han har gjort dette i snart 40 år, Tord Selstad, og hovedkunden hans har altså foretrukket Selstadvinduet i snart 35 av dem. Han vet hva som er et kvalitetsvindu. Og hva som ikke er det.
- Når vinduene ikke er impregnert, er det bare kjerneved som er holdbart. Og i våre vinduer bruker vi 100 prosent kjerneved av Sibirsk Lerk. Vinduer som ikke impregneres vil etter hvert få råteskade, og dette vil folk få erfare.

- Så ja, vi ser på hvordan vi kan skaffe oss de rette folkene for å begynne med montering av vinduer.
Tord Selstad

Må synes bedre
Og dette vil Selstadvinduet AS nå gjøre til en hovedoppgave. Fortelle kundene om sine egne vinduer, de som lages av Sibirsk Lerk med 100 prosent selvimpregnerende kjerneved, og har oljebasert grunning og toppstrøk.
- Og fortelle at kundene er velkommen hit, til fabrikken, for å handle med oss, understreker Tord.
I alle år er nemlig kundene blitt henvist til de lokale kjedebutikkene for å kjøpe vinduer. Men, de siste årene har de samme kjedene strammet inn, og Selstads produkter får ikke innpass.
- Nå må vi bli enda flinkere til å fortelle om den kvaliteten vi kan tilby, og at vi selger vinduene her, ut fra fabrikken.
Og Selstad-kvaliteten selger, jfr. våre ord om solid bedrift i innledningen. Og dersom økt omsetning, har både lokalene og maskinparken kapasitet til flere dyktige medarbeidere – bedriften har tidligere hatt 15 ansatte.

Raske, erfarne og travle hender: eier og daglig leder Tord Selstad viser fram laget sitt, nemlig Hugo Lundbakk (fra venstre), Vigdis Selstad, Ron Pelikan, Fikret Pajazetovic, Egil Martinussen, Robin Strømdal Sleipnes og Ugnius Kulikauskas.

 Vil tilby mer
- Du sa det vil skje noe i år?
- Ja, jeg tror nok det. Vi er gjeldfri fra dette året, og tenker strategisk på de neste. For få år siden investerte vi 3,5 millioner kroner i et stort lakkanlegg, og dette har kapasitet til mye større produksjon, opplyser Tord.
- Dessuten vurderer vi absolutt å begynne med selve installasjonen av de vinduene vi selger. Vi ser flere i bransjen vår som gjør dette, og det er en fordel å kunne tilby også dette. Så ja, vi ser på hvordan vi kan skaffe oss de rette folkene for å begynne med montering av vinduer.
- I tillegg er det veksten i hytter og fritidshus - der ser vi også et marked, både for nye vinduer og reparasjon av skadde vinduer.


Tord Selstad (52)
Sønn av Arne Norin og Solveig, bror av Fred (50) og Hege (45) og gift med Vigdis – de to har barna Alf- Jørgen (f. 1994) og Karianne (f. 1995). Tord gikk handel og kontor på Ørnes etter grunnskolen, og tok deretter videregående utdanning i teknisk tegning, i Narvik. Etter dette har han jobbet i familiebedriften, og tok fagbrev som møbelsnekker (maskin) i 1991. Han har også tegnet flere utbygg, garasjer og boliger.
Siden 2002 er Tord daglig leder i Selstadvinduet AS, og etter å ha overtatt aksjene etter sin far og bror, er han i dag eneeier.


 Selstadvinduet AS

Etablert i 1947 av Bernhard Selstad, og senere videreført av sønnen Arne Norin og hans sønn Tord (f. 1966). Største kunde er Ranahytta AS. Dagens produksjonslokaler på Selstad ble bygget i 1982, og foretaket ble aksjeselskap i 1987. Arne er pensjonist, mens den andre sønnen Fred (f. 1968) driver egen virksomhet, og i dag er Tord eneeier og siden 2002 daglig leder. Selstadvinduet AS sysselsetter 7,2 årsverk, og har over tid hatt årsomsetning på rundt 9 millioner kroner. Driftsresultatet før skatt endte i 2017 på 1,0 mill.