To gode naboer fra Sandaa i Meløy er nå blitt to gode arbeidsvenninner i Sundsfjord i Gildeskål. Marita Stavnes (20, t.v.) har fått fast jobb i Helgeland Smolt-produksjonen, og Ingrid Køllersen Nygård har fått læreplass.

Fikk fast fisk

Oppvokst og fortsatt bosatt i samme nabolag i Meløy. Nå er to flinke damer også blitt gode arbeidskolleger – i nabokommunen Gildeskål.

- Det er positivt at jenter ser at dette ikke er noen ‘mannejobb’. Ute på sjøanleggene er det mest gutter, men jeg synes det er enda mer spennende her – utrolig mye å lære seg og sette seg inn i, mener Marita Stavnes.

Tromsø ble utsatt
Vi sitter i det store og stilige nye kantine-rommet. Helgeland Smolt i Sundsfjord har bygget kraftig om og ut, og nå er det kort vei til alt, også over gangbrua til den splitter nye storsmolt-avdelingen dit vi straks skal gå. Vårt oppdrag er å møte to blide og ganske fornøyde unge damer. Ingrid Køllersen Nygård (19) og Marita Stavnes (20).
- Gratulerer med ny læreplass, Ingrid!
- Takk! Egentlig skulle jeg vært i Tromsø nå, for jeg både søkte og kom inn på fiskeri og havbruksvitenskap ved universitetet der. Jeg liker å studere og lære mer, så dit skal jeg nok en dag.
- Men, det er gjevt å få et fagbrev først, og på disse to årene finner jeg ordentlig ut om det er dette jeg vil satse på videre, forklarer hun valget som gjør henne til en fast del av Helgeland Smolt-staben fra 12. august.

- Men, det er gjevt å få et fagbrev først, og på disse to årene finner jeg ordentlig ut om det er dette jeg vil satse på.
Ingrid K. Nygård

 

Fast fisk for Marita
- Gratulerer med fast jobb, Marita!
- Takk skal du ha! Jeg ante ingenting om dette faget da jeg begynte på skolen på Inndyr. Men jeg likte både turnusen og lønna, og at jeg kunne bo hjemme. Og landbruk har jeg alltid likt – jeg har hester selv, og mamma har gård – dette likner jo litt, i hvert fall, smiler hun.
Marita er nettopp ferdig med løpet som Ingrid nettopp har begynt på, og gikk rett over i fast jobb fra i sommer. Da hun hadde sine første utplasseringer her, var hun først i familien i Helgeland Smolt-kjeledress, men etterpå har både storebror Richard og mamma Eli kommet etter – de har du tidligere kunnet møte i Ny Næring.

- Her i Sundsfjord har vi tre ulike resirkuleringsanlegg, så det er mye å sette seg inn i. Du må vite hva du holder på med og være våken.
Marita Stavnes

 

 

- Du må være våken!
- Hva som krever oss mest i denne jobben? Kanskje at man må følge veldig med på utviklingen hele tiden. Det skjer veldig mye nytt hele tiden – nå gleder jeg meg for eksempel til at vi skal til Aqua Nor i Trondheim, som er verdens største messe for akvakultur-teknologi, forteller Ingrid.
- Krever oss mest….Da vil jeg nok si at det er veldig mye å passe på i denne jobben, mener Marita.
- Her i Sundsfjord har vi tre ulike resirkuleringsanlegg, så det er mye å sette seg inn i. Du må vite hva du holder på med og være våken.
- Du kan ikke stole på husken?
- Nei! Men vi har sjekklister, da, der vi går gjennom systematisk så ingenting blir glemt. Og så er det jo faste prosedyrer på det meste.
- Du kjenner på ansvaret, Ingrid?
- Ja, jeg tenker ofte på det, når jeg for eksempel skal åpne en ventil eller noe. ‘Tenk hvis jeg åpner for mye nå, og fisken dør….’ Det er store verdier som kan gå tapt hvis man gjør feil. Så jeg er veldig konsentrert for å være sikker på at jeg gjør alt rett!