Fikk skygge Ronny

Skrevet av Edmund Ulsnæs
20.02.2019 22:03 - OPPDATERT 28.02.2019 12:36

Når du er ung og skal velge høyere utdanning, hva er bedre enn å se i aksjon en som gikk samme veien du selv vurderer? I Glomfjord ble dét økonomi…

- Dette er første gang, for min del, smiler Yara-controller Ronny Solberg (39).
- Jeg har aldri hatt to studenter sammen med meg på denne måten, der de skal ‘skygge’ meg. Dette ble spennende og interessant for meg, også!
Han har satt av et møterom til seg selv, John Michael Nymo (17) og Emma Holm Olsen (17) denne fredagen. Nå snakker de økonomi, og Ronny forklarer og viser på veggen – hva er egentlig jobben til en controller?

John Michael Nymo og Emma Holm Olsen vurderer økonomiutdanning. Meløy videregående skole lot dem jobbskygge tidligere studiespesialisering-elev Ronny Solberg, som er controller hos Yara Glomfjord. - Spennende og interessant! mener Ronny.

Lysten på økonomi
- Det er mer økonomi enn det er regnskap – jeg jobber med analyse av nøkkeltall, og hjelper avdelingene våre med økonomiske vurderinger og beregning av lønnsomhet. Og så må jeg rapportere innenfor de fristene som gjelder, forklarer controlleren.
Han har et lydhørt publikum. John Michael og Emma har stor interesse for økonomifag, og nå er de på såkalt jobbskygging – de følger en person i et yrke de er interessert i, gjennom en arbeidsdag.
- Hvis karakterene mine holder, har jeg lyst til å studere industriell økonomi. Da ser man framover, ikke bare på nåtiden, og studerer folk og samfunnsutvikling, forklarer John Michael, som ser for seg en karriere som sivil- eller samfunnsøkonom.

- Det er viktigere å finne en jobb man trives med og passer til, enn å ha veldig høy lønn. Men selvsagt teller lønna med.
Emma Holm Olsen og John Michael Nymo

 
Lønn viktig?
Emma har også klare grunner til å fordype seg i økonomifag ved Meløy videregående skole.
- Jeg er ganske sikker på at jeg har lyst til å ta en bachelor i økonomi og ledelse. Om jeg vil jobbe i Yara? Ja, kanskje dét, men jeg vil jo ikke ta jobben fra Ronny, spøker hun.
- Ledelse?
- Ja, jeg kan godt tenke meg en lederjobb. Jeg liker å ha kontroll, liker å organisere, smiler hun.
Det var nå i januar at de to andreårselevene på Ørnes tilbragte en fredag sammen med Ronny Solberg i Yara-administrasjonen i Glomfjord. Begge snuser grundig på økonomiutdanning, og suger til seg alt Ronny har å fortelle.
- Hva med lønn, er dette viktig?
- Det er viktigere å finne en jobb man trives med og passer til, enn veldig høy lønn. Men selvsagt teller lønna med, for vi vil jo ha et bra liv med råd til både mat og tak over hodet, og kanskje luksus som egen bil, smiler Emma og John Michael.

En viktig smakebit
- Elevene gir veldig god respons etter jobbskyggingen, fastslår fagleder Monica Rosting ved studiespesialisering på Ørnes.
Hun har sendt elever på jobbskygging av pilot Dag Helge Knudsen, veterinær Trond Braseth, ernæringsfysiolog Malene B. Karlsen, controller Ronny Solberg og flere andre, til andre virksomheter som Meløy Energi, Sundsfjord Smolt, SINTEF Molab, Støtt Brygge, Meløy kommune og Politihøgskolen.
- Det er viktig at elevene får en smakebit av hvilke yrkesmuligheter de har etter studiespesialisering og høyere utdanning. På jobbskyggingen kan de dessuten får en avklaring på om dette blir rett for dem, eller om det ikke er et yrke som passer, mener Monica.


Ronny Solberg (39)
Oppvokst og fortsatt bosatt på Ørnes, sønn av Anne Marie og Geir Solberg. Fullførte treårig studiespesialisering ved Meløy videregående skole i 1999, og tok deretter siviløkonomutdanning ved Handelshøgskolen i Bodø. Flyttet så til Oslo og først jobb for If, dernest Kemneren i Oslo. Er fra 2009 plant controller hos Yara Glomfjord.