Hold deg fast: hektisk sommer på Burøya for Moldjord’s prosjektleder Kåre Eggesvik.

For store anledninger

- Den største utfordringen her er at det skal gå så raskt, og midt i ferietiden. Og prosjekteringen pågår delvis samtidig som arbeidet vårt.
KÅRE EGGESVIK

Typisk Moldjord i Bodø: store bygg, store investeringer, stort ansvar.

Kåre Eggesvik har en helt spesiell kompetanse som gjør ham til en viktig mann for Moldjord Bygg og Anlegg. På store og kostnadskrevende oppdrag for kunder, er hans erfaring som prosjektleder ofte avgjørende for god gjennomføring.
- Den største utfordringen her er at det skal gå så raskt, og midt i ferietiden – vi skal være ferdig første uka i september, sa Kåre til oss tidligere i sommer.
- Og fordi det går så fort, pågår prosjekteringen delvis samtidig som arbeidet vårt – dét gjør også prosjektet litt spesielt.

Digre tørker, digert gulv
Vi er på Burøya ved Bodø og hos bedriften Pelagia (tidl. Bodø Sildoljefabrikk, red. anm.), som eies av Austevoll Seafood AS og Kvefi AS og der Jon Vestengen er fabrikksjef. Fabrikken har bygget om og bygget ut i flere etapper, og står foran nye, store utvidelser. Nå bytter virksomheten ut tre tørker som skal erstattes med tre nye, hver på 120 tonn.
- Vi har støpt fundamentene til tørkene, og så skal dagens hall utvides, pluss at vi støyper 1.200 kvadratmeter med gulv. Før dette hadde vi også grunnarbeidet, opplyste Kåre til Ny Næring tidligere i sommer.

Ferien gjennom
Sommer, ja. Det ble lite fellesferie der i gården – en bemanning på 12 Moldjord-menn var til enhver tid på jobb sommeren gjennom, for å makte tidsfristene. 
- Litt spesielt med et såpass stort prosjekt gjennom hele ferieavviklingen – jeg selv tok ikke ut mange feriedager. Og den viktigste milepælen var beinhard – de nye tørkene skulle inn den første uka i september. I slik industri er det som kjent ytterst viktig at produksjonen kan starte etter planen, for et døgn uten produksjon koster masse penger!
I høst er produksjonen ved Pelagia i gang igjen, men fra senvinteren braker det løs igjen med mer ut- og ombygging.
- Da satser vi på at vi har gjort en så god jobb at vi får være med videre, smiler Kåre Eggesvik.Samarbeider godt: Arne Wiik (t.v.) og Levi Vollan bygger tankfarm på Sørarnøy.

- En utfordring her har vært å få betongbilen i posisjon og tømt raskt nok, slik at den rekker neste ferge.
ARNE WIIK

Typisk Moldjord på Sørarnøy: store bygg, store investeringer, stort ansvar.

Arne Wiik har en helt spesiell kompetanse som gjør ham til en viktig mann for Moldjord Bygg og Anlegg. På store og kostnadskrevende oppdrag for kunder, er hans erfaring som prosjektleder ofte avgjørende for god gjennomføring.
- En utfordring her har vært å få betongbilen i posisjon og tømt raskt nok, slik at den rekker neste ferge tilbake til fastlandet. Overnatting for sjåføren blir svindyrt, smiler Arne.

For 250 millioner!
Vi er på Sørarnøy og hos bedriften Salten N950, der Salten Aqua AS er hovedeier og Johan Edvard Andreassen er daglig leder. Lakseslakteriet er ombygget og utvidet i flere etapper, etter at det tidligere også var fiskemottak. Nå investerer eierne over 250 millioner kroner i utbygging og en svært kraftig økning i slaktekapasiteten.
- Noe av det første som skal på plass, er en tankfarm med seks tanker for blod og innvoller – den måler 30 x 25 meter. Det vi nå jobber med er å lage fundamentene for tankene, og et basseng som vil samle opp dersom en av tankene skulle revne, forklarte Arne Wiik til Ny Næring tidligere i sommer.

Tankene er starten
Vi tar bilde av ham sammen med Levi Vollan fra den lokale underleverandøren Vollan Maskin, og Arne’s kollega og bas Vytautas Jonhuskis. Moldjord er også involvert i forberedelsene for et avsaltingsanlegg - Salten N950 er storforbruker av ferskvann, og ønsker å bli selvforsynt ved et slikt anlegg som omdanner saltvann til ferskvann. Til tankfarmen har Arne og laget hans ansvar for sprenging, betongarbeid og bygging i stål. Om lag 300 kubikk betong, om lag 20 tonn armering, og pre-fabrikering av elementer inne på Inndyr.
- Vi kommer også til å levere tilbud på selve slakteriet, som skal ferdigstilles neste år, opplyser Arne Wiik.


Kåre Eggesvik (58)
Oppvokst i Eggesvika i Beiarn, storebror til Svein (f. 1964) og Torleif (-68). Tømrerlinja ved Aspåsen videregående skole, deretter fagbrev og to år hos Byggmester Oskar Hoff i Bodø. Kom til Moldjord Bygg og anlegg i 1988, først som tømrer, fikk senere Byggmester-papirer, og har de siste 15-20 årene vært prosjektleder. Er også største eier. To barn, Lena (-81) og Hege (-86), og sju barnebarn.

 

Arne Wiik (62)
Oppvokst på Inndyr, storebror til Jan Sverre og Inger Marianne. Fagbrev som tømrer og så forskallingssnekker, senere teknisk fagskole. Har jobbet for Byggmester Alfred Jørgensen, Furuholmen og AS Anlegg i Bodø, og er siden 2006 formann og prosjektleder hos Moldjord Bygg og Anlegg. Bor i Bodø med kona Torill, og de har barna Bjørn (f. 1983), Tone (f. -86) og Andreas (f. -91).