To år med tøffe omstillinger: Fred Inge Kristensen er ferdig som daglig leder i Bilfinger – nå blir han Statkraft’s kraftverkssjef i Meløy.

Fornøyd. Bytter jobb

Bilfinger-sjefen slikker sårene etter tap av dyktige ansatte, men er fornøyd med de økonomiske forbedringene. Nå tar han selv nye utfordringer.

  • Er innenfor hos havbruk

  • Er bedre på sikkerhet

  • Flere arbeidstimer faktureres


- Klart det har vært steintøft! Lange perioder med permitteringsvarsler, og hadde vi ikke blitt berget av oppdragene for Helgeland Smolt og Cargill i vinter, da hadde vi måttet permittere! fastslår Fred Inge Kristensen.
Om en drøy måned har han første dag som kraftverkssjef for Statkraft i Meløy. Ny Næring ber ham oppsummere to innholdsrike og krevende år som daglig leder for Bilfinger i Glomfjord. En periode der største kunde Yara har hentet hjem arbeidsoppgaver, og der Fred Inge har mistet svært mange i staben på 67 som han begynte med.
- Vi har lidd et kraftig tap av folk, og mange ville jeg gjerne beholdt. Noen har ønsket andre utfordringer, mens andre har gått av med pensjon. Nå er vi 50 ansatte, og har såpass mye å gjøre at vi gjerne skulle vært flere.
- Men, jeg må være glad for at ingen måtte sies opp i den tøffe perioden, mener han.

Har tilpasset seg
Yara’s nødvendige forbedringsarbeid rammer Bilfinger når oppdragsmengden reduseres. I Fred Inge’s regjeringstid har dette gitt tøffe økonomiske utfordringer. Tiltak har vært omorganisering, kostnadskutt og markedsarbeid med økt salgsinnsats.
- Oppe i dette har de ansatte bidratt meget sterkt, og på kort varsel, med å ta ut oppspart ferie, tømme timebanken, effektivisere, ta eierskap og vise sterkt eierskap. Jeg tviler faktisk på at dette kunne skjedd i så mange andre bedrifter, roser han.
I dag er faktureringsgraden bedre – administrasjonen er redusert og enda flere er ‘ute og skrur’. Bilfinger har tilpasset seg markedet bedre, og nå er de økonomiske resultatene bedre. 
- Det har vært kjempetøft. Men tonen har vært god på jobb, og vi har løst problemene i lag. Sjølsagt krangler vi av og til, men slik er det vel alle steder, smiler han.

- Oppe i dette har de ansatte bidratt meget sterkt, og på kort varsel. Jeg tviler faktisk på at dette kunne skjedd i så mange andre bedrifter. 
Fred Inge Kristensen

Havbruk = det beste
- Hva er du mest fornøyd med i perioden som daglig leder?
- Det er nok at vi er kommet innenfor i havbrukssektoren, og har fått nye og gode kunder der. 
Bilfinger har hatt viktige oppdrag både for Helgeland Smolt og TechnipFMC, og dessuten laksefôr-produsent Cargill.
- Dessuten mener jeg at vi jobber veldig bra med helse, miljø og sikkerhet – dette har vi skikkelig under huden nå, vi tenker sikkerhet først. Og som sagt har de ansatte vist stor velvilje, slik at vi i dag er enda flere som er ute og skrur – dette gjør at vi kan fakturere en større del av arbeidstiden vår.
- Trist å slutte?
- Absolutt! Jeg trives her og har fått mange veldig gode arbeidskolleger, og her er masse utrolig dyktige folk! Så jeg kommer til å savne veldig mange, og det samholdet vi har, sier Fred Inge Kristensen.


"Jeg trodde aldri jeg skulle nå opp i kampen
om å få denne jobben."

Fred Inge Kristensen

Han vet lite om å drive vannkraftverk, elektroingeniøren. Men Fred Inge Kristensen er meget fornøyd med å få tillit hos Statkraft.

- Jeg fikk et tips om utlysningen, og at dette var en jobb som kunne passe meg. Så jeg søkte, men hadde ærlig talt liten tro på at jeg ville nå opp! smiler Bilfinger-sjefen.
Om en måned overtar han jobben etter Karl Svein Thorrud som sjef for Statkraft’s kraftverksgruppe Glomfjord. Eller kraftverkssjef, med base på Fykan, helt innerst i Glomfjorden.
- Jeg er veldig fornøyd med å kunne få en slik jobb i et stort og velrenommert selskap som Statkraft. Det blir veldig mye nytt å sette seg inn i, så heldigvis får jeg masse flinke folk sammen med meg! Anlegget er stort og jeg vil måtte bruke tid på å sette meg inn i systemer og anlegg
- Og mens jeg er vant til å tenke 2-3 år fram i tid på større fabrikker, så tenker man i Statkraft 40 år fremover. Da er jeg 90, smiler 50-åringen fra Vassdalsvik i Meløy.


Fred Inge Kristensen (50)
Født på Vallsjøen, oppvokst i Bodø. Utdannet elektroingeniør ved Høgskolen i Vestfold og deretter ansatt i SCA Mölnlycke, deretter Kværner Olje og gass, før fire år i Saudi-Arabia for ABV Rock Group. Etter dette jobber i Norge for Benima, så Rambøll Olje og Gass og så Grenland Group, før fem år i Qatar som ingeniør og prosjektleder for Hydro. Fra 1. februar 2017 daglig leder i Bilfinger i Glomfjord, etter tre år hos malingsprodusenten Jotun i Sandefjord. Gift med Margareth Kristensen Gransjøen og har døtrene Ida (f. 1993), Line (-95) og Emma (-98) fra tidligere ekteskap.