Jonas Brandtzæg – fortsatt skoleelev, men i sommer håper han å bli ansatt som lærling i energimontørfaget hos Meløy Energi.

Fra elev til ansatt

Skrevet av Edmund Ulsnæs
27.02.2019 12:00

Jonas Brandtzæg (17) gjennomfører sine siste måneder som skoleelev, og vet nøyaktig hvor han vil være lærling. Nå får han god skole-hjelp til å skrive den perfekte søknaden…

- Få noen til å lese gjennom søknaden din! Mange skrivefeil gir ikke et godt førsteinntrykk, og søknader som ser bra ut er gjerne de som blir valgt ut - slik er det bare.
- Nå skal dere alle skrive søknad om læreplass, og denne søknaden skal vurderes av norsklæreren deres.
Det er daglig leder Thomas Maruhn ved Opplæringskontoret MBS og så formidlingskoordinator Ingebjørg S. Bjørklund som snakker. De har full oppmerksomhet fra forsamlingen, som teller rundt 50. Fortsatt er de elever ved Meløy videregående skole, men snart skal de bli arbeidstakere. Ny Næring er med på Søkerdagen i Glomfjord.

Meløy videregående skole og Opplæringskontoret MBS formidler lokale lærlinger til lokale bedrifter. Nå samarbeider de om en egen søkerdag for andreårselevene som i vår jakter plass som lærling i ulike fag. I denne artikkelen følger vi Jonas Brandtzæg, og på bildet under møter han en han håper å bli kollega med, nemlig energimontør Joachim Pedersen hos Meløy Energi.

Tre klare valg
- Veldig bra med en egen dag der vi får all informasjon vi trenger for å lage en best mulig søknad og gjøre det bra i jobbintervju. Det kan bli mye informasjon på én gang, men dette er viktig, for det dreier seg jo om å få jobb som lærling, mener Jonas Brandtzæg.
I denne artikkelen følger vi ham til den solide Meløy-bedriften som han har kjempelyst til å jobbe for. Men først søkerdag, og her møter vi ham sammen med Nora Nymo Pedersen (16) og Martin Amund Solhaug (17).
- Jeg har egentlig alltid visst at jeg ville bli helsefagarbeider! smiler Nora.
- Hver fredag er jeg utplassert ved Vallsjøen alders- og sykehjem, jeg liker spesielt å være sammen med eldre. Jeg liker rett og slett å være der for andre, hjelpe dem, og det merker nok arbeidsgiveren min.
- Og jeg var bestemt på å bli maskinfører. Men, så var jeg utplassert på Cargill, og der er både arbeidet og miljøet perfekt for meg, så nå søker jeg meg dit som industrimekaniker, forteller Martin.

Jonas: energimontør
For Meløy videregående skole er samarbeidet med næringslivet tett og viktig. En viktig hensikt med to skoleår med rikelig praksis, er at elevene blir godt rustet for jobb i lokale bedrifter. Å hjelpe Jonas, Nora, Martin og alle de andre med en egen søkerdag, er derfor en nyskapt tradisjon ved skolen.
- Jeg vil bli energimontør, og jeg tror jeg har det som skal til, ja, smiler Jonas Brandtzæg fra Neverdal.
Nå har han forflyttet seg til Meløy Energi sammen med Ny Næring. Det er her han ønsker å få plass som lærling fra sommeren, etter å ha vært her i flere praksisperioder de siste to årene.
- For det første må man komme seg på jobb i rett tid, men også være interessert og motivert i det arbeidet som skal gjøres. Dét er jeg, og jeg liker fysisk arbeid, og å være mye ute!
I driftsavdelingen til Meløy Energi finner vi nå Jan Erik Risvik, som er Jonas sin onkel og en viktig jobb-inspirasjon. Og Joachim Pedersen, energimontør.

- For det første må man komme seg på jobb i rett tid, men også være interessert og motivert i det arbeidet som skal gjøres.
Jonas Brandtzæg


- En bra mann!
- En god energimontør kan ikke være redd for mye vær, i hvert fall! Han må ‘være på’ som vi sier, skjerpet på det som skjer rundt seg, for ting kan bli livsfarlig hvis man slurver, og ikke er våken og uthvilt, understreker Joachim.
- Blir Jonas en bra mann?
- Ja, det tror jeg absolutt. Jeg har hatt ham med på jobber, og han er både ivrig, arbeidsom og lærevillig!
- Og det er hit du vil, Jonas?
- Ja! Backup-en min er å bli elektriker, men jeg tror energimontør er enda litt mer utfordrende. Du vet liksom aldri hva som møter deg utendørs av arbeid når du kommer om morran, og dét er spennende.