I januar i år døde kona, og like etter var det nære på for ham selv, også. Men åttebarnsfar Karl Kildal lar seg ikke knekke, slik han heller ikke gjorde desember-dagen i -88, da alt gikk overende. Siden den gang har 79-åringen bygget ‘halve Halsa’, og er stolt av den voldsomme veksten sønnene hans har prestert med familielivsverket Halsa Bygg AS.

Halsa-byggeren

- Av 240 elever gikk jeg ut med nest best karakterer. Så ja, jeg hadde nok litt talent for tall og handel. 
Karl Kildal


- Han kom hjem fra sykehuset etter tre måneder, og så at jeg hadde drevet butikken med gode tall. Da ville han sporenstreks sende meg på handelsskole.
Han blir rørt nå, den gamle mannen i de velbrukte arbeidsklærne. Karl Kildal må svelge noen ganger før han klarer å fortsette. På historien om da svigerfaren, landhandler Lauritz Haram på Halsa, oppdaget handelstalentet hos guttungen – han som hadde giftet seg pur ung med Haram’s egen datter.
- Så da ble det handelsskole i Bodø. Sjefen der gikk med på at jeg ikke var med på lørdagsundervisningen. For jeg måtte hjem og hjelpe til i butikken.
- Av 240 elever gikk jeg ut med nest best karakterer. Så ja, jeg hadde nok litt talent for tall og handel, smiler Karl.

Fortsatt med: etter alvorlig sykdom i 2019 er Karl tilbake i arbeidsklær. Dette bildet er tatt på befaring i heimbygda Kjeldal i 2015, og sammen med Thor D. Mikkelborg (t.v.) og Arnt Sørgård.

Alltid hardt og mye
Litt sliten, men på bedringens vei i høst. 2019 har vært beintøft for 79-åringen. I januar mistet han sin Britt i kreft, og rett etterpå rammet sykdommen han selv – han som knapt nok har en journal hos legen. Prostata-trøbbel, så kreft og kronisk betennelse i tykktarmen. Men Karl ble reddet gjennom operasjonen 14. mai, og nå trener han seg tilbake. Med arbeid, selvsagt.
- Hva det er med meg? Det er vel pågangsmotet, kanskje. Guttene mine har aldri sett at jeg har gitt opp. Og har også lært seg å stå på, og at ingenting kommer av seg selv, sier han over kaffebordet.
Han tar seg tid til en prat, siden utearbeidet som egentlig skulle gjøres, ble hindret av regnet. For normalt skal det jobbes, ikke prates, for ham som har vært i arbeidslivet i 65 år og sånn egentlig skulle vært pensjonist de siste 12.
- Jeg har alltid likt å jobbe hardt og mye. Og jeg gikk på jobb hver eneste dag i 50 år. Ferie, det var å snike inn en dag her og der, gliser Halsa Bygg’s far.
- De siste årene har jeg bare vært…..seniorrådgiver, hehe.

 

- Hva det er med meg? Det er vel pågangsmotet, kanskje. Guttene mine har aldri sett at jeg har gitt opp.
Karl Kildal

 


Smellen på Tomma

Det skulle vise seg tidlig at guttungen, han med talent for tall og handel, også var velsignet med en arbeidskapasitet utenom det vanlige. Og et pågangsmot som skulle overvinne selv de alvorlige motbakkene som ventet. Som 25-åring hadde han allerede fire barn, hadde bygget hus, drev landhandel og innledet etter hvert en håndverkerkarriere. Motet og snekkerfingrene skulle gi grunnlag for det som i dag er en av Meløy’s største private virksomheter. Men etter år med beinhardt arbeid på 1970- og 80-tallet ventet en særdeles kraftig nedtur. Året er 1988.
- Vi hadde jobbet mer og mer med oppdrett - vært med Oscar Torrissen og bygget i Bjærangen, og med Nordlandssmolt på Åmøya. Så da vi ble kontaktet av dem som skulle bygget et stort anlegg på Tomma, så fylte vi en hel ferge med maskiner og utstyr, og dro nedover. Vi var 10-15 mann som jobbet der i et halvt år, husker Karl det – som om det var i går.
- Jeg var nok litt godtroende. Jeg trodde på dem da de sa at finansene var i orden. Men dét var de jo slettes ikke!

- Jeg var nok litt godtroende. Jeg trodde på dem da de sa at finansene var i orden. Men dét var de jo slettes ikke!
Karl Kildal


To konkurser

Ifølge Karl selv tapte han sju millioner kroner på Tomma, og 15. desember 1988 glemmer han aldri. Da gikk Halsa’s stolte bygg-entreprenør overende, konkurs. Til Ny Næring forteller han at en våken advokat heldigvis hadde hjulpet juridisk bare året før: Karl berget huset, bilen, hytta og ei campingvogn. Alt unntatt huset ble solgt i julesvingen det året. For med null troverdighet i banken måtte det støvsuges i alle hjørner. Etter egenkapital for å etablere Halsa Bygg AS allerede i januar.
- Og noen år senere gikk også dagligvarebutikken konkurs. Jeg ble oppringt på ferietur i Trøndelag – da stengte lensmannen forretningen min, midt i åpningstiden! Men, jeg klarte å åpne den igjen, også, og den er fortsatt i drift!
Karl forteller om tøffe tak og hardt arbeid. Sønnen Kåre, med samme pågangsmot som faren, vokste de neste årene inn i rollen som ny leder for familiebedriften. Og resten er for så vidt historie: Halsa Bygg har med brødrene Kåre (f. 1963) og Bjørn (f. -81) ved rattet hatt en nesten enestående vekst de siste årene, der driftsinntektene på 20 år er øket fra 11 til over 52 millioner kroner. To ganger er bedriften utnevnt til Gaselle-bedrift i Dagens Næringsliv.

Sterk blanding: gjennom opp- og nedturer, alltid med knallhard innsats, har Karl Kildal (79) bygget familiebedriften Halsa Bygg AS. Særdeles medvirkende har hans to sønner vært, der Kåre (56, t.h.) var daglig leder fra 1993 og til i år, mens Bjørn (38) nå er selskapets toppleder.

Om Solhaug-konkurransen
- Ja, det er klart jeg er stolt av sønnene mine. Jeg er stolt av alle barna mine, men det er ingen selvfølge å få to slike gutter, som har samme interessen og pågangsmotet som meg, mener gamlefar Karl Kildal.
- Det har aldri vært et vondt ord mellom oss, og dét er heller ikke en selvfølge i en familiebedrift.
- Karl, nå har Halsa Bygg og Solhaug lagt ned våpnene, og har eierskap hos hverandre. Dét kjennes kanskje spesielt?
- Klart det er spesielt! Det har vel ikke vært direkte vondt blod, men vi har helt klart vært tøffe konkurrenter, og ikke så snille med hverandre bestandig. De siste årene ble begge utarmet av konkurransen, og det eneste riktige var det som skjedde med at de la ned sin entreprenørvirksomhet, mens vi la ned butikken.
- Hva er din rolle nå, da?
- Hehe, jeg er nå her hver dag, men mest for å holde meg i aktivitet. Og jeg lager lunsj til guttene her i Sandtaket hver dag. Men det er ikke så ofte de har tid, da, og dét er jo egentlig bare positivt!

Karl Elias Kildal (79)

Oppvokst i Kjeldal i Meløy som den nest eldste av de seks barna til Karl og Emilie, og der guttene Leif, Tormod og Karl var mannskap på farens 103 fot lange fiskebåt ‘Gerd Anna’. Bare 16 år ble Karl junior pappa for første gang, og overtok også i svært ung alder landhandelen (i dag Joker Halsa) etter sin svigerfar Lauritz Haram, og bygde hus like ved.

Byggeoppdrag sammen med broren Tormod førte etter hvert til etablering av eget byggefirma, og Karl og hans menn stod bak både Meløy Auto-bygget, sentrumsbygget med pub og tidligere helsetjenester og dagens hovedbase for Halsa Bygg. Sammen med kona Ellinor fikk han Rita (f. 1957), Lisa (1958-2017), Kåre (f. -63) og Susanne (f. -65).

Oppdraget med å bygge et stort smoltanlegg på Tomma i Nesna påførte Karl’s personlige selskap store tap, og i desember 1988 gikk han konkurs. Han klarte likevel å reise egenkapital, og tidlig året etter etablerte han Halsa Bygg AS. Noen år senere tok han teknisk fagskole på Mo, og drev samtidig både Halsa Bygg og dagligvarebutikk.

Karl fikk Bjørn Kristian (f. -81) sammen med sin andre kone Britt, og han har også barna Eivind (f. -73) og Veronica (f. -76), og Janita Mikkelborg (f. -74) vokste også opp som hans datter. Sønnen Kåre overtok som daglig leder i 1993, og overlot i år denne jobben til yngstemann Bjørn. De to brødrene er i dag hovedeiere i selskapet.- Jeg har aldri, aldri vært i tvil om at dette også skulle bli mitt yrkesliv. Fra jeg var bitteliten var jeg med pappa på jobb – det måtte jeg jo, hvis jeg skulle få se ham! 
Bjørn Kildal

Han er stolt av sin far, som han har fulgt på omtrent siden han gikk i bleier. Nå har Bjørn Kildal selv overtatt førersetet i familiebedriften – fra i sommer er han daglig leder i Halsa Bygg AS. - Jeg kjenner på at jeg er heldig som kanskje har noe av den samme energien og arbeidskapasiteten som pappa, sier 38-åringen.

- Ja, jeg er veldig stolt av faren min. Det motet han må ha hatt på 1960- og -70-tallet – det antallet timer han har måttet jobbe, alle motbakkene han har måttet gått. Jeg synes det er veldig, veldig imponerende, sier Bjørn Kildal.
Litt tenksom, er han, og veldig bevisst det store ansvaret han nå har overtatt. Den aller yngste av Karl Kildal’s barn har nemlig gjort som storebror Kåre gjorde som 30-åring i 1993 – overtatt som øverste sjef i familiebedriften Halsa Bygg AS.
- Jeg har aldri, aldri vært i tvil om at dette også skulle bli mitt yrkesliv. Fra jeg var bitteliten var jeg med pappa på jobb – det måtte jeg jo, hvis jeg skulle få se ham! Lurte meg ned i setet bak gravemaskinkjørerne, i time etter time kunne jeg se på at de jobbet. Og ble bortskjemt med at jeg selv fikk leke med spakene – jeg var bare 10 år, det var ganske spesielt, smiler han.
Det var i sommer at 38-åringen etterfulgte sin storebror i daglig leder-stolen på Halsa. Etter at Kåre hadde overtatt i enda yngre alder, på oppfordring fra pappa Karl: ‘De må slippe til tidlig, og få ansvar. Du kan ikke la dem vente til de er 50, da har de jo de beste årene bak seg’, har Karl sagt til Ny Næring.

- Med nye eiere inn er vi mindre sårbare og rigget for god drift på lang sikt, og trygge arbeidsplasser.
Bjørn Kildal

- Jeg er heldig
- Snart 80 år gammel har pappa fortsatt masse gøts, selv om det selvsagt er litt mindre enn før. Du vet, han kjørte taxi, også, og solgte tv-er og radioer, og drev et eget firma som leverte stein og grus!
- Jeg kjenner på at jeg er heldig som kanskje har noe av det samme – jeg har nok en energi og arbeidskapasitet litt over gjennomsnittet, mener Bjørn.
Bare 26 år ung overtok han ledelsen av uteseksjonen hos byggentreprenøren som på 20 år har vokst fra 11 millioner kroner i driftsinntekter, til over 50. Nå er Bjørn blitt daglig leder, i året der viktige Halsa-forhandlinger første fram: konkurrent Solhaug Byggevare slutter som entreprenør og fortsetter med byggevarebutikk, mens Halsa Bygg har avviklet sin butikk og nå er entreprenøren av de to. Eierne bak har krysseierskap hos hverandre.
- Med nye eiere inn er vi mindre sårbare og rigget for god drift på lang sikt, og trygge arbeidsplasser. I flere år drev vi med for svake resultater, og jeg kjenner helt klart på det ansvaret vi har, vi som leder en bedrift med såpass mange arbeidsplasser.

Nok et bygg står ferdig der Karl Kildal har hatt mer enn 1 finger med i spillet! Sentrumsbygget vegg i vegg med Halsa Bygg som i dag huser pub, ble som dette bildet viser innviet av et lokalt interesseselskap midt på 1980-tallet. Fra venstre Karl Kildal, Bjørn Kildal, banksjef Arne Kjell Pedersen fra Nordlandsbanken, Meløys næringskonsulent Olav Gåsvær, Inger Torrissen, Tormod Kildal og Risto Jovic. I dag eies bygget av Halsa Sentrum Eiendom, altså søsknene Ken-Henry Solhaug og May Len Stensaker og søsknene Egil Sørheim, Hege Sørheim Larsen og Audun Sørheim. Foto: Nordlands Framtid

Mer av og mindre av
Etter de nevnte forhandlingene kom ni ansatte over fra entreprenør Solhaug. Med seg hadde de god kompetanse på betong, som betyr at Bjørn & Co. kan ta større betongjobber enn før. Og, ha totalansvaret for større prosjekter, siden de også styrker seg på ingeniørkompetanse.
- Og vi slutter med grunnarbeid. Det er vanskelig å gjøre en ny gravemaskin lønnsom å eie, og vi har meget gode samarbeidspartnere som har grunnarbeid som spesialitet – da bruker vi heller dem, fastslår han.
- Nesten 50 ansatte…dét er en del?
- Ja, og vi vet jo ikke om det over tid er nok arbeid til alle i Meløy, og at vi derfor må utvide dekningsområdet vårt. Men heldigvis: så langt har vi rikelig å gjøre lokalt, og er glad vi slipper å kjøre lengre enn nødvendig. Likevel gjør vi det vi må for å holde alle i arbeid, selv om vi i dag ikke har noen kultur for at folkene våre skal bo i brakker når de er på jobb.

- Så på kort sikt er det ikke et mål å vokse enda mer – nå må vi sørge for god kontroll på det vi har.
Bjørn Kildal

Må ikke hvile
- Hva med mer vekst?
- Vi har vokst masse, og på få år. Så på kort sikt er det ikke et mål å vokse enda mer – nå må vi sørge for god kontroll på det vi har. Samtidig ser vi at vi trenger å leie inn arbeidskraft i perioder, så jeg ser faktisk behovet for å lyse ut noen stillinger snart. Bemanningsbyråene er gode å ha, men som varig løsning foretrekker vi at folk bor her, får posten sin levert hit og skatter til Meløy, mener Bjørn.
Trusler? Ingen åpenbare. Rekrutteringen av nye, unge og fagutdannede tømrere går for eksempel nesten som på skinner.
- Men, selv om vi nå har tre lærlinger, må vi ikke slakke av på dette arbeidet. Og, i et 10-årsperspektiv har vi en del som går av med pensjon, og da må vi huske at vi også trenger dyktige formenn og baser – de som går av er ikke gjort over natten å erstatte, understreker han som har levd nesten hele livet med og i bedriften og har lang erfaring som leder. Men som nylig ble toppleder.

Halsa Bygg AS

Etablert i 1988, tuftet på brødrene Karl og Tormod Kildals tidligere foretak, som var stiftet i 1979. Eies i dag av Karls sønner Kåre Kildal (f. 1963) og Bjørn Kristian Kildal (f. 1981), som hver har aksjepost på 50 prosent. Selskapet har fra 2020 ny eierstruktur. Bjørn er fra i sommer daglig leder, mens Kåre er styreleder.

Brødrene eier på samme måte datterselskapet Halsa Boligbygg AS, som eier Halsa Bygg’s forretningslokaler, lokalene til Joker Halsa og Meløy Auto på Halsa, flere to- og firemannsboliger på Halsa, Engavågen og Ørnes, samt en andel av Sjystjerna, bygget som tidligere huset fiskklipp-produksjonen på Ørnes. Halsa Boligbygg AS eier også drivstoffanlegget med fyllekai på Halsa, og ikke minst Ørneshaugen Panorama.

Halsa Bygg AS omsatte i fjor for 52,5 millioner kroner, og har fra 2019 om lag 50 ansatte. Bedriften driver omfattende bygge- og entreprenørvirksomhet for både privatkunder og næringslivskunder, og avviklet i vår sin ByggTorget-butikk på Halsa.