Hvor ble de av?

Når læretida er over og fagbrevet i boks, hva skjer med nybakte fagarbeidere da? Noen av dem er svært ettertraktet i arbeidsmarkedet, mens andre sliter litt mer med å finne faste jobber.

<Vi har snakket med to unge karer som etter endt læretid på Cargill forlot Meløy, og som valgte to ulike retninger - i hvert fall geografisk.

Fagbrev igjen

Andreas i arbeid på stålkonstruksjoner. Foto: privat

Andreas Hansen (22) fra Storvika tok fagbrev som industrimekaniker på Cargill i 2018.
- Men hvor er du nå?
- Jeg er på Fauske, på Finneid sveiseverksted. Her er jeg i full gang med nytt fagbrev, skal ta fagprøve i sveising etter sommeren.
Andreas forteller at han valgte å gå videre med et fagbrev i et «søsterfag» til industrimekaniker siden det alltid er greit å ha flere føtter å stå på.
- De to fagene henger liksom sammen, og siden jeg har det første fagbrevet er det nok med ett år læretid nå før jeg kan gå opp til prøven. Jeg søkte meg inn som lærling her og fikk jobben i fjor høst. Arbeidet er utrolig variert, ikke en dag er lik en annen! Akkurat nå er jeg på nybygg, artig å se hva som skjuler seg innerst i skjeletter av stålbygg.

Ønsker seg tilbake
Etter forhåpentligvis bestått fagprøve har Andreas muligheten til å fortsette på Finneid. Men han ønsker seg tilbake til Meløy eller Gildeskål.
- Jeg stortrivdes på Halsa og Cargill! Det var en suveren bedrift å jobbe på, et spenstig miljø og mange flotte kolleger!
- Jeg ønsker å flytte heim på sikt, men må jo ha en jobb. Cargill er absolutt en plass jeg kan tenke meg å jobbe. Akvakultur er en voksende næring, så Cargill anser jeg som en trygg arbeidsplass. 

Håkon Wærstad på arbeidsplassen sin hos LNS Spitsbergen.

 -Hei, Håkon her!

Stemmen i telefonen er nær og klar selv om Håkon Wærstad svarer meg fra Svalbard. Unggutten med Brønnøysund-dialekt havnet på snø- og isøya etter endt læretid på Cargill.

Reiste tilbake
- Jeg bodde her fra 2006 til 2012. Videregående tok jeg i Brønnøysund, og da læretida var over fikk jeg tilbud om ett års kontrakt her oppe. Deretter ble det et kort opphold på fastlandet før jeg igjen havnet her på sommeren i 2018. Nå har jeg fast jobb med turnus 2 uker på og 2 uker av.
Håkon er ansatt i Leonard Nilsen & sønner avdeling på Svalbard – også kalt LNS Spitsbergen.
- Jeg har fagbrev som industrimekaniker, men her gjør vi alt mulig fra stålarbeid til mekaniske oppdrag, jobber på hus og hytter. Vi er 60-70 ansatte totalt.

Brakketilværelse
- Så det er varierte arbeidsdager?
- Ja, jeg har blitt fortalt at til og med reparasjon av protese har vi gjort her! En turist som fikk problemer kom innom og de skrudde og ordnet så han ble hjulpen.
I friperiodene reiser Håkon til Bodø der han har sin bopel.
- Livet på brakkerigg her på Svalbard er greit. Siden jeg er fast ansatt har jeg eget rom og har installert både TV og play-station, rent hjemmekoselig, humrer Håkon.