- Ja, jobben betyr et stort ansvar, og jeg skal gjøre store og tunge løft. Men, jeg er ganske uredd av meg, og gleder meg til å komme opp i krana på Oseberg feltsenter, forteller Kamilla H. Brattøy.

Klar kurs for Kamilla

Skrevet av Edmund Ulsnæs
25.04.2019 11:51

Svært ung, men med godt gjennomtenkte mål for altså som skal skje videre i voksenlivet. I vår går Kamilla (18) i lære i et utradisjonelt yrke, og langt til havs. Hennes Plan A, derimot, er noe helt annet…

- Det kiler litt i magen når jeg tenker på alt ansvaret, men jeg er en ganske uredd person. Og jeg vil opp i krana, for jeg tar ikke denne utdannelsen for å gå på dekk!
Kamilla H. Brattøy


- En vanlig arbeidsdag begynner med frokost klokka halv sju, og så er det på med kjeledressen og mønstre i kafferommet til morramøte. Vi har båtanløp fra Mongstad onsdag, fredag og søndag, og ellers er det å hjelpe til med interne løft, være anhuker, merke containere, kontrollere livbåter – foreløpig er jeg kun nede på dekk, forklarer 18-åringen.
Nå er hun hjemme i Meløy, antrukket i fritidsklær. Men jobben hennes, den krever flyreise sørover og vestover i landet, og så ut i havet. Kamilla H. Brattøy er ansatt ved Equinor’s Oseberg feltsenter, 130 kilometer nordvest for Bergen.
- Jeg er en travel kvinne med mye å rekke over på fritiden. Jeg regnet med at mekaniske fag og industriteknikk ville gi litt mindre kveldsarbeid, så derfor valgte jeg dét etter grunnskolen, sier den målbevisste, fokuserte og kunnskapsrike lærlingen.
Og faget, dét er ikke hva som helst. Å ta kran- og løfteoperasjonsfaget gjør Kamilla til én av relativt få, og ikke mindre av at hun er kvinne.
- Men nå mangler jeg bare fire fag for å få generell studiekompetanse. Målet mitt er nemlig et helt annet yrke, røper hun.

Uredde Kamilla
Etter Meløy videregående skole har Meløy BedriftsService formidlet læreplass til Kamilla fra Neverdal. Som sine prosessoperatør-storesøsken Kristina og Kristian går hun industriveien, men altså ikke i kjemisk-teknisk forstand. Hun har valgt et nokså utradisjonelt fag, og etter tre måneders krankurs går hun nå i lære på dekket av Oseberg Alfa og Oseberg Delta-plattformene – fra i sommer kan den unge damen ta plass i kran-styrhuset.
- Det kiler litt i magen når jeg tenker på alt ansvaret, men jeg er en ganske uredd person. Og jeg vil opp i krana, for jeg tar ikke denne utdannelsen for å gå på dekk!
- Å være kranfører på en plattform eller en båt er vanskeligere enn på land, for det er både sjø og vind å ta hensyn til. Det er sjelden vindstille ute i Nordsjøen, og selv om bølgene kan se små ut oppe fra plattformen, er de vanligvis ganske store, forteller Kamilla oss.

  

- Det handler mye om å være fokusert, ikke bli stressa, tackle ulike situasjoner og være konsekvent – jeg tror det vil passe bra for meg.
Kamilla H. Brattøy

 
….skal egentlig bli….?

- Men….du har egentlig et annet mål?
- Ja, jeg har lenge hatt en plan om å bli flygeleder. Det handler mye om å være fokusert, ikke bli stressa, tackle ulike situasjoner og være konsekvent – jeg tror det vil passe bra for meg.
Vi tror henne. I intervjuet framstår denne unge meløyfjæringen som både strukturert og ferdig-ryddet i hodet – altså hvor hun skal og hva hun vil. Kamilla tenker Tverlandet eller Stjørdal som bosted – mulighet for landlige strøk for henne, hobbyene og kommende barn, men samtidig ikke for lang reise til jobben på flyplassen. Skulle karakterene ikke holde til flygelederutdanning, blir det plan B. Dét betyr Meløy, som betyr færre jobbmuligheter, men da kan lederutdanning bli aktuelt. Egenskapene hennes rimer godt med å ha en lederjobb.
- Å jobbe offshore passer kanskje ikke for alle. Jeg liker å komme hjem hver dag – jeg vil være sammen med familien og med hesten min – så Nordsjøen-turnus er nok ikke noe for meg, innrømmer hun som til nå har vært arbeidsperioder ute på plattformen.

Mange lokale fjes
Nestlederen i Meløy Hestesportslag møter mange Meløy-lokale fjes når hun helikopteret lander på dekket. Kenneth Ytresand, Terje Werningsen, Arne Iversen, Bernt Vatne og Tom Inge Nilsen jobber alle på Oseberg feltsenter. Og Sverre Wilmann, som nå bor i Drammen.
- Jeg har fått mange spørsmål om hvordan jeg fikk denne jobben, bekrefter Kamilla.
- Karaktersnittet mitt var noe sånt som 5,2, som kanskje ikke er så voldsomt, men like viktig er det nok at jeg hadde 0 ugyldig fravær fra videregående skole. Og så gjorde jeg det godt på intervjuet, med en ryddig og oversiktlig perm. Og så betyr det litt at jeg er jente – Equinor er klare på at de skal ha inn begge kjønn. Så i det faget jeg har valgt var det absolutt et pluss for meg at jeg er jente.
Avslutter hun som straks styrer store kraner med store løft. Men som om få år vil styre flytrafikk.


Kamilla Hagevik Brattøy (18)
Oppvokst i Neverdal i Meløy, datter av Nina H. Brattøy (f. 1970) og Kurt-Steve Brattøy (f. 1969), og lillesøster til Kristina (25, prosessoperatør Equinor) og Kristian (22, lærling Yara Glomfjord). Tok mekaniske fag ved Meløy videregående skole, og kranskole i Ålgård i Rogaland høsten 2018. Er nå lærling i kran- og løfteoperasjonsfaget for Equinor på Oseberg feltsenter om lag 130 kilometer nordvest for Bergen.