Thomas Bjørkum (t.v.) og Aleksander Marken har gått hver sin jobb-vei etter tett samarbeid i mange år.

Lykkelig ‘skilsmisse’

Thomas har fått jobb i Total Byggservice AS, og Aleksander har reist til offshore-jobb. De to tidligere arbeidskompisene har kommet tett på hverandre i løpet av årene, og de ble kjent da de var svært unge.
- Mora til Thomas var læreren min, og vi har kjent hverandre siden barndommen, forteller Aleksander.
I Ny Næring møtte vi de to karene på jobb som Solhaug-snekkere i desember 2018 – hos Helgeland Smolt i Sundsfjord.

Fagprøve
Thomas har altså fått ny jobb i Total Byggservice AS. Der skal han jobbe sammen med gründer Ørjan Myrvang, og de har også jobbet sammen tidligere. Akkurat nå er det imidlertid et annet fokus i livet til Thomas.
- Jeg har pappapermisjon og er hjemme sammen med Lily på 8 måneder, fulltidsjobb dét og, sier han.
- Derfor blir det ikke oppstart før utpå høsten. Da skal jeg jobbe med kundeoppfølging og prosjektledelse i tillegg til snekringen. Og så skal jeg ta fagprøven i tømrerfaget i løpet av høsten. Jeg er ferdig med teorien, og har den praktiske delen igjen.
Han forteller at han trives godt med å være i et forholdsvis lite firma.
- Vi kommer tett på kundene og kan yte personlig service. 

- Ja, det er litt rart å ikke jobbe sammen, men etter mer enn 7 år i samme bil kan det være greit å endre litt.
Thomas Bjørkum og Aleksander Marken

Nytt regime
For Aleksander har det blitt en totalt endret jobbhverdag.
- Offshore er det et veldig stort fokus på sikkerhet og HMS. Det var det også der jeg kom fra, men på en annen måte. Det er et mye mer rigid system der ute, og det har tatt tid å bli vant med det. Det må ikke alltid gå så fort, og hele tiden tenkes sikkerhet først! Jeg får klærne vasket og går til ferdig dekket bord, veldig uvant i starten.
Aleksander har fagbrev som sveiser, men er nå ansatt som mekaniker.
- Jeg har jobbet for 2 firmaer. SveTek i Sandnessjøen og for RTC på oppdrag fra Equinor, og har vært på henholdsvis Skarv og på gigantprosjektet Mariner til Equinor. 
- Ikke mange kjenninger der?
- Mariner ligger opp mot britisk sektor, og av de 850 ansatte var flest skotter. Men på Skarv telte jeg 7 meløyfjerdinger på samme skift som meg, så det var jo rent hjemmekoselig.

Gode venner
Nå er deres arbeids-veier skilt.
- Ja, det er litt rart å ikke jobbe sammen, men etter mer enn 7 år i samme bil kan det være greit å endre litt, sier de begge.
- Vi har fulgt hverandre gjennom oppveksten, og jobbet også sammen på Semek på Neverdal i en periode. I Solhaug Byggevare var vi et team i alle år, og har trivdes veldig godt sammen, sier Thomas.
De har vært med på store og små prosjekter i sin tid i Solhaug, og fant sin måte å jobbe sammen på.
- Da vi var på Lamarkgården var det en av beboerne som sa at vi virket veldig samkjørte. Vi trengte ikke å snakke sammen, for vi visste hele tiden hva den andre tenkte og gjorde, smiler Aleksander.
- Vi er gudforeldre til hverandres unger, og vi skal fortsette å være kompiser selv om vi ikke ser hverandre hver dag lenger!


Aleksander Marken (34)
er samboer med Veronica Valøy (30), sammen har de jentene Marion (6) og Olivia (4). De bor i Morvolddalen på Ørnes. Aleksander har fagbrev i sveiser-faget. Veronica er barne- og ungdomsarbeider og jobber i Fjøshaugen barnehage.

 

Thomas Bjørkum (35)
er samboer med Tina Bang Hansen (40). Sammen har de dattera Lily (8 måneder), og Thomas har også Lea (11) som bor i Bodø. Thomas, Tina og Lily bor på Korsnes på Ørnes. Thomas har fagbrev i automatiker-faget. Tina er barne- og ungdomsarbeider og jobber på Ørnes skole.