Blide Nina med dagens bakst

Mat i magen hele dagen!

Skrevet av Astrid Berbusmel
08.07.2019 11:12

Nystekte wienerbrød, varm lunsj, middag, kursmat og fruktfat. Gjennom alle omstillinger i Glomfjord Industripark har kantina alltid vært et stabilt samlingspunkt for alle ansatte. Fra tidlig morgen til utpå ettermiddagen er det hit de kommer med sultne mager.

Vi har fulgt Nina Wiland som er fungerende kantineleder en arbeidsdag.
- Vi vet aldri helt hva dagen bringer, men det gjør jobben spennende og variert, sier Nina.
Men enkelte oppgaver må gjøres hver dag, og hun forteller at dagen alltid starter med at førstemann på jobb setter på kaffen.
- Det er gjerne noen som skal ha kaffe til et møte eller kurs tidlig på dagen.
- Og så er det å sjekke dagens bestillinger og forberede det som trengs for å få mat på alle fat.

- Det er artig at kundene blir glade når de får noe de liker ekstra godt!
Nina Wiland

Her stekes wienerbrød, kanskje skal noen ha kurs-mat og fruktfat, en Pavlova eller annen god kake står gjerne på lista over dagens leveranser.
Å komme inn i kantina når duften av nystekt brød henger over bordene gjør mange glade.
- Ja, vi baker grovbrød og speltbrød ganske ofte, og vi har noen som ønsker seg skorpa på det nystekte brødet, og da får de det!
Å drive med matproduksjon er ingen spøk, og det er strenge krav til alle bedrifter i matbransjen. Temperaturen i kjøl- og fryserom og salatbar sjekkes og registreres hver morgen, og god hygiene er en selvfølge.

Onsdag = pølser i lunsjen, og en tradisjon man ikke rører ved.

Tradisjoner
Når klokka tikker mot halv elleve, kommer de første lunsj-gjestene. Menyen er delvis fast, tradisjonen med bacon på mandag, pølser på onsdag og karbonade på fredag tukler man ikke med!
- De andre dagene varierer vi menyen, og noen retter er mer populære enn andre. Pytt-i-panne er en favoritt, og lunsjkakene med fisk og potet har funnet sin plass etter hvert. Det er artig at kundene blir glade når de får noe de liker ekstra godt!
Innimellom kundene lages kaker, fruktfat, lunsjtallerkener, noen kommer for å hente de nystekte wienerbrødene, og MBS sin sjåfør bringer mat-bestillinger rundt omkring i parken.
- En bedrift har fast leveranse av lunsj 3 ganger i uka, vi strekker oss langt for å innfri ønskene som kommer.

Jon Roger Pedersen er fast gjest, til høyre kokken Kurt Ove Strøm Andreassen.

Yrkes-hemmeligheter
I 12-tida dabber trafikken av, og da får Nina, Kurt-Ove og de andre ansatte sin velfortjente lunsj. Men selv i pausen betjenes kundene som kommer.
- Og når vi har fått opp blodsukkeret litt, er det bare å komme i gang med dagens middag.
Den dagen vi var innom stod lapskaus på menyen, og den lages fra bunnen av!
- Et par yrkes-hemmelighet har vi, og lapskaus kokt på pinnekjøtt smaker ekstra godt! avslører Kurt-Ove.
Middagsmenyen varierer fra uke til uke.
- Både tradisjonskost og mat med inspirasjon fra andre verdensdeler blir godt mottatt.
Fra kl 15 er middagen servert, og det er stor variasjon i antall middagsgjester.
- Alt fra 5 til 20 personer er vanlig, og det kan være vanskelig å beregne hvor mye vi skal lage. Men
under «stoppen» er det alltid ekstra mange som spiser her.

Foccacia til kursdeltagere, Nina får her hjelp av praksiseleven Ruben Strøm.

Bruker helst alt
Når arbeidsdagen nærmer seg slutten, er det en kikk i boka om bestillinger til neste dag, og rester tas vare på.
- Vi er opptatt av at matsvinnet skal være så lite som mulig, og lager gjerne retter av restemat.
De tidligere omtalte lunsjkakene laget på rester av fisk og potet, ble møtt med litt skepsis, men har nå sin faste tilhengerskare.
- Det er kundene vi lever av, og de skal vi ta godt vare på! Vi kan ikke spise opp all maten vi lager sjøl, ler Nina.