Nyansatte Martin Kvifte (t.v.) og Knut Arild Grunnaleite i munter samtale.

Nye fjes i Spildervika

-Vi gleder oss til å møte elevene! Det sier de to nyansatte lærerne på Meløy videregående skole på Ørnes - Martin Kvifte (32) og Knut Arild Grunnaleite (29).

Knut Arild skal undervise i kjemi og naturfag, og Martin har tysk og norsk i sin fagkrets. Begge to skal undervise på alle trinn.

Forsket på fisk
Kjemi-læreren har akkurat rukket å pakke ut flyttelasset før skolestart. 
- Jeg kom med hurtigruta oppover dagen før jeg skulle starte i jobben. Det var en fin tur nordover fra Bergen!
Og Bergen har vært byen til Knut Arild fra Skjold i Vindafjorden mens han studerte.
- Jeg tok bachelor- og mastergrad i kjemi på Universitet i Bergen. Jeg forska på kvikksølv i brosme da jeg tok master, og kan derfor fortelle at brosme fra Lofoten er trygt å spise! Vi sjekka også brosme fra Hardanger- og Boknafjorden, litt mer kvikksølv der. 

Tok sjansen
Den nyankomne rogalendingen er forholdsvis fersk som lærer.
- Jeg fikk ikke jobb med en gang etter endt utdanning, og ble «ringe-vikar» på ungdomsskolen hjemme. Dette kombinerte jeg med PPU – praktisk pedagogisk utdanning – og fikk deretter et vikariat på Ølen videregående skole. Jobben her på Ørnes ble lyst ut like etter nyttår, jeg søkte og fikk tilbud. Så etter å ha sjekka litt på Google både med informasjon og bilder fra kommunen, takka jeg ja!
Etter arbeidstid liker Knut Arild å gå turer, kanskje litt jogging, og har et uutnyttet potensiale på ski. 
- Og jeg er glad i fotball, Manchester United og Haugesund ligger mitt hjerte nært!

Arvelig belastet
Martin kommer fra Østfold, nærmere bestemt Halden. Han har en forholdsvis lang studie-CV som startet med ett år på NTNU der han studerte europakunnskap. 
- Etter siviltjeneste gjorde jeg comeback som student og tok bachelor i musikkvitenskap. Jeg var på utveksling i Hamburg, og fikk dilla på tysk. Derfor ble det master i tysk språk, også da med utveksling i Tyskland, nærmere bestemt på universitetet i Leipzig. 
Han forteller at han nok kan sies å være arvelig belastet med hensyn til kjærligheten til tysk.
- Begge mine foreldre er tysklærere, og jeg bodde tre år i Tyskland som barn.

Nye studier
Lærerstilling på ungdomsskole med fagene musikk og tysk ble kombinert med PPU-studier. Derfra gikk veien videre til et vikariat på Høyskolen i Østfold og på Halden videregående skole, samtidig studerte han nordiske språk.
- Jeg ble etter hvert lei av Oslo og trange og fulle T-banevogner. Ønsket om å bo på et mindre sted vokste frem, derfor søkte jeg jobb her. 
Martin kom til Ørnes et par uker før Knut Arild, og har rukket å teste ut de aller fleste turløypene rundt omkring kommunesenteret.
- Jeg har forstått at jeg må gå til innkjøp av bil! Det er utrolig vakkert her, og jeg må sjekke ut hele den flotte kommunen! Dessuten håper jeg å finne et band der jeg kan spille gitar eller trommer. 

PS. Bare så det er sagt – begge er single!