Edward Fitzgerald viser fram nye lokaler, XPO Arctic’s markedsområde og produkt for Ny Næring’s lesere. På utebildet ser vi globale Technip FMC teste ut den sterke og miljøvennlige XPO-duken som nå planleggges produsert i Glomfjord Industripark.

Oppkjøring er begynt

Ny leder, nye lokaler. Og et nytt og stort samarbeid innledet med en global aktør! XPO Arctic er på full fart mot produksjonsstart i Glomfjord Industripark.

XPO Arctic: bedriften som skal erstatte PVC-duker i markedet med sin sterkere, lettere og mer miljøvennlige presenning uten giftige dioksiner, produsert i Glomfjord. Svenske, koreanske og norsk-lokale aktører står bak.
- I første omgang blir dette et bra lokale for den første produksjonen vår. Vi trenger et stort og rent gulvareal for å støype skjøter og lage presenninger, forklarer Edward Fitzgerald.

Mot produksjonsstart
Intervju-spot: en av de eldste bygningene i industriparken. Men, det er disse verkstedlokalene, etter Bilfinger, som framstår som en utmerket start for XPO Arctic. Slik de også er det for Polarplast, med base på den andre siden av døren der borte. Ny Næring har nettopp knipset bilder av Edward. Og gratulert ham.
- Ja, takk for dét – jeg overtok som daglig leder 1. oktober. Dette har egentlig vært planen helt fra begynnelsen, for eierne og styret ønsker en lokal leder i Glomfjord, nå som vi planlegger produksjonsstart, sier 44-åringen.
Opprinnelig fra Bristol-området i Storbritannia, nå bosatt på Sørfinnset i Gildeskål med samboer og to små barn. XPO Arctic ble stiftet i Glomfjord 25. juni i fjor, og har blant andre Terje Halsan AS, Polarplast AS og Bjørn-Wiggo Eriksen’s eiendomsselskap som eiere, pluss Camilla Lindh, så nå har overlatt lederjobben til Edward, og selv blitt styreleder.

Lander stor-aktør
- Technip FMC, faktisk?
- Det stemmer! Vi er enig om å lage et produkt for dem som er nøye testet og brukes på deres installasjoner offshore. De er store og globale, så dette er et første og veldig, veldig viktig oppdrag for oss!
Amerikansk-franske Technip FMC kjenner vi i Ny Næring fra artiklene der deres havbruksavdeling OceanTech har samarbeidet med blant andre Bilfinger i Glomfjord. Semi-lukkede oppdrettssystemer til havs. Ole Thomas Enge har vært linken til XPO, og på bilde i denne artikkelen ser du Technip FMC skifte den hvite i PVC med den blå XPO-duken.
- Vi forhandler også med en annen stor og global aktør med aktivitet i Norge, og som skal selge oss inn i sitt system. Dette gjør at vi forhåpentligvis er i gang med den første produksjonen i Glomfjord i løpet av de neste, få månedene, opplyser Edward. 

 

De er store og globale, så dette er et første og veldig, veldig viktig oppdrag for oss!
Edward Fitzgerald

 

…og resirkuleringen?
Som kan bety forsiktige investeringer og forsiktig start med om lag fem ansatte. Hyggelig for eiere og styre, selvsagt, men også Glomfjord Industripark.
- Vi er i gang med et arbeid der vi skal profilere oss bedre, og jobber for å øke bredden vår med flere nye etableringer. I dette bildet passer satsingen til XPO Arctic og Polarplast helt perfekt, sier industripark-sjef Leif Kristiansen fornøyd.
Nå skal det altså sveises sterk men lettvektig, miljøvennlig og resirkulerbar, presenning. I lokaler som har huset industriproduksjon i om lag 100 år.
- Resirkulering, ja. Vi jobber overfor to aktører der. På sikt er det perfekte å resirkulere utslitte duker i Glomfjord, men foreløpig skal vi finne en samarbeidspartner som maler dem opp til pellets som kan brukes som råstoff i annen produksjon, forteller Edward Fitzgerald fra den travle etableringen av en helt ny produksjonsbedrift i Glomfjord.