Ingen små-fisk i karet, kun en mann i tørrdrakt som må berges.

Øvde på beredskap

Skrevet av Astrid Berbusmel, foto: Edmund Ulsnæs
23.06.2019 11:00

-Han Bjørn har dotte i karet!! Alarmen går, i karet på Mowis anlegg i Glomfjord flyter Bjørn, det er 4 meter dypt, og vannet er 6 grader kaldt!

Diskusjon og evaluering etter øvelsen, fungerte dette? Siv Kristin Bjørnvik (f.v.), Jan Magne Berglund, Per Frøskeland, Isabell Føre Anthonsen, Birger Skogsås, Andreas Hagland, Jørn-Are Pedersen, Lise Wallmann og Alf Helmer Nilsen.

Denne gangen var det en øvelse, men like fullt er dette noe som kan skje. For første gang ble det arrangert redningsøvelse med «mann-i-karet» på smolt-anlegget.
Og det å få Bjørn opp av karet var ikke helt enkelt. Både teleskopstang med løkke, dregg og tau måtte tas i bruk før han var trygt oppe på gangbrua.
Mens Bjørn ble berget opp, gikk diskusjonen i gruppa med ansatte om løsninger og muligheter dersom dette hadde vært virkelighet.
- Vi har aldri opplevd at noen har falt i karene her, men dette er jo en tankevekker for oss alle! Vi ser utfordringene med å berge opp en person fra vannet, og vi gjør jo også arbeid her når de er tomme. Hva om noen trenger å berges opp da? sier Lise Wallmann som er driftsoperatør.
Spørsmålene var mange, og de var enige om at risikovurdering av verst tenkelig-scenarier er en nyttig øvelse.

- Vi ønsket å gjennomføre dette her på anlegget så det blir mer realistisk. Det er jo her vi må øve for å sjekke ut om vi er klare dersom noe skulle skje. Eirik Falk

Teori og praksis
- Det er veldig nyttig for oss og prøve ut dette, sier Per Frøskeland som er leder for beredskapen i Yara.
- Vi har aldri hatt verken ulykke eller øvelse her, og hadde en idè om hvordan vi skulle løse dette. Men det viste seg at vi måtte improvisere underveis. En utfordring i all redning er å de ulike omgivelsene, så avgjørelsen for hvordan å gjøre bergingen må kanskje tas der og da. Ikke alt kan øves ned detaljer, men det viktigste er å gjøre noe dersom uhellet er ute!

Tony Benjaminsen fra Yara brann og redning fikk Bjørn med et godt grep på dregg og tau fikk heist opp Bjørn Abel fra det iskalde vannet.

 
Øve er viktig
Både ambulansen, beredskapen på Yara og de ansatte var involvert i øvelsen, og ikke bare redning fra karet var tema. Det ble også gjennomført en bil-åpning og alle ansatte fikk førstehjelpskurs. Planleggingen stod beredskapen for i samarbeid med ledelsen på MOWI.
- Vi har vært på øvelse i Trondheim før. Vi ønsket å gjennomføre dette her på anlegget så det blir mer realistisk. Det er jo her vi må øve for å sjekke ut om vi er klare dersom noe skulle skje.
Det sier Eirik Falk (24) som assisterende driftsleder.
- Dette er viktig læring for alle, ansvars-avklaring, hvem gjør hva og hvordan reagere i slike situasjoner.
Lærling Julie Drevvatne var fornøyd med dagen.
- Veldig spennende og artig å se hvordan de reddet Bjørn ut av karet. En veldig bra og nyttig dag!
Bjørn ble berget, han hadde tørrdrakt og var ikke kald – heller litt svett – etter øvelsen. Så er det bare å håpe at en slik hendelse ikke blir virkelighet.

- Veldig nyttig, og artig å se hvordan brannvesenet testet ut ulike løsninger, sier lærling Julie Drevvatne.