Profilen: Monica Svendsgård

Skrevet av Edmund Ulsnæs
25.02.2019 12:27 - OPPDATERT 25.02.2019 19:14

Det begynte i Meløy Energi, og etter en karriere i sol-energi er hun glad for at det kunne fortsette i Meløy Energi. Og hadde helsa tillatt det, skulle hun fortsatt vært høyt og lavt. Som montør.

- Joda, jeg kjenner ofte på savnet etter å være utendørs som montør, i allslags vær. Men jeg satser på å klare nedfiringskurset til våren, så kommer jeg i hvert fall ikke helt ut av det å klatre i stolper! skratter Monica.
Hun skaper fortsatt verdier for arbeidsgiver Meløy Energi, men nå for tiden i en helt annen rolle enn hun var vant til. Brystkreft, armtrøbbel og ryggtrøbbel satte nemlig stopper for allværsjobben hun var så glad i. Nå er hun planassistent med ansvar for gravemeldinger, påvisning av kabler, ettersyn av trafoer og viktig dokumentasjonsarbeid.
- Og jeg er ganske ‘nazi’ på lover og regler, så der lar jeg de andre få gjennomgå! ler hun høyt.

- Den ene dagen høyt i ei mast, den neste dagen nede i ei grøft. Og så får man sett det aller meste av kommunen.
Monica Svendsgård


Hjelper montørene

Høyreist, høyrøstet og blid – dét er Monica Svendsgård. Hun tar imot ved kontorpulten i Meløy Energi-basen på Ørnes, byr oss på kaffe og viser fram kartet over Glomfjord – det som viser den møysommelige kartleggingen som hun nå har gjort av samtlige lysmaster i bygda. Og hun forteller om de 317 gravemeldingene som kom inn og skulle ekspederes i fjor, og de om lag 340 trafoene rundt omkring i kommunen som hvert år skal inspiseres og godkjennes.
- Vi tar bilder, legger inn i kartet og GPS-merker alle viktige installasjoner. Dette er viktig hjelp for montørene – de kan enkelt se på bildene, forberede seg på det de skal ut til og hva slags utstyr de må ta med, forklarer Monica.
Viktig dokumentasjonsjobb, altså. Og alt linjearbeid der lavspent eller høyspent legges ut, alt av strømstanser, dét skal rapporteres til Norges vassdrags- og energidirektorat.
- Sommerstid er jeg stort sett utendørs hver dag, for eksempel for å påvise kabel i forbindelse med gravearbeid. I dag er både folk og firmaer mye flinkere enn før til å levere gravemelding før arbeidet starter, fastslår hun.


Savner montør-jobben

Men, selv om hun i dag utfører disse viktige ‘inne-oppgavene’, legger altså ikke Energi-veteranen skjul på savnet etter montør-oppdragene utendørs.
- Den ene dagen høyt i ei mast, den neste dagen nede i ei grøft. Og så får man sett det aller meste av kommunen. Jeg har vært på steder der jeg ikke visste at de hadde strøm, engang! fleiper Monica.
Og der ute har hun selv i mange år vært ett av kraftleverandørens mer kjente fjes. Meløy Energi eier og vedlikeholder 200 kilometer luftspenn med høyspentlinje - 368 kilometer lavspent. I tillegg 119 kilometer høyspent lagt i bakken, og 223 kilometer lavspent. Antall trafokretser? 321.
- En montør må være fysisk sterk, for det er en god del tunge løft. Og man må bevege seg i bratt terreng med både isolatorer, sko og belte, forklarer Monica.
- Og så må man være interessert i arbeidet, for det er jo risikofylt. Så det gjelder å være konsentrert og tenke seg om før man gjør noe. Og ja, du må være interessert i å være utendørs i all slags vær. Vil du bare ha godvær, da må du flytte til et annet land!

Det blir mye latter og mye smil når Ny Næring skal intervjue Meløy Energi’s planassistent Monica Svendsgård. På bildet ser vi henne sammen med kollega Anita Sannes, som er målerkontrollør.


To karrierer

Selv har Monica rukket å få lang fartstid i to ulike bransjer. Som en av de tidlig ansatte i daværende ScanWafer fra 1997 rakk hun 14 år som operatør og skiftleder før REC Wafer Multi stengte virksomheten i Glomfjord i 2011. Karrieren som energimontør har vært todelt, med først utdanning, læretid og en periode på kontrakt tidlig på 1990-tallet, før hun er tilbake i Meløy Energi siden 2011.
- Det er nesten som å komme hjem til familie – jeg har alltid trivdes veldig, veldig bra her. Men i alle sånne personlighetstester jeg har tatt, så kommer det fram at jeg bør jobbe i skole eller barnehage!
På direkte spørsmål mener Monica hun er omsorgsfull og opptatt av at dem rundt henne skal ha det bra. Omgjengelig, rund i kantene, men….bestemt. Det skal ikke ‘flyte’ så veldig lenge før hun går inn og tar styring, nei.
- En som holdt et kurs jeg var med på etter REC-tiden, så på personlighetstesten jeg akkurat hadde fylt ut. ‘Si meg, har du jobbet i barnehage?’ spurte han. ‘Ja’, svarte jeg. ‘Bare at det var for voksne! Som skiftleder hadde jeg på det meste ansvaret for 26 ansatte!’
Monica storflirer av minnet fra den gang da.
- Og du er jo leder i dag, også?
- Jada, jeg eier og leder min egen bedrift, velværesalongen Kosmetikos i Glomfjord. Jeg betaler regninger og fører regnskapet selv, men skulle jeg få en annen jobb en dag så blir det ikke der! Til den driften har jeg allerede to flinke ansatte, smiler hun.


Monica Svendsgård (47)
Oppvokst i Glomfjord, datter av Gerd og Olav Martinussen, og søster av Geir Ove, Olav André, Torill og Arnt-Børre.  Monica valgte elektrofag på videregående skole, og ble i 1991 lærling hos Meløy Energi i det som da het linjemontør gruppe A – i dag energimontør. Etter læretiden jobbet hun en periode som montør i samme bedrift, før turen gikk til fjells og kjøkkenjobb for Statkraft – dette var i anleggsårene på 1990-tallet. Så, i 1997, ble hun med i det som ble kalt ScanWafer-skolen, som var opplæringen for de 15-20 som skulle jobbe i byggene som ble reist for å starte produksjon av solenergi-wafere i Glomfjord.
Monica var først operatør, senere avløser for skiftleder, og de siste årene med REC Wafer Multi var hun skiftleder. Da bedriften innstilte sin virksomhet sommeren 2011, fikk hun på nytt tillit hos Meløy Energi, og ble etter få uker fast ansatt som montør.
Der er hun fortsatt, men etter en del helseutfordringer har hun flyttet ‘innomhus’, og har i dag funksjonen som planassistent med Gunnar Langfjord som sin nærmeste overordnede.
På privaten er Monica gift med Jan Tore Svendsgård, og de har barna Ørjan (21), Kristin (20) og Rikart (17).