Fortsatt ung, men med lang erfaring: etter sju år hos Bilfinger har Ruben Jonassen (25) stiftet familie og kjøpt oppussingsobjekt på hjemstedet Engavågen. Og, er nyansatt vedlikeholdsoperatør hos Cargill på Halsa.

Ruben bytter og bygger

Skrevet av Edmund Ulsnæs
13.06.2019 11:00

Han var prakteksemplar som lærling, og ble solid og erfaren industriarbeider i Bilfinger. Nå skal Ruben Jonassen (25) være med på vekst og produksjonsøkning i en bedrift langt nærmere hjemstedet. Der han også bygger base for seg og nystiftet familie.

- Han er en lærling utenom det vanlige!
Dette ble sagt om Ruben Jonassen i 2013. Da, nemlig, kunne Bilfinger-veteran Bjørnar Breivik gratulere sin verksted-elev med æresbevisningen ‘Årets lærling’ og medhørende stipend på 25.000 kroner. Utdeler var stiftelsen Bodø Håndverkerstand, og forslagsstiller var Bjørnar selv.
- Ruben har helt spesielt gode holdninger til det å gjøre en god jobb. Som lærling er han et prakteksemplar! sa Bjørnar til daværende IndustriFolk.
Nåværende Ny Næring møter Ruben på nytt våren 2019. Den unge, men erfarne Bilfinger-arbeideren er på flyttefot.
- Det er rart å slutte her. Det har vært en veldig artig jobbe med masse variasjon - små og store prosjekter – lite ensformig, og dét liker jeg!

- Det er et stort prosjekt, men dét passer meg bra, for jeg ser ikke mørkt på å jobbe.
Ruben Jonassen


Gleder seg til ny fabrikk

For, etter fire sammenhengende pendler-år med noe sånt som 12 mil til og fra Glomfjord hver dag, har Ruben takket for seg. Lærlingen utenom det vanlige har fått tilbud om, og sagt ja til, jobb langt nærmere bostedet på Engavågen. 3. juni tiltrer platearbeideren som vedlikeholdsoperatør hos Cargill på Halsa.
- Jeg er ganske lommekjent i fabrikken til Yara, og nå blir det spennende å prøve noe nytt, bli kjent i fôrfabrikken på Forøya. De vokser og bygger ut, men samtidig er alt det nye sydd sammen med utstyr fra mange år tilbake, kanskje helt til tiden med sildoljefabrikken. Jeg gleder meg!
Sier Ruben, som i Bilfinger-årene har fått sertifisering som sveisekontrollør innen NDT-feltet (Non Destructive Testing, red-anm.). Dette kan gi ham en rolle overfor de mange innleide mannskapene til bygging og utbygging i Halsa-fabrikken.

Nærmere familien blir bra
- Årene har gått fort siden du var lærling, Ruben, og nå kan vi si at du ‘bygger reir’?
- Ja, samboeren min og jeg har fått en sønn, og har kjøpt oss et gammelt tømmerhus fra 1916 – nå river vi helt inn til tømmeret, etterisolerer og lager åpen løsning. Det er et stort prosjekt, men dét passer meg bra, for jeg ser ikke mørkt på å jobbe, smiler den sympatiske 25-åringen.
For selv om han har hatt sju uker fri siden siste dag hos Bilfinger 10. april, har det vært langtfra ferie. Arbeidsferie, i såfall.
- Jeg har hatt fine år i Bilfinger, men nå som jeg har stiftet familie blir det fint å jobbe litt nærmere der jeg bor. Det betyr mer tid sammen med familien enn til nå, for mye tid har gått med til kjøring – jeg har skiftet ut noen biler underveis, gliser han.

 

- Jeg vil ikke bli sett på som en slask, skjønner du? Jeg vil vite hva jeg holder på med og ha ryggen rak.
Ruben Jonassen

 
Krever av seg selv
- Du fikk pris som årets lærling, Ruben. Er dette noe du har vært opptatt av å leve opp til?
- Ja, dét har jeg. Men jeg har egentlig alltid vært sånn at jeg vil ikke bli sett på som en slask, skjønner du? Jeg vil vite hva jeg holder på med og ha ryggen rak. Det finnes nok en del der ute som sier de kan både det ene og det andre, men som egentlig ikke vet hva de prater om. Slik skal det ikke være med meg, og hvis jeg skal leve opp til mine egne krav kan jeg ikke bare stå på sidelinja og se på – da må jeg hele tiden være engasjert og opptatt av å lære mer, forklarer han.
Sønnen til Roald ‘Greenfish’ Jonassen sysler med 3D-tegning på fritiden, og har bidratt aktivt fram til at Roald nå i vår lanserer sin havgående drone, den som skal utvikles kommersielt.

Tenker mer utdanning
- Cargill og Halsa – tenker du at der blir du for godt?
- Ja, egentlig ser jeg for meg dét. Jeg har allerede snakket med dem om at de og jeg kan være tjent med å skaffe meg utdanning i automasjon, så dette tenker jeg litt på. Og, gjennom årene har jeg tenkt en del på å utdanne meg til ingeniør. Dette er fortsatt aktuelt, for i dag blir mer og mer av studier nettbasert, så man må ikke nødvendigvis flytte på seg for å bli ingeniør, fastslår Ruben.


Ruben Jonassen (25)
Oppvokst og bosatt på Engavågen, sønn av Roald (54) og Lill-Harriet Jonassen og bror til Steffen (f. 1991) og Celina (f. -99). Samboer med Cecilie Brasetvik, og de har sønnen Oskar (6 mnd.). Utdannet platearbeider fra Meløy videregående skole og med læretid hos Bilfinger, der han har vært fast ansatt siden 2015. 3. juni tiltrer han som vedlikeholdsoperatør hos Cargill på Halsa.