Yngve Brox Guldbjørnsen står bak den spektakulære bildeutsmykningen i det fortsatt ny-utseende produksjonsanlegget til Helgeland Smolt i Reppen i Rødøy. Både gigabildet ved hovedinngangen, og de om lag 30 installasjonene med noe sånt som 70 bilder, spredt i den voldsomme bygningen.

- Sååååå stort er det!

Ja, det er stort og det er spektakulært. Lokale krefter fikk ta i bruk avansert robot-teknikk da inngangspartiet ved Helgeland Smolt i Reppen skulle utsmykkes.

- Ser du – bildet strekker seg fra odden mot Tjongsfjord og nesten til kraftverket – dette var ikke så enkelt, smiler Ynge Brox Guldbjørnsen.
Giga-bildet bak ham viser ikke 360 grader rundt, men det kan da ikke være mye om å gjøre?! Og når han på Ny Næring’s hovedbilde kan ‘favne’ hele greia med eget vingespenn, ja, så er det fordi han står flere meter unna veggen!
- Bildet er 7,5 meter bredt, og er faktisk sammensatt av 1.375 små bilder, opplyser mannen som står bak den smått enorme bildeutsmykningen som møter besøkende til Helgeland Smolt i Reppen.

- Det har vært mye arbeid, både med å ta bilder og med å redigere og klargjøre for montering. Men også veldig spennende.
Yngve Brox Guldbjørnsen

Hver uke i to år
Idéen til det som etter hvert ble et oppdrag, oppstod faktisk under utførelsen av et helt annet oppdrag. Siden anleggsstart i 2015 hadde nemlig Helgeland Smolt engasjert Yngve, erfaren frilansskribent og -fotograf, til å dokumentere byggingen av det voldsomme smoltanlegget.
- I to år var jeg her inne og tok nye bilder, hver eneste uke. Et utvalg på omtrent 70 av dem skulle jeg samle i noe sånt som 30 installasjoner, altså med bilder i ulik størrelse. Og på ulike steder i byggene, forklarer han det opprinnelige oppdraget.
Raskt sidesprang: allsidige Yngve har også levert mer enn bilder gjennom anleggsperioden. Han serverte nemlig daglig middag til, på det meste, 30 anleggsarbeidere! Til middagskokingen leide han Ågkroa på Ågskardet, og kjørte enkommelig innover for å servere sultne arbeidere på brakka i Helgeland Smolt-tomta. Sidesprang slutt.

Her signerer han stor-bildet, og viser også fram knipset der det tidligere bolighuset i tomta brennes ned – selve ‘startskuddet’ for byggingen.

Svææært bilde…
- De omtrent 70 bildene, de hadde jeg klar til den offisielle åpningen i september i 2017. Men, så kom det opp en ny idé, smiler Yngve, som selv er bosatt i Vågaholmen.
Tidligere smolt-driftsleder Liza W. Isaksen hadde nemlig ved et annet anlegg sett en spesielt spennende utsmykning. Kunne Yngve levere noe av det samme?
- Så er det slik at jeg har en bror som er fotograf, Willy Brox. Jeg tok han med som konsulent, og vi monterte en foto-robot ute på moloen her. Så begynte den å knipse – fra oppe til venstre og i rekker nedover – 1.375 bilder til sammen. Og her har du resultatet!
7, 5 meter bred og over 1 meter høy er faktisk bildemontasjen – det sier seg selv at vegg-monteringen ble en utfordring i seg selv.
- Ja, jeg tok med meg flinke folk fra familien, og vi drev på noen timer. Det måtte lages en egen ramme som vi skråskjærte, tilpasset og snekret sammen her på stedet, forteller han.

Har tenkt bibliotek
Resultatet er blitt imponerende, og i høyeste grad et blikkfang ved ankomsten til en av Rødøy-regionens aller største bedrifter. Og i den øvrige bilde-dokumentasjon-jobben – der har Yngve sammen med ledelsen tenkt ‘bibliotek’, på veggene.
- De forskjellige bildeinstallasjonene rundt i bygget viser historien, for eksempel helt tilbake til det ble brent ned, det gamle bolighuset som før stod her i Reppen. Eller da skogen ble saget ned, eller da den første rogna kom i hus.
- Det har vært mye arbeid, både med å ta bilder og med å redigere og klargjøre for montering. Men også veldig spennende, så jeg ser absolutt for meg at jeg skal fortsette med samme typen oppdrag, smiler Yngve Brox Guldbjørnsen.Yngve Brox Guldbjørnsen (65)
Oppvokst i Gamvik og Mo i Rana, bosatt i Vågaholmen i Rødøy siden 1994. Gift med Lisbeth – de har barna Jan Harald (f. 1976), Marit (f. -79) og Marius (f. -90). Yngve tok framhaldsskole og handelsskole og har jobbet som ekspeditør, sjømann, industriarbeider, anleggsarbeider, bussjåfør, hovmester, innehaver av gatekjøkken, kontormaskin-selger, butikkmedarbeider, kirkeverge, kokk og journalist. Har også gitt ut bøkene ‘Kysttoktet’ i samarbeid med Kenneth Didriksen, og ‘Fra purreløk til villsau...’, illustrert av Anfinn Myrvang.

 

Helgeland Smolt AS
Er det fusjonerte selskapet etter nylig sammenslåing av Sundsfjord Smolt AS i Gildeskål (etablert 2007) og Helgeland Smolt AS i Rødøy (etablert 2012). Bedriften har om lag 35 ansatte i Sundsfjord og Reppen, og siden 2008 er det investert over 600 millioner kroner i bygging og utbygging av smoltproduksjonen i de to lokasjonene. Tor-Arne Gransjøen er daglig leder i begge selskapene, mens styreleder i begge er Odd Strøm, som også er daglig leder i Nova Sea. Helgeland Smolt AS eies av Nova Sea (73,6 prosent), Lovundlaks (16,4), Gildeskål Forskningsstasjon (5) og Selsøyvik Holding (5).