- Sinnsykt. Helt vanvittig!

De sprekker nesten av stolthet, studierektoren og prosjektlederen! For endelig kan Meløy videregående skole la ivrige elever boltre seg i et splitter nytt og imponerende klasserom - til havs…


 - Det kjennes sinnsykt, helt vanvittig! jubler Marita Martinussen.
For endelig! Endelig, etter bøttevis med tålmodighet og utålmodighet, ligger den her ved kai i Inndyr havn, som det smykket den er. Splitter ny-bygget fra verftet i Danmark, og rigget med alt som kan tenkes av moderne fiskeutstyr. Oscar Sund av Bodø!
- Planene er lagt – denne båten skal brukes i undervisningen vår hver eneste dag! Ja, for elevene som spesialiserer seg på fiske og fangst, men også de som tar grunnleggende i naturbruk. Og akvakultur-elevene, siden denne båten fører levende fangst. Helt fantastisk, smiler studierektoren ved Meløy videregående skole på Inndyr.


- Planene er lagt – denne båten skal brukes i undervisningen vår hver eneste dag! Det er et moderne klasserom, på havet.

Marita Martinussen


Høyere kvalitet, rett og slett

Det er artig og hektisk med skolestart. Men skolestarten 2019 slår det meste. Ja, det er rekordmange elever – 93 – og ja, en sterk og uthvilt stab skal sørge for topp opplæring. Og ja, praksislokalene på land er utmerkede. Men smykket, selve rosinen i pølsa denne sensommeren, den klappet til kai på Inndyr forrige søndag, klar til innsats.
- Dette dreier seg jo om å få enda høyere kvalitet på opplæringa. Elevene får jobbe med moderne løsninger i alle ledd, og dette vil næringslivet merke når de kommer dit som lærlinger og arbeidstakere, fastslår prosjektleder Knut-Eirik Svendsen.
Og prosjektet, dét har vært stort. I all sin prakt koster Oscar Sund om lag 60 millioner kroner – etter de to årene med prosjektering, skrog-bygging i Polen og ferdigstillelse ved ærverdige Hvide Sande Shipyard på Danmark’s vestkyst.

En solskinnsdag i august, og splitter nye Oscar Sund tar seg fantastisk ut ved kai på Inndyr. – Denne båten blir et fantastisk verktøy for oss, og kjempeviktig i arbeidet for å utdanne de aller beste elevene, slik målet vårt er, sier studierektor Marita Martinussen.


Lofoten neste!

Ny Næring er på besøk på første skoledag, og mannskapet justerer detaljer og tilpasser utstyr. Hektisk stemning – her kommer den første klassen med spente elever om bord. De er unge og lovende, og synlig fornøyd med øvingsarenaen de skal bruke utover høsten.
- Utplassering i fiskeflåten blir fortsatt viktig, men nå kan vi endelig drive undervisning under kontrollerte forhold, på egen båt, smiler Knut-Eirik.
Forgjengeren Salthammer fra 1954 har gjort en trofast og god jobb for skolen i 25 år, nesten alle årene med Lofotfiske som fast post. Men, Salthammer sliter med helsa, og ble i praksis lite brukt i forrige skoleår.
- Og, der kunne vi ikke overnatte. Oscar Sund har 12 køyeplasser, så til vinteren slipper vi å ligge på hotell når vi drar til Lofoten!

- Elevene får jobbe med moderne løsninger i alle ledd, og dette vil næringslivet merke når de kommer dit som lærlinger og arbeidstakere.
Knut-Eirik Svendsen

 

Klasserom på havet
Studierektoren roser Knut-Eirik’s utrettelige innsats og utallige reiser til verftet i Danmark for å sikre alle nødvendige tilpasninger. Opplæringsfartøy – dette er en fiskebåt, men skal også være så mye mer.
- Båten er jo et klasserom. Stor plass på brua, stor flatskjerm for undervisning i fangst og nautiske fag nede i byssa, og en liten fabrikk for håndtering av fisk, forklarer Marita.
- Oscar Sund blir et fantastisk verktøy for oss, og kjempeviktig for å utdanne de beste elevene.
Nybygget er kontrahert av Nordland Fylkeskommune, og det var i november 2016 at fylkesråd for utdanning Hild Marit Olsen gav glad-nyheten om investeringen, under et møte med elever og ansatte på Øya. Satsingen er i hovedsak finansiert ved å leie ut fylkets opprettskonsesjon – i dette tilfellet til Gildeskål Forskningsstasjon.

På brua ser vi (f.v.) motormann Martin Sakariassen, skipper Rune Ingolfsen, prosjektleder Knut-Eirik Svendsen og fiske- og fangst-lærling David Brækkan.

Offensive Inndyr
Ny Næring knipser Knut-Eirik sammen med det stolte mannskapet Rune Ingolfsen (skipper), Martin Sakariassen (motormann) og David Brækkan (lærling i fiske og fangst-faget). I går, 27. august, ble den høytidelige dåpen foretatt. Nå gleder Svendsen og hans menn seg til å la elevene boltre seg i mulighetene.
- Rundt om i landet blir mange yrkesskoleelever litt skuffet når de ser hvor mye teori det er i skolehverdagen. Og dette med gode øvingsarenaer har vært litt stemoderlig håndtert – her har fiskerinæringa vært litt i bakleksa.
- Men dette har forandret seg litt nå, og jeg er veldig stolt over at vi på Inndyr har tenkt mer offensivt. Vi har allerede meget gode praksisanlegg på land, og med denne båten på plass er vi akkurat der vi skal være! sier Knut-Eirik Svendsen fornøyd.


Oscar Sund, Bodø
Byggeår: 2019
Verft: Hvide Sande Shipyard, Danmark
Eier: Nordland Fylkeskommune
Klassifisering: opplæringsfartøy, fiske og fangst
Lengde: 23,99 meter
Bredde: 8,0 meter
Motor: 750 HK Scania
Servicefart: 9,6 knop
Annet: har batteripakke på 80 kilowatt, og nær 100 kubikkmeter tankvolum for å frakte levende fangst. Rigget for å fiske med alle ordinære fiskeredskaper i Norge.