Janne Sund og Peter Larsen (innfelt. Foto: privat) er nåværende eiere av ett av de mer særegne og vakre bygningene i Bodø sentrum. Huset ble bygget i 1924 som pensjonat og spisested, og både eier, arkitekt og byggmester hadde opprinnelse fra Gildeskål. Nå har huset fått 19 nye og spesielle vinduer, levert av Selstadvinduet i Meløy.

Spesielt hus, spesielt oppdrag

Skrevet av Edmund Ulsnæs
30.06.2019 11:00 - OPPDATERT 01.07.2019 18:30

Da ett av Bodø’s eldste, peneste og mest særegne hus skulle utstyres med nye vinduer – ja, da ble henvendelsen rettet til Selstad i Meløy.

- Huset er ett av de få fra den byggeperioden som har beholdt sitt opprinnelige utseende. For å ivareta dette er vinduene veldig viktig, men så fant vi ingen som kunne kitte og reparere de gamle for oss….forteller Janne Sund til Ny Næring.
- Men, Selstadvinduet i Meløy kunne levere – nye vinduer, og de er helt supre! smiler hun.

Viktig vindusvalg
Et ganske spesielt oppdrag, til et veldig spesielt hus. 19 vinduer, til Fridthjof Anderssens vei i Bodø.
- Joda, jeg var innom dem og tok mål – de originale vinduene er fra 1920-tallet, og selv om de er blitt modifisert noen ganger underveis, snakker vi her om kvalitetsvinduer, laget av kvalitetsmaterialer, sier Tord Selstad hos Selstadvinduet AS.
- I dag er det ikke bestandig at huseiere tenker slik ved vindusbytter, og det settes ofte inn produkter som igjen må byttes litt for rask. I dette tilfelle har huseieren fått installert vinduer av samme kvalitet som de originale, sier Tord fornøyd.
- Disse blir stående i minst 50 år, dét lover jeg!

Artig oppdrag
Janne Sund fra Leirfjord og ektemannen Peter Larsen fra Sørfold kjøpte det ærverdige bygget i Bodø sentrum for tre år siden. Det er oppført i 1924 av Hans Jensen fra Sørarnøy – byggmesteren i Bodø som hadde ry på seg som ‘bare det beste er godt nok’. Det vakre og solide bygget overlevde bombingen i mai 1940 da 420 av byens om lag 760 bolighus gikk tapt. 95 år gammelt er det opprinnelige pensjonatet og spisestedet fortsatt ett av fylkeshovedstadens peneste og mest særpregede bolighus, der det ligger idyllisk til, nær Solparken og Nordlandsmuséet.
- Veldig artig å kunne bidra med våre produkter når et så flott og spesielt hus skal renoveres! mener Tord.
- I dag er det jo ganske mange som legger arbeid i å ta vare på eldre og spesielle hus, og dette er absolutt en type kunder som vi gjerne samarbeider med, sier han.De var fra Gildeskål og fikk bygget ett av de vakreste husene i Bodø.


Gerda Olsen
var datter av en velstående handelsmann og fiskekjøper på Nordarnøy i Gildeskål. Da han døde, flyttet hun og moren til Bodø. Gerda hadde reist utenlands, hadde god smak, og nå ville hun bygge pensjonat og et finere spisested i byen. Dette er bakgrunnen for at det ble reist, det gule og vakre huset i sentrum som lege Janne Sund og salgssjef Peter Larsen nå eier. Gerda engasjerte den anerkjente Oslo-arkitekten Harald Sund, sønn av gamle lensmann Sund i Gildeskål – en arkitekt som lot seg inspirere av den eldste og beste bebyggelsen i Bodø. Så fikk Hans Jensen fra Sørarnøy – nå byggmester i Bodø – jobben med å bygge huset, og med bruk av de beste materialer. ‘Dette er en av de peneste husene i Bodø, og meget typisk for de fremherskende stilretningene da det ble bygget. Eierne fortjener ros for å ha forstått å ta vare på det uten å ødelegge det med upassende tilbygg, vindusutskiftninger osv., som svært ofte sees i dag’, leser vi i en historikk fra 1979, ført i pennen av ansatte ved Bodø Byplankontor. Huset er i dag også utstyrt med emaljeskilt fra Bodø Bys Vel, som framhevet noen av byens mest markante bygg i forbindelse med byens 100-årsjubileum i 2016.