I sommer ferdigstilles utearealene ved Ørnes’ nye leilighetskompleks. Kommende måned begynner markedsføringen for salg og utleie av de i alt 15 leilighetene. Illustrasjonen: Unikus AS.

Stadig lekrere

Skrevet av Edmund Ulsnæs
27.05.2019 11:00

En av de flotteste eiendommene på Ørnes omskapes nå til lekkert leilighetskompleks. I sommer står utearealene ferdig, og nå begynner markedsføringen av 15 splitter nye og sentrumsnære leiligheter.

- Ja, vi er veldig spent, når vi neste måned begynner markedsføringen av leilighetene, fastslår anleggsleder Bjørn Kildal hos Halsa Bygg AS.
- For eksempel skal tre leiligheter legges ut for salg i det åpne markedet – men den ene har vi salg på allerede! opplyser han.
I all hovedsak er imidlertid Ørneshaugen’s nye leilighetskompleks gjenstand for utleie, ikke salg. 12 i ulik størrelse skal leies ut, men allerede har Meløy kommune forpliktet seg til langtidsleie på enkelte av dem. Og, en avtale om tilvisningsrett gir det kommunale Tildelingskontoret fortrinnsrett på enkelte andre.

- Dette er et veldig stort, spennende og lærerikt prosjekt. Heldigvis har vi med oss erfaringen fra byggingen av Alderstun i Tjongsfjord og omsorgsboligene på Mosvold.
John-Åge Birkelund

Stort, spennende
Det er nøyaktig ett år siden Ny Næring skrev vår første artikkel om Kildal-brødrenes 30-millioner-investering på Ørneshaugen. Den gangen hadde Bjørn og Kåre Kildal nettopp signert kontrakten med Meløy kommune, og eiendomsselskapet deres, Halsa Boligbygg AS, kjøpte det gamle aldershjemmet på Ørnes for 3,75 millioner kroner. Fra midten av november begynte 7-8 mann fra Halsa Bygg AS totalrivingen innendørs, og i januar kom grunnarbeidet og gjenoppbyggingen i gang, etter hvert med 15-18 ansatte fra byggentreprenøren på plass.
- Dette er et veldig stort, spennende og lærerikt prosjekt. Heldigvis har vi med oss erfaringen fra byggingen av Alderstun i Tjongsfjord og omsorgsboligene på Mosvold her på Ørnes, sier formann på byggeplassen, John-Åge Birkelund.

Tett med kommunen
Det var i 2017 at Meløy kommune inviterte entreprenører til idékonkurranse. Hva skal vi gjøre med Ørneshaugen Bofellesskap, som skal avvikles? Halsa Bygg vant konkurransen, og gjennom en egen arbeidsgruppe har kommunen tatt del i planleggingen av det nye. Meløy kommune vil sikre leiligheter for salg og utleie i et bredere pris-spekter, pluss kunne tilby til ny-rekrutterte ansatte. Halsa Boligbygg vil på sin side styrke seg på eiendom, og investere i heimkommunen Meløy - ikke minst i kommunesenteret. Siden handelen i fjor vår vet vi også at Fazenda AS har kastet inn håndkleet med tanke leiligheter på fyllinga i sentrum.
- Vi eier en god del bygg i Meløy, og har drevet utleie i noen år. Dette er den største satsingen vi har gjort, i begge selskapene våre, sa Kåre Kildal til oss i fjor – han er daglig leder for både Halsa Boligbygg og entreprenøren Halsa Bygg.

- Et artig, spennende og utfordrende prosjekt! sier formann John-Åge Birkelund (bak t.v.) på byggeplassen på Ørneshaugen. Her har vi samlet en del av arbeidslaget som bygger leilighetskompleks nær Ørnes sentrum. Foran fra venstre Eilert Hage, Fredrik Skogli, Toomas Laanemets og Elias Skogli. Bak fra venstre John-Åge, Kaido Lest og Espen Engebretsen.

Krevende flyt
- Å få alt av logistikk til å gå i hop, når vi har så begrenset med plass og begrenset med tid, dét har vært krevende i dette prosjektet, mener John-Åge på byggeplassen.
- Å få koblet sammen arbeidet innendørs og utendørs slik at vi får det til å flyte godt – graving og sprenging, legging av rør, varer inn og avfall ut….Og så er det dette med universell utforming, slik at alle kan ha adkomst – dette krever nøyaktighet på millimeteren, både på en del bredder og høydeforskjeller. Pluss at det er svært strenge branntekniske krav, og til lyd-isolering, ramser han opp de faglige utfordringene.
På senvinteren er flere titalls nye vinduer installert i de 15 leilighetene og fellesarealene. Alt grunnarbeid skal være ferdig de neste to månedene, slik at alt av vei og parkering kan asfalteres. Ørnes sitt nye leilighetskompleks skal være innflyttingsklart på denne tiden neste år.


Ørneshaugen Bofellesskap
Det tidligere aldershjemmet på Ørnes ble politisk besluttet nedlagt for om lag 10 år siden, men stengte først dørene i mars 2016 – i forbindelse med påkrevde kostnadskutt og omorganisering. Året etter utlyste Meløy kommune en idékonkurranse for utvikling av det om lag 50 meter lange bygget på Ørneshaugen. Etter å ha vunnet konkurransen, kjøpte Halsa Boligbygg eiendommen for 3,75 millioner. Våren 2020 skal bygget være totalrenovert, og 15 leiligheter i ulik størrelse står klar for utleie.