I sitt yrkesliv har han allerede opplevd flere avbrytelser og omveier, 27-årige Robin Lea. - Men, nå er ting helt strålende, både for meg og familien! sier den tidligere fabrikkarbeideren og sjåføren som har skrevet kontrakt med SINTEF Molab.

Strålende! sier Robin

Framtidsplanene hans forsvant i skyllevannet med REC Wafer Multi i 2011. Noen omveier senere er Robin Lea fra i sommer tilbake i Glomfjord. I spennende jobb tett på industrien.

- Nå er jeg endelig der jeg skal være! smiler Robin Lea, bak kolber og reagensrør.
Alltid opptatt av å være i Meløy, alltid med tro på at det perfekte for ham er jobb i den industri-sterke heimkommunen.
- Jeg er litt petimeter, liker å være nøye med ting. Dette er en jobb der det ikke er rom for slurv, og der jeg kan jobbe ganske sjølstendig. Ting er helt strålende for meg nå, rett og slett!
27-åringen kan nesten ikke få sagt hvor fornøyd han er med egen situasjon som nyansatt i laboratoriet hos SINTEF Molab i Glomfjord Industripark. Etter årene med først avbrutt REC-læretid, så ryggproblemer og arbeidsavbrudd, og så oljenedtur og arbeidsledighet i Stavanger. Nå har han landet i Meløy, Robin, med hus, egen familie og spennende jobb.
- Nå får jeg mer tid heime, og ungene er mer glad. Dette har vært målet mitt lenge, så her blir jeg!

- Nå får jeg mer tid heime, og ungene er mer glad. Dette har vært målet mitt lenge, så her blir jeg!
Robin Lea


Tenkte lang sikt

Robin’s sjåførjobb de siste to årene har betydd mye uforutsigbar arbeidstid, og har vært krevende for den nystiftede familien. Men nå ser det meste bedre ut, og mer avklart. For først ble det sommerjobb, deretter kontrakt som lærling i laboratoriefaget. Hos SINTEF Molab i industriparken.
- Så vidt jeg vet, er det bare to linjer for laboratoriefag her i landet, så selv om vi har lett en stund, var det vanskelig å oppdrive lærlinger. Men så kom vi i kontakt med Robin, gjennom Opplæringskontoret, forteller selskapets gruppeleder i Glomfjord, Marianne Johansen.
- Vi er alltid ut etter å utdanne lærlinger, om ikke til Glomfjord, så til våre andre avdelinger, og fordi vi ønsker å ta et samfunnsansvar. I dette tilfellet var vi ute etter å rekruttere til den lokale staben, og siden Robin er etablert i Meløy, ser vi at han kan bli en arbeidstaker som blir hos oss over tid, forklarer hun.

- Vi tenker langsiktig rekruttering, men ønsker også å ta et samfunnsansvar, forteller Marianne Johansen i SINTEF Molab i Glomfjord. Foto: Malin B. Ulsnæs


Læretid bom stopp

Dét er ord fra sjefen som Robin kan like. Helt fra ungdomstiden ønsket han sterkt jobb i Meløy, men med diagnose ADHD ble skolegangen en sammenhengende utfordring. Unggutten klarte likevel å jobbe seg til karaktersnittet som krevdes for videregående utdanning i kjemiprosessfag. Som kameratene så han nemlig attraktive jobber hos lokomotiver som Yara, eller REC Wafer.
- Så jeg var sjølsagt veldig glad da jeg fikk læreplass hos REC. Men, så gikk jo de overende, og jeg fikk ikke tatt fagbrev - lite å gjøre med dét.
Som lærling var han blant de siste ‘ut døra’, og kom dermed langt bak i køene for andre jobber. Robin valgte Vestlandet og hadde fine år hos Kverneland på Jæren, som lager landbruksmaskiner. Men ryggen likte ikke jobben, og etter oljenedturen i Stavanger, og uten fagbrev, var han sjanseløs blant tusener av søkere til ledige jobber.

Mye fagbrev-prat
Noen år senere, og godt landet og etablert hjemme i Meløy, ser altså fortsettelsen særdeles lys ut. Og kona Kristina er i ferd med å få på plass fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.
- Det har blitt mye prat om utdanning og fagbrev og jobb i familien min det siste året. Lillebroren min tar fagbrev, kona tar fagbrev, jeg tar fagbrev, og en annen bror og stefaren min har fått nye jobber, smiler Robin.
I høst hadde han også tilbud om læreplass hos Yara, en arbeidsgiver han lenge ønsket seg til. Men denne gangen takket han nei, og legger altså langtidsplaner sammen med SINTEF Molab.
- Etter å ha jobbet til alle døgnets tider i flere år, er det bra for meg og familien med dagtid, ikke skift. Dette handler også om utsiktene mine til å få fast jobb, og at jeg får et bra familieliv, sier Robin Lea, som endelig traff blink i arbeidslivet.


Robin Lea (27)
Oppvokst på Reipå og i Neverdal. Kjemiprosessfag ved Meløy videregående skole i Glomfjord, deretter læretid ved REC Wafer Multi – denne ble avbrutt på grunn av konkursen i 2011-12. Deretter bosatt i Stavanger-området i 5-6 år, og produksjonsarbeider ved Kverneland Group på Klepp. Til Meløy våren 2017, og sjåfør for Ørnes Taxi til han i høst ble lærling i laboratoriefaget ved SINTEF Molab i Glomfjord Industripark. Gift med Kristina (27), to barn.