Tøff, mjuk dame

Skrevet av Astrid Berbusmel, foto:Edmund Ulsnæs
05.07.2019 11:00

- Det er her i hjullasteren jeg er «hjemme» og her vil jeg jobbe! Julie Volden Dahl (29) styrer Terje Halsan AS sin hjullaster med trygg hånd omkring på byggeplassen. Blant betong og sand er hun i sitt rette element.

- Jeg vokste opp med pappas lastebil, var tidlig med ham på anlegg.
Og pappa er Jan Helge Vangstad, han tok jentas si med på Glomfjellet da han jobbet på Svartisen-anlegget med lastebilen.
Dermed ble lastebiler og anleggsmaskiner en naturlig del av oppveksten for Julie fra Ågskardet.
- Jeg var 3-4 år da jeg var med ham opp på fjellet, og jeg husker det var stor stas. Jeg husker alle de små veien og tunellene som var på demninga mens den var under bygging. Det ble noen timer i lastebilen der oppe.
- Det ligger en kassett en plass i steinene, kanskje i demningen. Den forsvant i hvert fall på byggeplassen ved demninga, forteller Julie, som nå er ansatt i Terje Halsan AS.

- Ikke noe problem å være dame på en mannsdominert arbeidsplass, sier Julie. Her sammen med Kolbjørn Rendal.

Den trygge lukta
Julie føler seg hjemme i hjullasteren. På spørsmål om hva som er det beste med å jobbe med nettopp dette, sier hun etter å ha tenkte seg litt om;
- Tenk deg at du står i veikanten og en lastebil passerer. Den lukta av diesel, vei, olje – ja da er det sånn det skal være! Det er ei lukt som henger igjen fra barndommen, det er ei trygg lukt!
Hun kan kjøre hjullaster og dumper, men er tydelig på hva som er målet.
- Når jeg får tatt lastebil-lappen åpner det seg enda flere muligheter, og det er det jeg jobber mot.

- Tenk deg at du står i veikanten og en lastebil passerer. Den lukta av diesel, vei, olje – ja da er det sånn det skal være! Det er ei lukt som henger igjen fra barndommen, det er ei trygg lukt!
Julie Volden Dahl

Fysisk utfordrende
Karrieren i tung-bil-bransjen startet som hjelpemann på søppelbil. Deretter ble det maskinførerbevis for hjullaster og dumper, og Julie dro til Bodø der hun var brøytesjåfør i 3 år.
- På sommeren var det fiber-graving, noe som var fysisk tungt. Det er nå en gang slik at det er forskjell på muskelstyrken hos kvinnfolk og mannfolk, og jeg så det ikke som et nederlag å overlate spaden til en mann når det ble for tungt.
Men så tok livet ei ny vending, kjæreste og giftermål, og Julie flyttet tilbake til Meløy og Glomfjord.
- Jeg har flyttet litt rundt, men kommer bestandig tilbake til Meløy, så da er det vel her jeg skal bo! Og jeg skal fortsette å jobbe i store maskiner og biler!


Ikke typisk jente
Julie har jobbet i barnehage, i dyrebutikk – såkalte kvinneyrker. Men hun forteller at hun ikke fant seg helt til rette der.
- Jeg er en smule rastløs, smiler Julie. Og nettopp derfor passer det meg godt å ha en jobb der det stadig skjer noe, det er fysisk arbeid og jeg får brukt kroppen. Det liker jeg godt!
- Men finnes det likheter mellom barnehage og anleggsbransjen?
- Å kunne kommunisere er like viktig her som i barnehagen, det er uansett viktig når man jobber sammen med andre. Og støynivået er det ikke stor forskjell på.
- Jeg trives best i dette miljøet. Det er lite damer i anleggsbransjen, men den litt tøffere sjargongen passer meg bra. Det er en annen humor her, og klare meldinger.

Julie der hun trives best, i hjullasteren.

Kjøreglede
- Jeg er veldig glad i å kjøre, og i fjor rullet bilen vår 30 000 km på asfalt i løpet av sommeren.
Kanskje ikke så rart, for campingvogn og spikertelt står på Namsskogan ved Namsens bredde, og laksefiske er ektefellens store lidenskap.
- Det blir en del turer dit, og på vinteren er vi på is i Valnesfjord. Scooter-turer tar vi gjerne også.
På spørsmål om skruing av motor er noe hun holder på med, svarer Julie følgene:
- Nei, det er egentlig ikke noe for meg, er alt for mye prikkel! Det er kjøringa som er min ting!
Og kjøringa skal helst skje i en Volvo.
- Pappa hadde alltid Volvo, og 940 turbo er favorittbilen for meg!


Julie Therese Volden Dahl (29)
Bor i Glomfjord og er gift med Kim Raymond Dahl (28),som jobber i Nova Sea som røkter. Julie har 2 barn, William (8) og Aud Helen (6). Julie vokste opp på Ågskardet og er datter av Jan Helge Vangstad og Gunn Volden, og er storesøster til Sigurd, Iselin, Aurora, Henriette og Linas.