Tøffe Tine klarte kravene!

Med sine 162 cm rager ikke Tine Korsnes (29) så høyt, men hun er likevel tøffere og sterkere enn mange! Nylig ble hun tatt opp som brannkonstabel i Yara brann og redning som en av fire nye.

- Det står respekt av å klare de fysiske kravene som stilles for å være med i beredskapstroppen, sier Per Frøskeland som er beredskapsleder i Glomfjord Industripark. 
- Kravene er de samme uansett kjønn i dette yrket. Det kan man jo selvsagt ha meninger om, men slik er det jo. Det er nå en gang sånn at det er forskjell på fysikken hos menn og kvinner, særlig er det styrken som gjør utslaget når kvinner ikke klarer kravene.
- Men det har vært kvinner med i branntroppen før?
- Ja, men ikke siden de nye fysiske kravene ble innført. Tine er den første!

 

- Jeg synes dessuten at det er viktig å være en ressurs og få bidra i fellesskapet og samfunnet på denne måten.
Tine Korsnes

 

Tøff test
Tine forteller at hun trente litt ekstra inn mot testen.
- Det var veldig artig å klare kravene! Men det krever regelmessig trening, spesielt på styrkeøvelser, for å holde godt nok nivå. Nå er det kurs og opplæring for å bli kvalifisert rent faglig som må til.
Testen man må igjennom hvert år, består av både kondisjons- og utholdenhetsøvelser og styrkeøvelser. Kravene er bestemt av arbeidstilsynet.
- Den tøffeste er nok gå-testen. Der bruker vi tredemølle med 12 graders stigning, og man må ha fullt røykdykkerutstyr på seg og gå i 8 minutter. Styrkeøvelsene er armhevinger og «hang-ups» - i fullt utstyr det også.

Armhevinger med fullt utstyr er en del av testen for å bli brannkonstabel.

Ulike styrker
Per forteller at de har hatt noen kvinner som har ønsket seg inn i branntroppen tidligere.
- Men det er det fysiske som har vært utfordringen, og det er lenge siden vi har hatt kvinnelige ansatte her. Det er verdifullt og bra å ha en blanding av kjønn, det er bra for miljøet, og det er nå en gang slik at kvinner kanskje er flinkere på dette med empati og omsorg. De takler muligens denne typen oppgaver på et skadested bedre enn det mange mannlige kolleger klarer. Når det er sagt så forventes det at alle bidrar på vaktlaget, og alle må kunne utføre de oppgaver som er nødvendig.
- Hvorfor søkte du for å bli med her, Tine?
- Jeg synes det virket spennende. Det er lærerikt og gøy å være med her, og jeg har blitt kjent med meg selv på en ny måte, fått utfordret meg selv litt ekstra. Jeg synes dessuten at det er viktig å være en ressurs og få bidra i fellesskapet og samfunnet på denne måten.

Man kan mistenke at det meste av utstyret er beregnet på personer som er nærmere to meter-merket i høyde enn Tine Korsnes.

Snart vakt
Tine er ansatt i Bilfinger og har sitt daglige virke på Yara.
- Jeg har faste oppgaver som elektriker på nedre område, altså der fullgjødsel-produksjonen foregår. 
- Jeg trives veldig godt der. Det er overvekt av mannfolk der, så jeg er vant med å være i et arbeidsmiljø med få damer. Slik blir det jo i beredskapen også.
- Jeg gleder meg til å en del av branntroppen! Nå i løpet av høsten blir vi nye fordelt på vaktlagene og begynner å gå vakter etter hvert, sier Tine før hun haster av gårde på sin daglige jobb.


Tine Korsnes (29)
er bosatt i Glomfjord, samboer er Jørgen Heen Andersen (33), sammen har de Silje (10) og tvillingene Sverre og Eveline (7). Tine er født og oppvokst i Os ved Bergen, foreldre er Hilde Korsnes (fra Barvika) og Jan Myrstad, storesøster Marita. Besteforeldrene Herleif og Eva Korsnes er en del av familienettverket her i Meløy. Tine kom til Glomfjord som 17-åring og tok videregående skole, med påfølgende læretid og fagbrev på Meløy Elektro AS. Ble så ansatt i Bilfinger AS.