Det har vært tre travle år for Joachim Pedersen. Med jobb, utdanning, stifting av familie og spenstige prosjekter. Nå ser han fram til noen måneder med pappapermisjon.

Tre heftige år

Skrevet av Rune Meosli
24.05.2018 08:00 - OPPDATERT 24.05.2018 10:00

Stolte arbeidsfolk: Joachim Pedersen

Energimontør Joachim Pedersen i Meløy Energi, har på tre år gått fra å være en ‘ballhest’ til å bli en pudding. Og det er han veldig fornøyd med.
Joachim Pedersen (28)
 Opprinnelig fra Sortland, bosatt på Ørnes.
 Samboer med Siri Økdal Berg (30) og datteren Evelinn (5 mnd)
 Energimontør og tillitsvalgt i El&IT i Meløy Energi AS.
I 2007 dukket 17-åringen Joachim fra Sortland opp på kontoret til Jan Tore Roksøy i Meløy Energi. Jan Tore klarte å se forbi de moderate karakterene, og til kolonnen for fravær - som viste null. Dermed fikk han læreplassen han var ute etter.
- Det passet meg veldig bra. På den tiden bodde mora mi på Halsa, så jeg flyttet inn til henne og tok buss til Ørnes hver morgen, noe som viste seg å være litt upraktisk. Etter hvert fikk jeg en hybel rett over gata her, og da kunne jeg bare rulle ut av senga og rett på jobb, ler han.

Mekanikerspire Egentlig skulle Joachim bli mekaniker. Oppvokst på gård, som hobbymekker og med interesse for store maskiner, lå det an til en karriere innen mekaniske fag.
- Men noen kompiser mente at vi burde gå elektro, og bli elektrikere i stedet. Det var nemlig raskeste vei til Nordsjøen og de store pengene, så da gjorde vi det. Ingen av oss kom oss til Nordsjøen, men jeg fikk interesse for faget, og etter utplassering hos Vesterålskraft fikk jeg virkelig lysten på å jobbe innen kraft, i stedet for installasjon.

I storm og uvær det virkelig er fantastisk å være ute. Regnet pisker mot ansiktet, haglet slår, man er våt, klam og fæl… og virkelig hater. Da får man kjenne på naturen.
Joachim Pedersen
Uvær og action Siden har Joachim jobbet for Meløy Energi.
- Å være energimontør i Meløy Energi er svært allsidig. Vi er jo et relativt lite verk, så da får vi være med på alt som skal gjøres, fra kraftstasjonen og fram til husveggen. Og det aller meste av jobben er definitivt utendørs, så dette er ikke rette jobben for folk som ikke liker frisk luft. I vinter har det jo vært helt fantastisk, med sol og godt vær har vi fått god ‘valuta for pengene’. Men for de av oss som ikke er riktig rett, så er det i storm og uvær det virkelig er fantastisk å være ute. Når du kjenner regnet pisker mot ansiktet, haglet som slår og man er våt og klam og fæl… eller som vi sa i militæret: Når det er mye HAT ute og går.
- Liker du deg da?
- Ja! Det er da man får kjenne på naturen. Når folk flest går inn og gjemmer seg for uværet, er det vi som må ut og ‘stå han av’. Og det kan være vel så artig som godværsdager.
- Så du liker litt action?
- Ja, det er klart. Så lenge vi har god sikkerhet og ivaretar HMS-kravene, er det friskt å farte rundt med båt, ATV, lastebiler eller helikopter. Etter et halvt år i jobb tok jeg båtførerkurset, og nå har jeg lappen til lastebil også, smiler han.
De jobber ofte mot klokka når de skal ut å rette feil på linja. I andre enden av linja kan det befinne seg gårder med dyr, oppdrettsanlegg eller annen viktig produksjon, som alle er helt avhengige av kraften.
- Det er forskjell på om liv og helse står på spill, eller om det bare er gamle Gundersen som er på hytta og ikke får med seg påskenøttene. De samfunnsmessige konsekvensene er absolutt en del av skjønnet som vi må utvise. Heldigvis har vi flinke ledere, med god lokalkunnskap, som gjør denne vurderingen for oss, sier han.
Vi er i grunnen sauer alle sammen, og trenger både gjerder og gjetere for å kunne gå samlet i riktig retning.
Joachim Pedersen
Mer utdanning Det er mye fysisk tungt arbeid i hverdagen som energimontør. Selv om hjelpeutstyret har blitt bedre og installasjonene lettere, er det fortsatt mange tunge tak i jobben.
- Ja, stolpene blir jo ikke lettere, og terrenget blir ikke flatere med årene. Jeg er vel fortsatt i en alder da tungt arbeid gjør meg sterkere, men det er vel ikke lenge igjen før jeg vil kjenne det annerledes. Derfor har jeg så smått begynt å sikre meg litt for framtida også, ved å ta videreutdanning på teknisk fagskole, sier han.
Om et par måneder reiser han til Tromsø og siste samling i et treårig studium i elkraftfaget med regnskap og lederskap, som gjør ham rustet for større og mer ansvarsfulle jobber.
- Utdanningen har gitt meg et større perspektiv på det jeg allerede gjør, og en mye større forståelse for de store sammenhengene, og de ulike rollene som trengs i en bedrift som Meløy Energi. Alle trengs for å nå det målet vi har, både montører og ledere. Vi er i grunnen sauer alle sammen, og trenger både gjerder og gjetere for å kunne gå samlet i riktig retning, ler han.

En del av jobben er å være klar for jobben. Joachim sørger for at utstyret alltid er klart til nye oppdrag.

Familiefar Men det har vært travle tre år, i full jobb ved siden av studier. I tillegg har han funnet seg kjæreste, forlovet seg, fått en datter og kjøpt seg hus
- Ja, det har virkelig gått unna ei tid. Nå har jeg ei lita Evelinn på fem måneder, og det har vært djevelsk artig, og jeg nyter virkelig rollen som familiefar. Jeg har jo vært en ‘ballhest’, som tok den overtida man fikk lov til, men nå har jeg fått litt andre prioriteringer.
- Så nå har du blitt en myk mann?
- Ja visst. Nå er jeg en skikkelig pudding, ler han stolt.
Til tross for dette sa han likevel ja til å overta som tillitsvalgt i El&IT-klubben på jobb, og har nettopp avsluttet et stort prosjekt på Cargill hvor han var bas.
- Jeg angret en stund på at jeg takket ja til det siste. Det kom midt oppe i en stor oppgave med studiene, og det ble mange tidlige morgener og seine kvelder i den perioden. Men prosjektet var veldig interessant, og det var artig å prøve seg som bas på et prosjekt for en annen aktør. Å jobbe slik ga i grunnen mersmak, men neste gang skal det ikke skje ved siden av studier og en fem måneders datter hjemme, sier han bestemt.
Og etter sommeren blir det endelig litt lavere tempo for Joachim.
- Ja, da skal jeg ha pappapermisjon, mens samboeren skal begynne i ny jobb på Europris. Det blir helt prima å kose seg hjemme med Evelinn, og trille tur til mammaen på jobben, avslutter Joachim.

Denne saken er hentet fra Ny Næring, profileringsbladet for regionens næringsliv, utgitt 2. mai 2018.