Sander i dyp konsentrasjon i arbeid med blikk og verktøy.

Tredje generasjon blikk

Skrevet av Astrid Berbusmel
08.06.2019 11:00

Tradisjonsrike Ørnes Blikk AS har nå tredje generasjon på plass i bedriften. Sander Olsen (27) er i full jobb i bedriften i Spildra, og målet er klart; svennebrev i blikkenslageryrket.

Tidlig krøkes
Sander forteller at han fikk bransjen innunder huden allerede som liten gutt.
- Jeg husker godt jeg var i kjelleren hjemme hos han bestefar mens verkstedet enda var der, og fikk prøve meg på helt enkle oppgaver, som knekking av plater.
Ørnes Blikk AS flyttet inn i nye verkstedlokaler noen får hundre meter lenger opp i Spildra i 2007, da var kjelleren blitt for liten.
- Bestefar er et godt forbilde for meg! Han har vist meg at det er viktig å stå på, engasjere seg i bedriften. Han har hatt en finger med i det meste her, regnskapene har han vært med på helt frem til nå. Og det gode humøret er hans kjennemerke!
- Hva synes du om arbeidet som blikkenslager?
- Jeg vil si at arbeidsdagene er varierte. Ingen dager er like, og selv om oppdragene synes like blir de uansett forskjellige siden utformingen av det kunden ønsker er ulik. Og det er fint å samarbeide med andre yrkesgrupper, som rørleggere og elektrikere, og finne løsninger ilag.

- Bestefar er et godt forbilde for meg! Han har vist meg at det er viktig å stå på, engasjere seg i bedriften.
Sander Olsen


Naturlig valg

Sander forteller at han nok har vært i tvil om yrkesvalget.
- Jeg tok industrimekaniker på videregående skole, men var ikke sikker på veien videre. Her i verkstedet var jeg sommervikar et par år før jeg ble ansatt som lærling, så jeg vet jo hva yrket innebærer. Men jeg var sikker på at jeg ville ta et fagbrev, og det føltes etter hvert naturlig å gjøre det her.
Gjennom årene etter videregående har han gjort litt ulikt, men mest har han jobbet på Rema på Ørnes.  Men nå er det stål og andre metaller som gjelder.

Sander (f.v.) og Svein Olsen på verkstedet i Spildra.

Familiebånd

Det å jobbe i en familiebedrift er ikke så veldig vanlig, og Sander har både far og onkel som nærmeste ledere.
- Hvordan er det å ha sin egen far til sjef?
- Jeg synes det er greit. Han har en annen rolle her enn når vi er sammen i familien, men det kan jo være utfordringer også, viktig å ha et bevisst forhold til det.
Han forteller at familie er viktig.
- Vi har alltid bodd tett sammen, besteforeldre, onkel og tante med familier som nærmeste naboer. De var viktige for meg i oppveksten, og er det fremdeles.

Tre generasjoner samlet, Svein (f.v.), Sander, Audun og Jan Petter Olsen (foto: Edmund Ulsnæs)

Humor viktig

Arbeidsmiljøet på Ørnes Blikk er preget av godt humør, ikke minst er bestefar Audun en gledesspreder. Latteren og spøken sitter løst, og et godt smil forstås av alle uansett nasjonalitet. For her er det ikke bare innfødte Meløy-fjæringer.
- Portugiserne – Martinho og Carlos - som jobber her finner på mye tull, og har utrolig godt humør. Det kan bli høy temperatur, og det har hendt at de kaster kaffen etter hverandre, flirer Sander. 

Audun Olsen (86)
Født på Ørnes i 1933, gift med Anne Karin som han traff da han var sivilarbeider på Sunnmøre. Han startet blikkenslagerverksted i kjelleren hos sine foreldre i 1956. Auduns barn er Svein (f. 1955), Jan Petter (-57), Kitt Anne (-62), May-Liss (-65), og Aud (-69). I dag er han fortsatt med som eier, og ikke minst aktiv i driften av eiendomsselskapet Audun Eiendom, der alle barna har en andel. Er fremdeles ofte innom på verkstedet der ha sprer sitt gode humør!

 

Svein Olsen (64)
Født og oppvokst på Ørnes og Spildra, og fikk jobb hos sin far i Auduns Blikkenslagerverksted rett etter grunnskolen, fra 1971. Tok svennebrev som blikkenslager i 1999, og har også gjennomført ulike tekniske kurs og på luft/ventilasjon, samt om kvalitetssikring og forretningsvirksomhet. I 2017 tok Svein mesterbrevet. Arbeidsleder i familiebedriften siden midten av 1990-tallet, og overtok som daglig leder etter faren Audun i 2007. Da ble også dagens Ørnes Blikk AS opprettet, med han selv, broren Jan-Petter og deres far som eiere. Svein er i dag gift med Helen Pedersen, og har fra tidligere barna Marita (f. 1975), Kent-Richard (-76), Ann-Charlott (-82) og Sander (-92).

 

Sander Olsen (27)
Sander er sønn av Svein Olsen og Liv Bente Pedersen (63). Han har søsknene Marita (f. 1975), Kent-Richard (-76), Ann-Charlott (-82). Gikk på industrimekaniker-linja på Meløy videregående skole, har jobbet på REMA 1000 på Ørnes og har nå etter læretid tatt svennebrev som blikkenslager. Sander bor i Spildra ved Ørnes og er singel.