Trygge Rudi

Skrevet av Astrid Berbusmel
21.06.2019 10:55

Med gule vernebriller på nesen møter Rudi Nordli meg på Mowis anlegg helt nede ved havet i Glomfjord.

- Jeg er glad i arbeidsplassen min, har et eierforhold til den, det føles som mitt andre hjem. Og det man er glad i, tar man vare på!
Rudi Nordli

- Vernebrillene er liksom en del av meg, jeg går med dem nesten hele tida her sier Rudi.
Og det er ikke så rart, for en av rollene Rudi har på Mowi, er verneombud på den tekniske avdelingen.
- Vi ønsker at det å jobbe trygt skal være et personlig ønske. Det er viktig å huske at vi har den samme kroppen som skal brukes hele livet. Veldig dumt å skade seg på jobb så man ikke får kvalitetstid på fritida og med familien. Verneombudets rolle tas på alvor her, både av ledelsen og de ansatte. Det er jo viktig med fokus på ergonomi og luftkvalitet også, men hver enkelt må ta ansvar for egen helse og sikkerhet.

Rudi er vant til å jobbe med både små og store dimensjoner. Foto: Edmund Ulsnæs

De viktige lærerne
Rudi hadde sin barndom flere steder i Meløy. Ungdomsskolen gikk han i Trøndelag – i Hommelvik.
- Læreren min der syntes det var greit at jeg bannet, hun mente det var en del av den nordnorske dialekten og kulturen. Men jeg er veldig glad for å flytte nordover igjen, Meløy er kommunen min!
Vedlikeholds-mannen på Mowi har hatt samme arbeidsgiver i 13 år. Her tok han også fagbrevet som industrimekaniker, og fikk tilbud om fast jobb etter læretida.
- Jeg gikk grunnkurs mekanisk først, tror vi var det siste kullet som gikk på den gamle skolen der REMA 1000 er nå. Så tok jeg et friår og jobbet på lageret til ScanWafer. Jeg kjente at mer skole lokket, og jeg tok VK1 plate/sveis. Men det var vanskelig å få læreplass, derfor ble det enda et år på skole, da valgte jeg VK1 elektromekanisk. Nettopp det at jeg hadde begge de videregående årene gjorde at jeg fikk læreplass her.
- Hva husker du best fra videregående?
- De flotte lærerne, både på det faglige og personlig plan! De lærte oss å ta ansvar for egen utdanning, og gav oss en god ballast å ha med videre. Som en av dem sa: «Jeg er ferdig med skolegang, og har jobb. Det er opp til dere å ta ansvar og gjøre jobben her på skolen og få en utdanning». Det var en oppvekker for mange av oss tenåringene. Så jeg vil si at de var voksne rollemodeller som satte spor!

Rudi Nordli blant tanker og rør, der trives han veldig godt! Foto: Astrid Berbusmel 

Ordensmenneske
- Jobben på vedlikehold er rett for deg?
- Ja, her trives jeg veldig bra! Det at jeg har ganske bred kompetanse gjør at jeg kan utføre mange ulike oppgaver. Det er det forebyggende vedlikeholdet som er fokus. Litt sveising, sandblåsing, skruing – ja det er veldig variert.
På Mowi i Glomfjord har de i overkant av 20 ansatte, de produserer millioner av smolt hvert år.
- Dette er ei stor næring med forholdsvis få ansatte, så det er en fordel med allsidig kompetanse.
Ny Nærings utsendte ble veldig imponert over det ryddige verkstedet der alt så ut til å ha sin bestemte plass.
- Beklager at det er litt rotet her nå! Travelt i går, så vi har ikke rukket å «shine» opp enda. I løpet av dagen blir det bedre! Det er viktig for meg å ha det ryddig og rent rundt meg, både her på jobb og privat. Da føler jeg at jeg har kontroll!
Sier Rudi, som er veldig stolt av å jobbe på Mowi.
- Jeg er glad i arbeidsplassen min, har et eierforhold til den, det føles som mitt andre hjem. Og det man er glad i, tar man vare på!

- Dessuten er fritid kjedelig uten dattera mi Tuva! Hun betyr utrolig mye for meg, og vi finner på mye artig sammen.
Rudi Nordli


Frilufts-glede

På spørsmålet om fritids-sysler, sier Rudi følgende – om enn med et lite sukk:
- Jeg har jo hus og hage som skal ha stell. Men aller beste liker jeg å ha musikk på ørene, ta terreng-sykkelen og trø på! Det er bra trening!
Glomfjellet, skog og mark – i det hele tatt plasser der det ikke er vei - er yndlingsplassene på fritida.
- Dessuten er fritid kjedelig uten dattera mi Tuva! Hun betyr utrolig mye for meg, og vi finner på mye artig sammen. I løpet av et par år er hun stor nok til å få sin egen terrengsykkel, og da kan vi dele den gleden også. På vinteren er det nedoverski som er topp, og vi er mye i slalåm-bakken i Glomfjord. Vi er heldige som har det flotte anlegget så nært.
Rudi forteller at sikkerhets-tanken er med utenom jobb også.
- Jeg er opptatt av at Tuva skal lære seg å tenke sikkerhet, men hun skal også prøve ut ting. Jeg har ikke tro på å polstre ungene, men de bør lære å ta forholdsregler. Hun er veldig opptatt av å huske sykkelhjelmen. Unger må få klatre i trær, spikke med kniv, og hjelpe til på kjøkkenet. Et plaster og et skrubbsår er en naturlig del av oppveksten.
Nå som sommerferien nærmer seg, har Rudi investert i ny campingvogn.
- Vi skal på campingtur, det er en egen frihet i det. Men det blir en tur til Namsskogan familiepark, og til Sverige. Der er det fint for både Tuva og meg, mange aktiviteter og muligheter og velge mellom.

Sandblåsing, og brillene er på plass! Foto: Astrid Berbusmel 


Rudi Nordli (33)
bor på Ørnes – «til daglig bare mæ og katta», har dattera Tuva på 7 år. Han er sønn av Ann Marlen Nordli og Trond Nordli, har ei storesøster; Tonje (37), og tre ynger brødre; Kevin (30), Krister (27) og Michael (27). Han har i oppveksten bodd flere steder i Meløy samt i Hommelvik der han gikk på ungdomsskolen. Gikk grunnkurs mekanisk på Meløy videregående skole, deretter to VK1-kurs; plate/sveis og elektromekanisk. Tok fagbrev som industrimekaniker etter læretid på Mowi der han har siden har vært ansatt.