Joseph i sitt rette element – på jobb hos Bilfinger

Ungdommelige Joseph blir pensjonist

Skrevet av Astrid Berbusmel, Foto: Edmund Ulsnæs
22.05.2019 11:00

Inne i varmen på Bilfinger finner vi en mann som er vant med et helt annet klima enn det Glomfjord kunne by på en dag i mars. Joseph Teah er ansatt på Bilfinger som hjelpemann, og der har han vært siden 2008. Hans arbeidsleder Thomas Wassvik skryter av Joseph og forteller at han bidrar i hele bedriften.
- Han har sin hovedarbeidsplass på el-avdelingen og har vist at han kan sine ting.
Selv om Joseph aldri har tatt norsk fagbrev har han hatt mange utfordrende oppgaver å utføre. I august blir han pensjonist, da fyller han 70 år.
- Bilfinger har vært en god arbeidsplass for meg. Jeg kunne ha sluttet før, men har ønsket å være i jobb. Det er bra for hode og kropp å holde seg i aktivitet, sier den spreke 69-åringen.

- Overgangen fra Elfenbenskysten til Glomfjord var stor, men vi ble veldig godt mottatt! Ute er det kaldt, men menneskene her er varme. Jeg liker den norske kulturen, hvordan folk tar vare på hverandre.
Joseph Teah


Forlot alt

Joseph Teah tok sine første skritt i Liberia. Hele familien hans flyktet i 1993 fra Greenville i Liberia pga borgerkrig. De kom til byen Dabou på Elfenbenskysten etter å ha forlatt alt.
- Å flykte fra sitt hjem og alt man eier, var dramatisk og vanskelig å snakke om, sier han.
Familien skapte seg et nytt liv. Joseph er utdannet i el-fag og i Liberia jobbet han på en kraftstasjon, men uten papirer var det ingen selvfølge å få jobb i Dabou. Ved hjelp av bekjentskaper kom han i kontakt med et firma som var villig til å la ham prøve seg, og han fikk bevise at han kunne sitt fag. Etter 9 år i Dabou ble det av ulike årsaker vanskelig å fortsette å være der, og med status som FN-flyktning ble det ordnet med nytt hjemland. Varme og sol ble byttet med snø og lave temperaturer da Joseph, tre små barn og hans mor kom til Glomfjord i oktober 2003.


 

Språk viktig
- Overgangen fra Elfenbenskysten til Glomfjord var stor, men vi ble veldig godt mottatt! Ute er det kaldt, men menneskene her er varme. Jeg liker den norske kulturen, hvordan folk tar vare på hverandre.
Hans mor valgte å dra tilbake til Liberia etter to år, hun syntes klimaet her ble for kaldt. Joseph, barna Love, Darling og Jimmy ønsket å få lære seg norsk så fort som mulig. Joseph snakker engelsk, fransk og norsk i tillegg til sitt morsmål språk kru.
- Det å lære seg språket var veldig viktig for oss da vi kom hit, vi ønsker å være en del av samfunnet her, da må vi kunne snakke norsk!

- Bilfinger har vært en god arbeidsplass for meg. Jeg kunne ha sluttet før, men har ønsket å være i jobb. Det er bra for hode og kropp å holde seg i aktivitet.
Joseph Teah

Familien betyr mye
I 2008 kom også Josephs kone Joanna til Glomfjord.
- Døtrene mine begynte å bli store og trengte sin mor, vi søkte om familiegjenforening og fikk det.
Joanna lærte seg kjapt norsk og jobber på Ørnes omsorgssenter. Sammen med Joanna kom to sønner til – Isak og Chris. Etter hvert kom et barnebarn, og Solomon bor hos sine besteforeldre.
- Jeg har en stor familie med sju barn. Min mor som nå er 93 år bor i Liberia der også 8 av mine 12 søsken bor.
Hans tallrike familie er spredt, men de holder tett kontakt med sosiale medier.
- Jeg forteller ofte at Norge er verdens beste land å bo i! Skole og utdanning, helsevesen – alt er bra!
Joseph og Joanna kjøpte eget hus i 2012 som er base for hele familien, også de barna som er i arbeid eller under utdanning andre steder.
- Vi blir her i Glomfjord! Dette er «hjem» for oss nå. Det har vært fint å kunne bruke min kompetanse i jobben her på Bilfinger.


Joseph Geesay Teah (69)
utdannet elektriker i Liberia, far til sju. Gift med Joanna Klågba Teah (50). Hans mor som er 93 år gammel bor i Liberia, faren omkom i borgerkrigen som gjorde Joseph og familien til flyktninger. Tre barn kom til Glomfjord sammen med Joseph i 2003. Love har tatt fagbrev som helsefagarbeider og bor nå i Bodø, Darling studerer psykologi i Oslo og Jimmy har fagbrev i byggdriftsfaget og bor i Glomfjord. Barnebarnet Solomon (7 år), Chris David og Isak er også medlemmer i storfamilien.