Etter fem år med ‘oppdragstørke’ i olje- og offshorenæringene, kunne prosjektingeniør Bjørn Tore Hansen endelig ta helikopteret til Skarv-skipet ved Helgelandskysten denne måneden. INVIS har nemlig fått et stort oppdrag for Aker BP. – Etter en tung vinter var dette en veldig god nyhet, sier daglig leder Pål Einar Olsen. Foto Skarv-skipet: norskpetroleum.no / Montasje: NyNæring

Viktigere enn været

Skrevet av Edmund Ulsnæs
15.04.2019 11:56 - OPPDATERT 15.04.2019 12:33

Påsken kom med super-vær, men i INVIS-leiren er det en annen nyhet som er mye viktigere. For etter en strevsom vinter har ingeniørene fått et stort og viktig oppdrag der hvor de ikke har vært på mange år…

- En veldig god nyhet i en litt tøff periode, smiler Pål Einar Olsen.
Det tøffe er såpass tøft at han måtte permittere deler av staben på 11 fra 29. mars. Den gode oppdragsflyten fra i fjor, den som til og med gav nyansettelse, den hadde stoppet litt opp.
- Men to av permitteringsvarslene er nå trukket tilbake, og andre er blitt varslet om at det blir arbeid i permitteringsperioden. Fordi det er kommet inn nye oppdrag, og spesielt ett av dem er både stort og veldig spennende, fastslår INVIS-lederen fornøyd.

 

 

- Etter tre år uten oppdrag fra olje- og gassnæringene, var dette selvfølgelig en veldig god nyhet for oss!
Pål Einar Olsen


Og nyheten er:

Men først: 50 prosent av årsomsetningen. Ja, så mye hadde INVIS å gjøre for olje- og gassnæringene i en periode på 2 ½ år fra 2011 til -14. Ekspertene på industriskanning og 3D-modellering i Glomfjord var ofte og lenge på oppdrag ute på offshore-installasjonene langs norskekysten. Så kom bølgedalen i de oljerelaterte næringene.
- Ett oppdrag i 2015, ett i 2016 – dét var alt. Nå nettopp vurderte vi om vi i det hele tatt skulle gjøre den nokså kostbare fornyelsen av sikkerhetskurset for fem av de ansatte.
- Men så….skal vi få ut nyheten?
- Ja, nå har vi fått et ganske stort oppdrag på Skarv-skipet, 200 kilometer vest for Sandnessjøen. Etter tre år uten oppdrag fra olje- og gassnæringene, var dette selvfølgelig en veldig god nyhet for oss!

En ny vår
En tøff senvinter er altså blitt til en spennende vår for engineering-virksomheten INVIS. To ansatte er på 14-dagerstur på Skarv-skipet idet vi gjør intervjuet med Pål Einar, og en ny utreise kommer 29. april. Jobben pågår minst til juni.
- Jobben er på oppdrag fra Aker BP, og vi skal kartlegge store områder på skipet, til bruk i digitale strategier. Dette er altså ikke i utgangspunktet innhenting av et korrekt konstruksjonsgrunnlag, slik vi vanligvis jobber.
- Men, når vi nå henter inn store mengder data på skipet, er det neppe en ulempe for oss, altså med tanke på mulige oppdrag i fortsettelsen, forklarer han.
Det 300 meter lange og 50 meter brede skipet var verdens største produksjonsskip for gass da det ble plassert på Skarv-feltet ved Helgelandskysten sensommeren 2011. Støttefunksjonene og forsyningsbasen for feltet administreres fra Aker BP’s base i Sandnessjøen.

Møysommelig arbeid

- Men tøff INVIS-vinter i år, altså?
- Ja, starten på 2019 var dårlig. Men, vi jobber målbevisst mot markeder utenfor Meløy, og det er selvsagt veldig aktuelt å ha videre dialog med Aker BP. Ledelsen deres i Sandnessjøen ble obs på oss og hva vi kan levere, under et olje- og gasstreff på Nesna i desember. Det er tidkrevende og langsiktig å bygge relasjonene og tilliten som fører til nye oppdrag, men dette er et viktig arbeid for oss, forteller Pål Einar.
- Hva med det lokale?
- Vi har jobbet veldig mye for Yara de siste årene, men der er oppdragsmengden litt mindre nå. Så har vi fått mer ved Pelagia’s sildoljefabrikk i Bodø, pluss at vi bevisst har skaffet oss mer kompetanse slik at vi oftere kan ta totalansvar i prosjekter, avslutter Pål Einar.