Harald Vindvik er en av mange meløyfjæringer som jobber offshore. Foto: privat

Oppdatert: Offshore-retur kan bety hjemmekarantene

Skrevet av Astrid Berbusmel
20.03.2020 18:00 - OPPDATERT 24.03.2020 09:49

Meløy har mellom 80 og 90 personer som har sitt arbeide offshore.

En av dem, Harald Vindvik (61), kom nylig hjem etter tre uker på Nornefeltet. Han reiser ut fra Brønnøysund.

Strenge rutiner
Etter at Meløy kommune innførte egne karanteneregler, kom spørsmålet om hjemmekarantene for denne gruppen arbeidstakere.
- Siden det er i Nordland, så tolket jeg det slik at jeg slapp jeg karantene. Er litt usikker. Og det er vel slik at de som jobber ut fra for eksempel Stavanger eller Bergen, må forholde seg til karantenereglene som finnes når de kommer hjem? spør Harald.
- Hvordan håndteres denne situasjonen der ute i havet?
- Det ble innført veldig strenge rutiner med hensyn til hygiene, vi bor og arbeider sammen på et forholdsvis lite område der ute. Gymsalen ble stengt, og kontorplassene er nå fordelt i alle tilgjengelige rom med minst to meter mellom hver. I kantina måtte vi sitte slik at ingen var rett over bordet for hverandre, og med helst to meters avstand der og. Noen utfører jobber der man er avhengig av å samarbeide tettere rent fysisk, men de gjorde så godt de kunne, sier den erfarne offshorearbeideren.

Litt hoste = ikke offshore
Nornefeltet drives av Equinor. De produserer gass som eksporteres til Europa. 
- Det er viktig å holde produksjonen oppe, og derfor er sykdom aldri velkomment der ute. Alle som var der da jeg dro på land, var friske og raske! 
Equinor har innført strenge regler for hvem som kan reise offshore nå i koronatider. På hjemmesiden står det informasjon om dette. Har du symptomer – uansett om de er milde – så skal du ikke reise ut på plattform før det har gått minst 24 timer etter at symptomene ble borte. Har du vært på internasjonal reise og opplever symptomer på akutt luftveisinfeksjon, må du være hjemme i tre uker før du kan reise offshore. Og karanteneregler med hensyn til reise og eventuelle nærkontakt med smittet, gjelder selvfølgelig.

Personalkabal
- Det var noen som ikke kunne komme ut på jobb nå på grunn av reise utenfor Norge. Noen hadde hatt besøk av folk fra Italia, fikk beskjed om å holde seg heime. Noen får faktisk fire ukers jobbeperiode siden ingen kunne avløse dem. Det er klart at denne situasjonen vil by på utfordringer rent personellmessig i ukene fremover, sier Harald.
- Jeg har nå fire ukers landperiode, og håper at det ikke blir slik at jeg må reise ut før. Må bare vente og se.

Bryt smittekjeden!
Kommunedirektør Adelheid Kristiansen sier i en kommentar til Kulingen at alle som reiser inn til Meløy må ta en vurdering av spørsmålet om karantene. Og at vi spør oss selv, kan jeg ha blitt utsatt for smitte?
- Det viktigste vi gjør nå er å bryte smittekjedene! Vi har mange i Meløy som jobber innen oljebransjen, og på plattform og andre oljeinstallasjoner er man tett på hverandre. I tillegg er det folk fra hele landet som jobber der, så selv om man ikke er berørt av karantenen når man kommer fra Brønnøysund, så anmoder vi at man ilegger seg selv karantene når man kommer hjem.

Alle må ta ansvar
Forskriften kommunen har vedtatt gjelder i utgangspunktet kun de som reiser til Meløy fra Sør-Norge. Uansett ber kommunedirektøren at folk tenker nøye igjennom dette.
- Vi alle har et ansvar for å vurdere egen situasjon, sier hun. Det blir fort mye usikkerhet om hvem dette gjelder, og kommunedirektøren presiserer at også de som kommer reisende fra for eksempel Stavanger, skal være i karantene etter hjemkomst. 
- Dersom folk har spørsmål om karantene etter reise ber jeg folk ta kontakt med meg, så vil jeg svare på disse spørsmålene i tett samarbeid med kommuneoverlegen.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.