Annaskavelen i Sulitjelma har startet å rase i dag.

Nordland Røde Kors Hjelpekorps ute i flere oppdrag

Skrevet av Bente Haldorsen
30.03.2018 00:54

Antall oppdrag har tatt seg opp sammenlignet med i fjor, men med en tidligere påske er det bedre snøforhold i mange områder enn i fjor når påskeaften var i midten av april.

Hittil i påsken har det vært 12 oppdrag vært registrert. Av disse har 10 av oppdragene vært knyttet til brudd og forstuinger eller kutt/sårskader. De to siste tilfellene har vært sykdom og utkalling til skred (Svolvær).

Mange av korpsene starter tilstedevakt fra skjærtorsdag og har dermed forsterket beredskap fra i dag.

Økende skredfare

Tilknyttet skredet ble Svolvær RKH kallet ut og rykket ut til flyplassen for uttransport før det ble avklart fra helikopter at skredet var av eldre dato. Utkallingen viser likevel viktigheten av å ta trygge veivalg                 

Det har hittil vært skredfare 3 (betydelig) som har dominert i Nordland, men med meldt nysnø fra lørdag er det meldt faregrad 4 (stor) i Ofoten, Salten og Saltfjellet

Snødekket tåler i utgangspunktet lite ekstra vekt før det løsner og evt nysnø vil raskt overlaste de vedvarende svake lag. Dersom maksimal mengde varslet nedbør og vind kommer ventes skredfaren å øke til 4-stor.

Skredvarsel for Svartisen påskeaften.

 

Skader i anlegg

I tillegg har det vært skader tilknyttet alpinanlegg både i Glomfjord og Vestvatn (Bodø), de fleste av disse med mindre alvorlighetsgrad (brudd/forstuing), men også ett oppdrag hvor pasient ble transportert med helikopter til Bodø[1].

Det er første gang (Bodø) RKH har vakt i anlegget og vi har derfor ikke sammenlignbare tall fra tidligere år på dette området.

Glomfjord sitt kom via utkalling fra politi/AMK, mens Bodø var tilstede og kom direkte. Derfor avvik mellom antall oppdrag i starten og i opptellingen i slutten av pressemeldingen.

 

«Følg vettet»

Mange kjenner til fjellvettreglene, men også alpinnvettreglene og byvettreglene finnes avhengig av hvor man ferdes.

Mange av skadene er mindre, som ett overtråkk eller benbrudd som ikke er medisinsk kritiske, men som kan bli kritisk om man ikke har utstyr til å klare seg før hjelpen kommer. Husk derfor fjellvettregel nummer 5, «Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.» slik at man kan ta vare på den skadde fram til hjelpen kommer.

 

 [1] Glomfjord sitt kom via utkalling fra politi/AMK, mens Bodø var tilstede og kom direkte. Derfor avvik mellom antall oppdrag i starten og i opptellingen i slutten av pressemeldingen.

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.