Gildeskål, Meløy og Rødøy får også i år penger fra Havbruksfondet. Foto: arkiv

Pengedryss fra Havbruksfondet

Skrevet av Astrid Berbusmel
24.10.2019 10:10 - OPPDATERT 24.10.2019 14:02

I dag 24. oktober utbetales det i overkant av 450 millioner kroner til oppdrettskommuner og fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet. Også våre kommuner får store summer utbetalt.

I pressemeldingen fra Næringskomiteen på Stortinget står det at Meløy kommune får nesten 3,9 millioner kroner, Rødøy får 7,4 millioner og Gildeskål får 5,8 millioner. Det som utbetales i år er en andel av potten som ble holdt igjen i fjor, og går til kommuner hvor det er klarert nye lokaliteter for oppdrett, eller hvor eksisterende lokaliteter har økt sin kapasitet. I fjor ble det utbetalt 16 millioner til Meløy, 30 millioner til Rødøy og 27 millioner til Gildeskål. Pengene kommer fra regjeringens salg av nye laksetillatelser i 2018.
Nordland har to representanter i Næringskomiteen, Margunn Ebbesen fra Høyre og Dagfinn Olsen fra FrP. 
– Det er både riktig og viktig at kommuner som tilrettelegger for havbruk får ta del i den verdiskapingen som genereres langs kysten. Derfor er det en selvfølge at de får en kompensasjon for den jobben de gjør med å legge til rette for havbruksnæringen, sier Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Høyre.
– Havbruksnæringen i Norge har hatt en eventyrlig vekst, og har blitt en særdeles viktig næring i distriktene og langs hele kysten. Kystkommunene gjør en viktig jobb som vertskap og tilrettelegger for næringen, og ikke minst med å sikre at utviklingen er bærekraftig. Dette gjør kommunene blant annet ved å utarbeide kommuneplaner som bidrar til å gi næringen gode rammevilkår, sier Stortingsrepresentant Dagfinn Olsen fra Frp.

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.