I går kveld brukte vi to og en halv liter tennvæske for å holde liv i bålpannen, og selv holdt vi oss i live ved hjelp av ullundertøy, votter, luer og tungt brennevin gjennom natta.

Slette søringer

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
08.06.2018 12:39 - OPPDATERT 08.06.2018 14:39

Min vennekrets har blitt vesentlig redusert den siste uken. Da snakker jeg selvfølgelig om de virtuelle vennene, som jeg sjelden har dialog eller virkelige møter med, såkalte facebook-venner. Jeg har forunderlig få venner som har opprinnelse fra sentrale sørlige steder i landet. Til gjengjeld har jeg et godt knippe slike, som har emigrert sørover, med unnskyldninger som jobb, kjærlighet, stofftilgang og andre tilbud de ikke har tid til å benytte seg av. Den siste uka har min facebook-feed blitt oversvømt av beskrivelser av elendigheten der sør, hvor de har tydd til løsluppen nakenhet, vannspredere og engangsgriller for å kjempe seg gjennom en hetebølge av sjeldne dimensjoner. De personlige beretningene har lagt seg som en svett hånd rundt min bevissthet, og med tillegg av riksmedias bilder av glovarme strender, skogbranner og rennende iskrem, har jeg fått nok.

Og som om det ikke skulle være jævlig nok å se bildene sørfra, tar jammen VG ansvar og spanderer oslotur på forfrosne nordlendinger, slik at vi virkelig skal skjønne hvor dumme vi er som bor her nord. Med en meteorologisk arroganse de selv ikke forstår, skal de liksom ta ansvar og trøstevarme oss som har valgt å bo i en langt bedre virkelighet, enn det de oppvarmede tullingene sørpå har klart å lage.

Hvis VG virkelig mener noe godt med et slikt stunt, har de en lang og uryddig vei å gå. Da ser jeg for meg at de sender søringer nordover, på charterfly og i busser, for at de skal få oppleve å parkere sykkelen ulåst, uten at den blir stjålet. De bør få erfaring med at de kan kjøre til jobb, helt uten kø, legge seg om kvelden – uten å låse ytterdøra, gå hjem fra fest – uten pepperspray og dødsangst. De bør sende hele barnefamilier hit, slik at de kan få oppleve frisk luft, trygghet og nærhet til natur. For ikke å snakke om noe så uvanlig som å treffe kjentfolk på butikken, slå av en prat med naboer og snakke stygt om felles kjente. Og på de gode dagene kan reisefølget sitte ute i sola hele natta, og beundre at vi tør å la grillen stå igjen på plena til dagen etterpå.

Hvis VG skal følge sin egen logikk, bør de sponse bussturer til Røros – for kystfolk, arrangere pakketur til Jæren – for folk som bor på fjellet, tur til bibelbeltet for trøndere og ferietur til Meløy for alle som ikke har vært her ennå. Men jeg tror ikke det skjer. VG er nok rammet at det samme deprimerende syndromet som resten av riksmedia er, i godværståka: De tror at alle som har bosatt seg mer enn 40 minutter unna slottet, gjør det motvillig eller av ren og skjær idioti.

Men nordlendinger som drar på tur til Oslo, drar ikke til Sognsvann, Huk eller Lutvann for å sole seg. Da drar de heller til Syden, siden det er både billigere og går fortere. Eller de drar til Umeå, som er nesten som Syden og litt som Nord-Norge. Nordlendinger på tur i Oslo går opp og ned Carl Johans et par ganger, før de endelig treffer noen de kjenner og begynner å lengte hjem – til lyse netter og gode venner.

Så nyt godværet der nede i sør, for all del. Men hold kjeft, er dere snille. Her er det fem grader og regner pisker mot de store stuevinduene. Noe som gjør det umulig å nyte den fantastiske utsikten jeg vanligvis har. I går kveld brukte vi to og en halv liter tennvæske for å holde liv i bålpannen, og selv holdt vi oss i live ved hjelp av ullundertøy, votter, luer og tungt brennevin gjennom natta. Og vi kunne knapt hatt det bedre. I dag har jeg tent opp i ovnen på stua, og nyter varmen i godstolen, mens jeg sletter søringer fra vennelista mi. Jeg kommer til å legge dem til igjen, så snart vi får bedre vær enn dem.

Rune Meosli

Les mer om:

Gjesten