Falch Gamle Handelssted ligger ved Tjongsfjorden. Alle foto: Yngve Brox Guldbjørnsen.

Sommer full av historie

Ksenia Korneeva (19) har sommerjobb hos Falch Gamle Handelssted i Tjongsfjorden. Den tidligere butikken er gjort om til museum, driftet av Helgeland Museum og Ksenia stortrives!


- Dette er min tredje sesong her på Falch Gamle Handelssted, og jeg stortrives her. Jeg er veldig glad i historie. Og spesielt trivelig er det når turister kommer innom på besøk. Vi har mange besøkende både fra Norge og fra utlandet. Spesielt Tyskland er godt representert, påpeker Ksenia.
- Språket har aldri vært noe problem. De fleste snakker jo engelsk, også har vi jo Google translate som hjelpemiddel, forteller Ksenia til Kulingen.

Ksenia Korneeva (19) guider og serverer kaffe og vafler til de som besøker Falch Gamle Handelssted. Da Kulingen var innom hadde hun hjelp av sin bror Emil Andreas (11).

Arkeologi
Ksenia var ferdig med videregående skole nå i vår, nå er det et år på bibelskole som står for tur, for så å studere arkeologi. Interessen for arkeologi har hun til dels fått fra kunnskapen om Gustav Strømsvik. Som hun førte gang lærte om da hun startet å jobbe for Helgeland museum, på Falch gamle handelssted. Strømsvik levde et spennende liv og oppholdt seg lenge i Sør-Amerika.
- Jeg synes det er en skam at det ikke er formidlet mer informasjon om han. I alle fall lokalt burde han vært tema på skolen. Han levde sikkert et ganske spennende og kult liv. Nesten som en Indiana Jones, sier Ksenia.

Gammel butikken
Foruten en spennende samling av gamle båter og gammelt fangstutstyr har museet tatt vare på den gamle butikken til Falch. Den står slik den var da den ble nedlagt en gang på 60-tallet. Her kan en oppleve hvordan det var på den tiden det ble handlet over disk. I hyller og skuffer finnes varer slik de originalt var på den tiden. Handelsstedet rommer også et gammelt legekontor og venterom. Spennende å gå tilbake til en ikke så alt for fjern fortid..

Ksenia og Emil Andreas viser frem en av båtene i samlingen av båter og gammelt fangstutstyr.

På kaikanten
I andre etasje finnes en kafé hvor en kan nyte sin kaffe og vaffelkake. Er været på den rette siden kan en nyte disse herlighetene på kaikanten, der både fisk og til tider niser, boltrer seg på speilblank fjord. I bakgrunnen kneiser Blokktinden som en majestet. Bare naturopplevelsen på kaikanten er alene verdt et besøk.

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.