For ti år siden, var det daværende ordfører Arild Kjerpeseth (Ap) som åpnet det første markedet til ære for Meløys første steinkai. Brynhild Sørgård, Åse Sørgård og Hanne Hammernes utgjør «Steinkaias venner» og har samlet inn flere tusen kroner både til reparasjon av kaia og til lag og foreninger på øya. Foto: Arkiv

Steinkaimarkedet for tiende gang

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
26.06.2019 13:00 - OPPDATERT 26.06.2019 19:02

-Vi gir oss på topp Det sier de tre damene som i ti år har arrangert Steinkaimarkedet på Meløya. I år blir det det siste i Steinkaias venners regi.

Det siste markedet går av stabelen kommende søndag. Markedet, som foregår i naustområdet ved Meløysjøen og den gamle steinkaia som er over 100 år gammel, er blitt en trivelig tradisjon på øya og samler flere hundre mennesker til marked hver sommer.

«Gammelt konsept»
-Konseptet er at vi kler oss som for 100 år siden, har salgsboder med husflid, mat, kunst, planter og aktiviteter for voksne og barn slik det var på markedet før i tiden, forteller initiativtakerne.

Fast innslag er minikonsert med Meløy mannskor, tombola, leker for barna, møsbrømlefser, grillmat, kaffe og kaker og god stemning. Naustene åpnes og brukes som salgsboder og gamle tradisjonshåndtverk som for eksempel garnbøting, har blitt vist.Det unike naustmiljøet ved Meløysjøen er et utmerket markedsområde og har skapt stemning i ti år under Steinkaimarkedet. Foto: Arkiv

Målet nådd
-Det hele starta fordi kaia hadde 100-årsjubileum for rundt ti år siden, og vi ønsket å skape liv og røre i området og samtidig bidra til at kaia ble reparert, forteller en av damene i Steinkaias venner, Brynhild Sørgård.
Nå, ti år etter, er kaia reparert, og flere  lag og foreninger på øya har fått flere tusen kroner i tilskudd. Hele overskuddet på markedet har blitt gitt i tilskudd til lokale tiltak for almenn nytte i området og på øya.

Det hele har vært et familieprosjekt, der hele familien hos de tre damene, Brynhild, Åse og Hanne har deltatt i forberedelser, rigging og nedrigging. I tillegg har alle som har blitt spurt om å stille på dugnad vært positive, så det har vært artige 2ti år.

Vi håper riktig mange finner veien også denne siste gangen, avslutter damene.

Her kommer et dikt av Hulda Pettersen: 

Steinkaias pris

Hvis Steinkaia her har kunnet fortalt,
om alt som har skjedd av rett eller galt.
Hit kom der mange som langt hadde rodd,
i dag er det de som ikke ville trodd,
at dårlig var de kledd og dårlig var de skodd.

Steinkaia kunne vi legge til,
med spissbåt, færing og alt som vi vil.
Folk kom til kirken fra fjern og nær,
og slekta de hadde veldig så kjær.

I kirka sto presten og preka om synd, skyld og grund,
mens langveisfarende tok seg en blund.
På kirkebakken var det refs fra prest og fut,
de spurte om alle kunne de ti bud.

Så var det slutt og alle sku heim,
på Steinkaia måtte ingen bli sein.
Noen var gamle med dårlige bein,
noen tok farvel, mens ungan hiva stein.

I dag vi feirer Steinkaias skjebne,
vi gamle vi husker veldig lenge.
Nå er det flytebrygga som fremmes,
så Steinkaia blir bare ståan å skjemmes.Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.