Statsminister Erna Solberg.

Oppdatering og presisering, flyplasser stenger ikke.

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
14.03.2020 19:33 - OPPDATERT 15.03.2020 15:38

I går meldte Kulingen og resten av presse-Norge om at statsminister Erna Solberg varslet nedstenging av flyplasser. Dette viste seg å ikke stemme.

Oppdatering søndag: 

Regjeringen vil stenge grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge. De vil bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven. Dette gjelder utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.
Men, norske flyplasser stenger ikke. Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet. Det vil altså fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge.

Det vil lande fly fra utlandet på norske flyplasser i uken som kommer, slik at nordmenn kan komme seg hjem. Myndigheter i andre land kontaktes for å bidra til at det tillates for flyselskapene å fly nordmenn hjem til Norge. Men i denne situasjonen gis ikke garantier, fordi svært mange land nå innfører strenge restriksjoner på flyvninger. Flyplassene vil være åpne for internasjonale flighter slik at turister/utlendinger kan reise ut.

Innenriksflyvninger går som normalt. Dersom man ikke lander på sin endelige destinasjon i Norge, vil det aksepteres videre flygning til endelig destinasjon for karantene der.

Offshore helikoptertrafikk går som normalt og alt av frakt tillates avviklet som normalt.

Kilde: regjeringen.no

På en pressekonferanse lørdag klokken 1800, varslet statsminister Erna Solberg omfattende tiltak i kampen mot korona-viruset. Hun understreket også at situasjonen vi står i er alvorlig. Følgende fem tiltak ble lagt frem:

Det vil bli utstrakt grensekontroll. Dette vil ha virkning fra mandag 16. mars klokken 0800. Innenriksflyvninger vil fortsette.

Beredskapsressurser er utløst. Personell fra heimevernet og sivilforsvaret skal bistå med tiltak og ivareta grensekontroller og samfunnskritiske funksjoner. 

Nå undersøkes muligheten for om Norwegian og SAS har mulighet til å frakte smittevernutstyr fra Kina til Norge, hvis dette blir en mulighet.

Utenriksdepartementet gir nye reiseråd. Alle frarådes å reise til nye land hvis reisen  strengt tatt er unødvendig. Reiserådene gjelder fra og med lørdag til over påske.

Hyttefolk bes om å komme hjem. Dette fordi den enkeltes kommunes helsetjeneste er dimensjonert til antall fastboende, og ikke et stort antall tilreisende. 
Om nødvendig vil regjeringen be sivilforsvaret oppsøke hyttefolk med oppfordring om å reise hjem.
Oppdatering, søndag: 
Regjeringen vil i dag, søndag, vedta en ny forskrift som forbyr folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Det opplyser helseminister Bent Høie til NRK søndag formiddag. Det betyr at folk kan tvinges hjem fra hytta med loven i hånd om nødvendig, skriver statskanalen.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.