- Per i dag har vi ingen som har testet positivt på viruset i Gildeskål, sier kommunoverlege Laila Didriksen i Gildeskål. Foto: arkiv.

Stenger skoler og barnehager i Gildeskål

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
12.03.2020 11:24 - OPPDATERT 13.03.2020 09:44

- Folkehelseinstituttet har ennå ikke anbefalt skole- og institusjonsstengning, men med den seneste utvikling har kommunens kriseledelse valgt å stenge kommunens skoler med virkning fra og med fredag 13/3. Barnehagene vil også bli stengt. Alle foreldre vil få nærmere informasjon på SMS.

Pressemelding

Koronavirus - situasjon og tiltak

WHO har nå erklært korona som pandemi. Korona kan ikke sammenlignes med vanlig influensa da sykdommen er helt ny i Norge; der finnes ingen vaksine og ingen har immunitet.

Derfor er eneste tiltak å hindre smitten, og vi må alle stå sammen for å forhindre smitten i vårt lokalsamfunn, i en dugnad for å beskytte hverandre og spesielt de eldre og svake. For den enkelte kan tiltakene kjennes drastiske, men erfaringer fra utlandet viser at dette er en alvorlig sykdom med potensiale til å legge ned helsevesenet.

Det er viktig at vi forhindrer smitte, så færre får sykdommen og for å forsinke utbredelsen av smitten, slik at helsevesenet får kapasitet til å behandle de syke ordentlig.

Kommunenes kriseledelse har, etter anbefaling fra kommuneoverlegen og på grunn av situasjonen i Norge, valgt å kansellere jobbreiser og kurs utenfor kommunen og vurderer fortløpende å utsette ferie for essensielt personale.
Dessuten kanselleres møter og forsamlinger i kommunen. Disse tiltak er etter føre var-prinsippet da vi ikke vet nok om sykdommens utbredelse.

Folkehelseinstituttet har ennå ikke anbefalt skole og institusjonsstengning, men med den seneste utvikling har kommunens kriseledelse valgt å stenge kommunens skoler med virkning fra og med fredag 13/3. Barnehagene vil også bli stengt. Alle foreldre vil få nærmere informasjon på SMS.

Kulturhuset er stengt for publikum fra i dag torsdag 12/3, Fresksenteret er også stengt og detanbefales at andre treningssentre i privat regi også stenges. Frivillighetssentralen er stengt, kulturskolen og voksenopplæringen er stengt.

Gildeskål bo og servicesenter og eldresentrene stenges for besøkende.

Våre råd til innbyggerne i Gildeskål kommune er derfor:

  • Vask eller sprit hendene ofte
  • Host vekk fra folk, helst i papir som kastes, ev i hender som vaskes umiddelbart eller om du må; i albuen.
  • Dropp alle fritidsaktiviteter
  • Ikke reis noe sted; særlig ikke utenlands, med fly eller kollektivtransport om ikke du MÅ.
  • Ha hjemmekontor om du kan.
  • Ferdes minst mulig ute der andre også ferdes.
  • Er du syk: hold deg hjemme! Uansett hvordan syk du er.
Dessuten anbefaler vi alle idrettslag, virksomheter og foreninger i kommunen å unngå reiser ut av kommunen, å kansellere alle arrangementer med mer enn 10 deltakere, slik som kino, årsmøter, fester osv. og overveie nødvendigheten av andre arrangementer, slik som familiesammenkomster ol. - spesielt dersom det inkluderer folk som har vært på reise eller bor utenfor Gildeskål kommune.

Vi vil også anbefale befolkningen å minimere sosial kontakt til det strengt nødvendige, inklusiv å holde minst en meters avstand til andre, ikke gi håndtrykk og ikke gå på jobb om man ikke er i form og jobbe hjemmefra dersom man har mulighet for det.

Vi vil også anbefale ikke å dra på utenlandsreise uansett destinasjon.

Har du hatt tegn til luftveisinfeksjon med hoste, pustevansker, sår hals og feber er det viktig å unngå å utsette andre for sykdom - uansett om du har vært ute på reise eller ikke. Det betyr at du da må bli hjemme til du er i form. Det er bare grunn til å kontakte legevakten dersom du trenger behandling. Sykemelding kan i nåværende spesielle situasjon lages over telefon. 

Vi håper derfor at vi, for å beskytte de svakeste og mest mottakelige i samfunnet, sammen kan gjøre en forskjell i noen måneder og forsinke utbredelsen av smitte i Gildeskål mest mulig.

Sjekk kommunens hjemmeside daglig for informasjoner om nye tiltak.
Med vennlig hilsen og takk for hjelpen!

Laila Didriksen
Kommuneoverlege

Bjørn Magne Pedersen
Ordfører

Kontaktinfo:
Ordfører Bjørn Magne Pedersen
Mob. 970 74 094
Epost: [email protected]