Rolf Birger Nilsen, daglig leder i Svartisen AS forteller at skuta pleier å stoppe her når de har mulighet.
- I dag skal de være hele dagen her inne. Mannskapet drar inn til breen og griller mat til medseilerne utover dagen. Så blir det en stopp på Brestua der de skal få servert kaffe og vafler og avslutter dagens program. De seiler videre mot Bodø i ettermiddag.
Deltar i arbeidsoppgavene
Kulingen tok en prat med kaptein Fridtjof Jungeling. Han forteller at ombord er det et mannskap på 23, og 40 medseilere.
- Som medseiler får du være med på de ulike oppgavene om bord. Alt med seilingen er jo manuelt arbeid, her er det mulig å få klatre i riggen dersom du ønsker en tur til værs! Du kan også på opplæring i å stå til rors, være utkikk, gå brann- og sikkerhetsvakter blant annet.
Han forteller at de har kapasitet til 80 medseilere, men at på grunn av koronaen er antallet halvert på sommerens turer.
- I år og neste år er det Norgesturer på programmet, forteller kapteinen som har fire års fartstid om bord i denne rollen.
- Alle turene her i nord er fulltegnet. Vi håper å få muligheten til å fylle båten helt neste år.
Turen går med en kombinasjon av seiling og motor.
- I går tok vi en tur til havs, på vestsida av Træna. Der fikk medseilerne smake litt på seiling, flott tur med midnattsol og seilføring!
Skipet skal seile innaskjærs mot Bodø, så det er mulig å få den på ganske nært hold i kveld.
- Vi letter anker rundt kl 18, sier den erfarne kapteinen.

På det staselige skipets hjemmeside finner vi mange opplysninger: Christian Radich ble bygd ved Framnæs mekaniske verksted i 1937, og var da et skoleskip for opplæring av sjøfolk til transport og handel. Oslomannen Christian Radich var opptatt av å gi ungdom opplæring til å bli skikkelige sjøfolk og testamenterte kr. 90.000,- til bygging av en seilskute. Han satte som eneste betingelse at den skulle bære hans navn – og slik ble det. Radich døde i 1882, så det tok mange år før skipet ble en realitet og fikk hans navn. Innredningen ombord vitner om at Christian Radich ble bygget som et skoleskip. Banjerdekk med plass for 80-90 elever, i dag inntil 80 etter modernisering, en stor bysse for kokkeopplæring, tømmermannsjappe for opplæring av dekksfolk og tidligere var det også et maskinverksted om bord, der det nå er bysse, for opplæring av maskinister. Frem til 1983 var det kun gutter som fikk opplæring. Under krigen var skipet brukt av tyskerne til losjiskip, og den sank i Flensburg etter bombing. Heldigvis ble den berget, slept til Norge og var ferdig restaurert i 1947. Med unntak av årene 1939-1947 har skuta seilt med elever frem til 1998. Fra 2005 gjenopptok Christian Radich sin skoleskipsstatus.
Unikt tilbud til ungdommer
Et annet program som det satses mye på i stiftelsen Christian Radich, er Windjammer. I beskrivelsen av opplegget står det at Windjammer er starten på en ny reise for unge mennesker mellom 16-25 år, som står utenfor utdanning, opplæring eller skole – eller bare ønsker å legge ut på en ny reise. Programmet er bygget rundt 4 uker til sjøs ombord på S.S. Christian Radich, med kortere samlinger både før og etter toktet. Her får de unge konkrete utfordringer og nye opplevelser. En reise bort fra skolepulten eller gutte/jenterommet, ut i verden og inn i deg selv. Deres motto er «Ikke sitt fast på land når det finnes et hav av muligheter.»