Mannskaper fra politi, brann, ambulanse og kommune i en stille markering av trafikkofrenes dag. Foto: Astrid Berbusmel

Trafikkofrenes dag markert på Ørnes

Skrevet av Astrid Berbusmel
22.01.2020 09:00 - OPPDATERT 23.01.2020 07:47

En verdig og stille markering av de altfor mange omkomne i trafikken i Nordland i 2019.

En dyster statistikk sier at hele 16 personer mistet livet i trafikken i vårt fylke i 2019 mot fem personer i 2018. Også i vår kommune hadde vi en dødsulykke.

Viktig markering
- Dette er en viktig markering, sier lensmann Jim Kristiansen, som også stod ved ett av korsene denne kalde januarmorgenen.
- Det var kommunen som tok initiativ til at også vi skulle delta i markeringen i år.
I alt 20 personer fra ambulanse, brann, politi og kommunen deltok, og det var en alvorlig forsamling som stod langs fylkesvegen. 16 hvite kors representerte de omkomne. Bilistene som passerte senket farten, både av respekt for de mange som er borte, og for deres pårørende. 

Sterkt 
- Vi har også noen som snakker med skoleungene som går forbi her, forteller Grete Stenersen i Meløy kommune.
- Det er et ganske sterkt syn med alle korsene og alle de som står der. Vi forteller dem hva dette er, at det ikke er noen ulykke nå.

Rammer mange
16 personer omkom altså i Nordlandstrafikken i 2019. Tallet for hele landet er 110, og Nordland er det fylket med flest omkomne. Ingen under 16 år var blant de drepte. Til sammenligning omkom 101 barn i 1970, og dette viser at vi er flinke til å sikre barn i bil. I en pressemelding fra vegdirektør Ingrid Dahl Hovland står det at analyser av dødsulykkene viser at 33 prosent av alle som omkom ikke brukte bilbelte.
- Tendensen er at det er stadig tryggere på veiene, Norge ligger i verdenstoppen her. Men vi er ikke fornøyde med at dødstallene ikke går ytterligere ned. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier vegdirektøren.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.