Tidligere ordfører i Meløy kommune Oddeliv Torsvik forteller om ordførerkjedet som den øverste folkevalgte i kommunen bærer ved høytidelige anledninger. Her ordfører Sigurd Stormo. Foto: arkiv

Tung bør på ordførerens skuldre?

I løpet av de elleve årene jeg som ordfører og varaordfører var i posisjon til å kunne bære ordførerkjedet, kan jeg ikke minnes en eneste gang at kjedet føltes fysisk tungt. Ansvaret, pliktene og byrdene som følger med ombudet, kunne nok til tider oppleves både fysisk og psykisk krevende.

I forbindelse med oppslaget i siste Kulingen om Meløys kommunevåpen og ordførerkjedet, kan jeg for ordens skyld bidra med litt tilleggsopplysninger.

Kommunevåpenet ble tegnet av Rolf Hugo Tidemann, Brønnøysund (1931-2019) etter en ide av sørlendingen Knut Øvensen (fra Grimstad, bosatt mange år i Meløy). Svartisvalmuen er som kjent svært sjelden, stedegen plante kun her i Meløy, og hva var vel mer naturlig enn at nettopp den ble motiv i kommunevåpenet! Dette ble vedtatt i et kommunestyremøte den 31. januar 1984, og godkjent ved kongelig resolusjon den 7. desember s.å., sammenfallende med Meløy kommunes 100-årsjubileum.

Rolf Hugo Tidemann var fagutdannet som grafiker med mesterbrev som boktrykker. Videreutdanning ved Den Grafiske Højskole i København, med Book Design og Kalligrafi som fordypningsemner. Han har vunnet flere priser. Pedagogisk utdannet, og arbeidet ved Brønnøysund videregående skole i 20 år, inntil han ble pensjonist.

Grafiker og lærer Rolf Tidemann ble 88 år gammel.

Ordførerkjedet var jubileumsgaven til kommunen i 1984 fra Norsk Hydro, utført i sølv og emalje av Alf Hammervold, designer og arbeider innen alle gullsmeders fagområder. Hans produksjon har bestått av sakralgjenstander, som lysestaker, kirkesølv, dåpsfat, vinkanner, oblatesker osv. i sølv og i sølv/emalje. Ordførerkjeder har også stått sentralt, der utforminger har båret preg av Alf Hammervold inngående studier innen symbolikk og heraldikk.

Alf Hammervold, f. 1943, lever så vidt meg bekjent den dag i dag.

Til alle nye kandidater til å bære Meløys flotte ordførerkjede vil jeg oppfordre om at det bæres med verdighet og stolthet!

 

[annonse]
Oddleiv Torsvik

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.