Debattinnlegg

Udemokratiske politikere

Ikke før er stemmene fra valget ferdig opptalt, før lokalpolitikerne kaster seg over hverandre for å finne "samarbeidspartnere".


Kan godt hende man ikke har lagt merke til så mye av disse hestehandlene ved tidligere valg, men det ser helt ekstremt ut i år. 

Det er provoserende og egnet til forbannelse at man oppdager hvor lite stemmene til oss velgerne er verdt. Lokalpolitikere fra Ap samarbeider både med KrF og Høyre. Om man reagerer på det, får man vite at man ikke skjønner noe som helst. 

At velgerne har gitt klare signaler på hvilken blokk de ønsker skal representere seg, virker å være totalt underordnet. Politikere både på lokal- og riksnivå uttaler seg bombastisk om hvem de vil og ikke vil samarbeide med, før valget. Det er det ingen av dem som husker noe av, etter valget. Da er det kun mulighet for makt som rår. 

Politiske blokker er snart en saga blott, og tydeligvis i ferd med å bli helt umoderne. Hva velgerne skal orientere seg etter, er ikke godt å si. I Meløy har det ved siste valg blitt gitt klar beskjed. Massiv tilbakegang for et parti er et signal. Ikke en oppfordring om å være kreativ på hvem man kan samarbeide med, sånn at man beholder makten likevel.

Litt ydmyk selvransakelse hadde gjort seg, for disse som har gjort såpass dårlig jobb, at de faller tosifret prosent på valgresultat. Man kan mene hva man vil om FrP. Men demokratiet skal respekteres. De borgerlige partiene holdt seg uforandret, unntatt Frp som med sitt brakvalg ble største gruppe i kommunestyret. MFF må - ut fra sitt partiprogram - også regnes til de borgerlige, og gjorde nesten tilsvarende godt valg som FrP. 

Sv gjorde ikke mer enn et greit valg, mens Ap raste rett ned. I sum har vi et kommunestyre med en markant borgerlig profil. Likevel leser vi i aviser at det nå "sonderes" for å finne måter å samarbeide på. Så, hva er vitsen med valg, dersom velgerne snytes på denne måten? 

Valget i 2019 ble "håndtert" på samme måte. Da fikk også velgerne noe helt annet enn de hadde stemt for. Det er på tide at noen setter ned foten i det ganske land. For det er slett ikke bare i Meløy dette foregår. Fra hele landet får vi rapporter om lokalpolitikere som forhandler i rasende fart, for å unngå å måtte forholde seg til tallenes tale etter valget. 

Kaoset er komplett når man i tillegg ikke har kontroll på verken avgitte stemmer eller rapporteringer underveis. I Bergen er det vel knapt noen som stoler på valgresultatet i det hele tatt. Hvordan skal man som velger ha tillit til prosessen og politikere, når man etter valg opplever at det har ingen effekt hva man stemmer? 

Selv med et åpenlyst borgerlig flertall i Meløy, får man altså servert muligheten for at Ap fortsatt beholder makten. Det er respektløst. Det er udemokratisk. Og det er så uetisk og uærlig at man som velger blir rasende. Det er ikke dette man går til valgurnene for. Man forventer - og forlanger - at blokkene respekteres i den grad at velgerne kan stole på hva partiene står for. Om man er så politisk maktsyk, at man går til sengs med det som tradisjonelt er en politisk motstander, så er det faktisk noe alvorlig galt fatt med politikeres respekt for demokratiet. Og nå må det ta slutt.

Irritert velger 

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.