Glade samarbeidspartnere: Bjørn Arvid Winther-Qvale (t.v) er ny daglig leder av Matkroken i Storvik mens Roy Rognan er styreleder i Butikken Eiendom AS som eier bygningen hvor butikken er lokalisert. Alle foto: Ingunn Dahle

Vant kampen om nærbutikken

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
21.09.2017 05:00 - OPPDATERT 21.09.2017 07:00

Roy Rognan og sambygdingene tok grep da matbutikken i Storvik ble lagt ned i februar. Forrige uke var det nyåpning, med lokale eiere i førersetet.

- Ja det var trasig å møte stengte dører da det ble besluttet nedleggelse. Da var det bare å ta saken i egne hender, for lokalbutikk trenger vi!
Roy Rognan er styreleder i eiendomsselskapet Butikken Eiendom AS. Rundt 80 aksjonærer, blant dem tre vannverk og resten privatpersoner, har nå kontroll over lokalene som fremover skal huse Matkroken med driver Bjørn Arvid Winter-Qvale i lederstolen.

 Første kunde: Da Matkroken åpnet dørene forrige uke, var det Lena Meløysund Myrvang som var første kunde i kassa. Hun ble ekspedert av ansatt Anne Guri Nilsson. Første kunde: Da Matkroken åpnet dørene forrige uke, var det Lena Meløysund Myrvang som var første kunde i kassa. Hun ble ekspedert av ansatt Anne Guri Nilsson.

Gla-fest på åpningsdagen

Stor fest altså, da Bjørn og hans ansatte inviterte til åpning med kaffe og kaker. I kulissene lurte Roy, som helt til siste innspurt var med for å skru sammen og henge opp hyller, meter for meter.

- Verdifullt tilbud som folk trenger! Nå må folk bruke butikken, smiler Rognan.
Kjeden som eies av Coop, åpnet dermed butikk nummer 110 i Norge. Med ønsket omsetning på rundt syv millioner er grunnlaget for inntjening over dobbelt så høyt som de minste butikkene i Matkroken-systemet.

- Dette estimatet er forsiktig, kundegrunnlaget er godt og stabilt mener både Bjørn og Roy som satser på at resultatet oppnås i løpet av en 12-måneders periode.
«Partnerskap» med Ess Partner som drifter bensin- og dieselpumpene på utsiden av butikken er også av det gode og vil føre til økt kundetilstrømming, tror Roy.

Nye ansatte: Matkroken skal sysselsette til sammen 2,5 årsverk. Dette trekløveret består av fra venstre, Anita Iversen, Anne Guri Nilsson og daglig leder Bjørn Arvid Winther-Qvale Nye ansatte: Matkroken skal sysselsette til sammen 2,5 årsverk. Dette trekløveret består av fra venstre, Anita Iversen, Anne Guri Nilsson og daglig leder Bjørn Arvid Winther-Qvale.

Bjørn tilføyer innimellom servering og prat med nye og gamle kunder:
- Det satses også på drift av enkel kafé med salg av mat man vanligvis finner på bensinstasjoner. Fint tilskudd både for de lokale og turister som vi har mange av i løpet av sommermånedene. I tillegg blir det post i butikk, et tilbud jeg tror folk har savnet.

Forutseende bygdefolk Bygget som nå huser Matkroken, ble satt opp på midten av 90-tallet for å romme Storvik Samvirkelag da forretningen flyttet nærmere riksveien. I 2006 fusjonerte de med Coop og styret i samvirkelaget var da forutseende nok til å forlange en klausul om forkjøpsrett ved nedleggelse av butikkdriften.

God hjelp i åpningsuka: Fikk Bjørn (i midten) av disse to herrene fra Norsk Butikkdrift. Til venstre Nils Oksvold og helt til høyre Erling Linge. God hjelp i åpningsuka: Fikk Bjørn (i midten) av disse to herrene fra Norsk Butikkdrift. Til venstre Nils Oksvold og helt til høyre Erling Linge.

- Den benyttet vi oss av nå, og sammen stablet vi på beina og dannet et selskap som kunne kjøpe eiendommen. Rundt en halv million kroner fikk vi inn etter å ha henvendt oss til private og de tre vannverkene i Mevik, Storvik og Grimstad. Det betyr at uansett hva som skjer fremover. har vi som bor her kontroll over bygningsmassen. Kommunen fikk tilbud om å komme inn på eiersiden men takket nei og viste til statutter som umuliggjorde aksjekjøp. Samtidig investerte de i utleiebygg både på Sandhornøy og Sør-Arnøy, forteller Rognan.

- Å beholde nærbutikken er gjerne et spørsmål om å være eller ikke være for små bygdesamfunn. Jeg har fått bare positive tilbakemeldinger, både før og underveis etter at det ble kjent at vi skulle etablere oss her, smiler Bjørn som har god ballast fra serviceyrket etter å ha vært mangeårig driver av både skipsekspedisjon og gjestegård.
- Vi skal levere, det er liv laga for butikkdrift i Storvik.

Les mer om:

Arkiv