Framtia for 10 år siden.

Veddemål om 10.000 kroner

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
02.12.2018 07:24 - OPPDATERT 02.12.2018 08:24

Framtia utgave 45 i 2008:

-Senk sykefraværet mer enn oss neste år, så gir jeg deg 100.000 kroner til kulturformål! Er løftet Yara-sjef Pål Hestad gir til Meløy-rådmann Jørgen Kampli. Og toppsjefen i Meløy Kommune tar veddemålet på strak arm, selv om han vet hva som venter ham selv dersom Yara vinner konkurransen….

Blar vi litt lenger bak i avisen ser vi hva den ventende straff blir ved tap av konkurransen. «- Da må rådmann Kampli og personalsjef Andre Edvarsen stille som julenisser på vårt julebord neste år, krevde sjefen for gjødselprodusenten.

- Sykefraværet innen omsorg er rundt 16,3 prosent. Det er for høyt, sier omsorgsleder i Meløy kommune Stein Laastad.
- Nå vil omsorg bidra, fortsatte omsorgslederen og pekte på det var i institusjonene fraværet var høyest.
- Det er sammensatte grunner til det. Vi har et annet klientell enn før, og det er blitt flere pleietrengende. Dermed blir belastningene større på personellet. Dessuten burde de hatt flere hjelpemidler for å minske belastningen, sa Laastad til Framtias Erling Eik.

I dag kan HMS-rådgiver i Meløy kommune, Line Voll Bang, gi oss følgende oppdaterte fraværstall for Meløy kommune:
- Omtrentlige tall så langt i år er 8,33 prosent fordelt med korttidsfravær på tre prosent og langtidsfravær på 5,5 prosent. Vi har fortsatt enheter med høyt sykefravær, men det jobbes aktivt for å få ned fraværet gjennom oppfølging av ansatte, tilrettelegging og samarbeid med NAV.

«Mandag 17. november forsvinner Meløys siste postkontor. For Karen Anna Brun (52) og Unni Bjerga Lillevik er (55) er en lang tjeneste bak skrankene på Ørnes postkontor over. Nå venter nye utfordringer i arbeidslivet for post-damene. «

Trist med nedleggelse, men også viktig å følge utviklingen, mente Karen Anna som i 2008 hadde vært i postvesenet i 36 år.
- Jeg trodde jeg skulle bli her til jeg ble pensjonist, sa hun som allerede var så heldig at hun hadde fått ny jobb etter nedleggelsen.

- I år skal vi ha juleferie. Da skal familien få oppleve at vi holder oss våkne i jula. For tidligere har det vært full jobbing til langt på natt, og så på nytt om morgenen igjen. Så det blir rart og nytt, måtte damene innrømme.

Blar vi videre kan man raskt få et overblikk over postens Meløy-historie, «post festum». Her fortelles det at postens glanstid var i de første par-tre tiårene etter 2. verdenskrig hvor det fantes et postkontor i nesten hver eneste bygd. Og kommunes aller første ble etablert på Støtt allerede i 1853. I 1960 fantes 18 postkontorer i Meløy, mens på 1990-takker ble poststrukturen betydelig endret til det i 1991 kun var tre postkontor igjen i kommunen.

Les mer om:

Glimt-fra-arkivet