Illustrasjon fra rapporten «Ny trase Fv.17 Storvika - Reppen, Rødøy og Meløy»

Veg – tunell – bru?

Skrevet av Torfinn Holmslet
12.03.2019 15:00 - OPPDATERT 14.03.2019 08:18

- Hvorfor begynner politikerne i Meløy enda en gang å rote med vegplanene på kystriksvegen gjennom Meløy og Rødøy?

Er det ikke mest fornuftig å legge en plan som begge kommunene er tjent med, og som står fast. For mange år siden ble prosjektet med bru over til Svartisen skrinlagt.

Alternativet var å bygge en undersjøisk tunell fra Fore til Ågskardet. Dette ble vedtatt med en stemmes overvekt i kommunestyret. Begrunnelsen var blant annet at dette var den rimeligste løsning. Det må være en stor bløff ettersom de første beregningene viste at det var helt motsatt. I tillegg har undersjøiske tuneller flere negative sider, blant annet store vedlikeholdskostnader. Prosjektet med tunell har aldri blitt konsekvensutredet, eller påbegynt. Sannheten er at bru er langt billigere enn tunell under sjøen. For svært mange år siden splittet denne saken kommunestyret med Sørbygda mot Nordbygda. Vedtaket resulterte i at byggingen av kystriksveien gjennom Meløy og Rødøy beklageligvis har stått i stampe i lang tid. Et godt eksempel på at distriktskrangel utelukkende har negative konsekvenser som kan forpurre gode vedtak som et stort flertall i kommunestyrene kan stå bak. Jeg spurte for flere år siden en politiker, som også tidligere hadde vært ordfører, om hvorfor vegplanene og videre utbygging av kystriksvegen var stoppet opp.

- Vi venter på en konsekvensutredning, var svaret som jeg mottok med stor forundring.

Svartisens bretunge, Engenbreen med området rundt, er den største turistattraksjonen i Meløy. Så vidt jeg forstår er det også planlagt et hotellprosjekt i dette området. Jeg har heller ikke hørt at det er sterke miljømessige innsigelser med bru over Holandsfjorden. 

Jeg håper at politikerne i Meløy drøfter denne saken grundig, slik at kystriksvegen får høyere prioritet fra sentralt hold. Dette er en svært viktig sak for alle som bor og arbeider på kysten av Nord-Helgeland.

Men ”svartis” i drinken til ”fiffen” skal kommunestyret vedta!?

Lykke til!

 

Torfinn Holmslet

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.