Verdens nordligste Rynkeby-rytter? Sondre Woo Meling bosatt i Hammerfest har det flott på tur sammen med 23 andre glade syklister. Foto: Astrid Berbusmel

Verden nordligste Rynkebyer??

En gul sykkelgjeng som teller 24 sprekinger rullet mandag ettermiddag inn foran Ørnes hotell. Og gjengen – de heter Team Rynkeby God Morgon Arctic.

En av de som hadde syklet fra Bodø gjennom Gildeskål og til Meløy, en distanse på 120 kilometer, var Sondre Woo Meling fra Hammerfest.

Den nordligste?
Denne positive gjengen er sammensatt av syklister fra blant annet Lofoten, Narvik, Harstad, Tromsø og Hammerfest.
- Jeg er verdens nordligste «rynker», smiler Sondre Woo Meling som bor i Hammerfest, han er eneste deltager fra Finnmark.
- Jeg flytta nordover i fjor. Sykling har jeg drevet med lenge, men trodde at Finnmark ikke var rett plass for denne sporten. Der tok jeg feil! Mange driver med terrengsykling, så jeg fant et fint miljø. Nå prøver vi å få til et lag fra Finnmark som kan delta i Team Rynkeby God Morgon Arctic.
- Hvorfor deltar du her?
- Først og fremst er den en god sak, alle er på en eller annen måte berørt av kreft. For meg gir det en ekstra dimensjon i opplevelsen. Det er gøy, veldig sosialt og det er en super treningstur sammen med en flott gjeng!

Startskuddet gikk i Svolvær på søndag, og reisen ender i Trondheim lørdag 17. juli. Da har de syklet til sammen 964 kilometer og 14038 høydemeter.

Der vil de møte mange andre norske Rynkebyteams som har syklet en lang vei.

 

Hele teamet fra Nordland nord for Hamarøy, Troms og Finnmark samlet på Ørnes Handelssted etter dagens etappe fra Bodø. Foto: Astrid Berbusmel

Viktig sak
- Det er en fantastisk opplevelse å sykle her, luktene, lyset og den fine gjengen! Sier Rainer Jakobsen fra Narvik som er leder for gjengen fra team Rynkeby Arctic. Teamet består av syklister fra nordlige Nordland, Troms og Finnmark.
- Vi tar ferien med dette løpet, sier Are Bendikssen fra Harstad.
- Vi gjør dette for å støtte opp om den gode og viktige saken de samler inn penger til, nemlig forskning på barnekreft. Vi har selv en sønn som hadde leukemi som barn.
Are er en av sju i støtteteamet som ordner med alt det praktiske med bagasje samt mat og drikke for syklistene.
- Uten det viktige støtteteamet hadde ikke dette vært mulig, sier teamleder Rainer.

Motorsyklist Viggo Opheim fra Harstad er en av de viktige støttespillerne. Han er en av to marshalls som sørger for ekstra sikkerhet for syklistene.

[annonse]
Fadderullandei, fadderullandei…….
Fremst i feltet ligger trekkteamet. De består av sju gulkledde, og når de «ruller», altså skifter på hvem som drar, synger de vers fra «En ekte lofottorsk jeg er..».
- Da hører alle at nå ruller vi, og det løfter stemningen samtidig, smiler de. Fadderullandei, fadderullandei…….
24 syklister i følget, det kan skape farlige situasjoner i trafikken. Dette teamet har med seg to motorsyklister som er «marshalls». 
- Gjennom tunneler, i kryss og i rundkjøringer prøve vi å bistå slik at det er trygt, sier Viggo Opheim fra Harstad. 
- De sykler ikke mer enn to i bredden, og noen ganger gis det beskjed om bare en. Dette har de øvd på, og det går stort sett veldig fint.
Viggo sier det er en ny opplevelse å kjøre så sakte.
- Vanligvis holder jeg jo fartsgrensefart, men nå er farten fra 10 til 20 kilometer i timen. Noen ganger får vi jo en del fart i nedoverbakkene. Men det er minst like slitsomt å kjøre sakte. Så får jeg jo sett mye mer på omgivelsene som jo er helt fantastisk flotte!

Yngste og eldste deltager på teamet, Kristine Sofie Abelsen (23) fra Kabelvåg og Sverre Dalhaug (71) fra Narvik.

Fint å sykle hjemme
Aldersspredningen i gruppa er på nesten 50 år fra yngste til eldste deltager. Kristine Sofie Adolfsen (23) fra Kabelvåg er yngst, og Sverre Dahaug (71) fra Narvik er den eldste.
- Det er femte året jeg deltar. Jeg har vært med på tur til Paris 3 ganger. På den første turen brakk jeg lårhalsen i et velt, og kunne ikke fullføre. Jeg trente meg opp igjen, og er med fremdeles, sier han fornøyd.
Kristine er med for tredje gang. 
- Det er noe helt annet å sykle her hjemme mot det å sykle i Europa. Her er det mye mer kupert og variert på alle måter, det å oppleve naturen på sykkelen, er noe eget. 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.