Kulingen har laget en oversikt over hvert partis yngste kandidater, og tatt en prat med noen av dem.

Yngst på lista

Skrevet av Rune Meosli
04.06.2019 18:00 - OPPDATERT 17.06.2019 14:26

Et godt sammensatt kommunestyre skal helst gjenspeile befolkningen på så mange måter som mulig. Også når det gjelder alder.

Derfor er det ikke bare bosted, kjønnsbalanse, yrke, utdannelse og erfaring som teller når partiene skal sette sammen en valgliste. Det er også viktig å få med de unge og engasjerte som kan representere nye tanker og forsvare ungdommens interesser i lokalmiljøet.

Får sofavelgerne ut

På listene i vårt område er FrP’s Silje Gundersen (17) fra Ørnes den yngste av de unge, men hun er slett ikke alene om å være ung og interessert i politikk.
- Jeg har mange venner som er interessert i politikk, selv om mange av dem er en del rødere enn meg. Men det er viktig at man tør å stille opp, og jeg ser ikke bort fra at jeg får en del stemmer fordi jeg får unge velgere til å bruke stemmeretten sin, sier hun.

Ungt på alle lister

Mange av de andre listene kan også presentere unge, engasjerte og ivrige sambygdinger på sine lister. Kulingen har laget en oversikt over hvert partis yngste kandidater, og tatt en prat med to av disse fra hver kommune.

De yngste representantene fra hvert parti i kommunene:

Rødøy:

Ap/KrF: Sara Jørgine Lorentzen (25) fra Rødøya står på 3. plass.
FrP: Kent Arne Fløan (32) står på 3. plass.
Rødøy Fellesliste: Kim Gøran Pedersen (30) står på 9. plass.
Senterpartiet: Natalia Sjåvik (25), fra Tjongsfjord står på 14. plass.

Meløy:

Ap: Martina Mathea Olsen (18) fra Glomfjord står på 28. plass.
FrP: Silje Anita Gundersen (17) fra Ørnes står på 2. plass.
Høyre: Liss Emma Kildal Antonsen (26) fra Halsa står på 11. plass.
KrF: Eilert Hagen (24) fra Halsa står på 15. plass.
MDG: Julianne Antonia Kolberg (19) fra Ørnes står på 5. plass.
SP: Anette Amalie Bang (18) fra Ågskardet står på 17. plass.
SV: Truls Eliassen (27) fra Reipå står på 21. plass.
Venstre: Espen Limstrand (29) fra Ørnes står på 8. plass.

Gildeskål:

FrP: Elias Johan Vollan (25) fra Sørarnøy står på 8. plass.
SP: Martin Furuseth Johansen (20) fra Sørarnøy står på 16. plass.
Gildeskållista: Johanna Kristina Amundsen (25) fra Sørfinnset står på 2. plass.
Ap: Emelie Johanne Johansen (23) fra Inndyr står på 7. plass.
SV: Abel Tadesse Kidane (28) fra Inndyr står på 3. plass.
Høyre: Kine Helen Oldervik (35) fra Inndyr står på 4. plass.


Natalia Sjåvik (25) fra Tjongsfjord er på 14. plass på Senterpartiets liste i Rødøy. Foto: privat

- Artig å prøve seg

Natalia Sjåvik er yngste kandidat på Senterpartiets liste i Rødøy.

Hun er 25 år gammel og bosatt i Tjongsfjord, hvor hun jobber som lærervikar og instruktør i tegning og foto på kulturskolen i Rødøy. Samtidig tar hun samlingsbasert lærerutdanning ved Høgskolen på Nesna.

Vil påvirke

- Jeg har ingen annen politisk bakgrunn ut over å være medlem og styremedlem i Senterpartiet her i Rødøy. Men jeg synes politikk er spennende og ønsker å involvere meg i større grad enn jeg har gjort til nå. Derfor stiller jeg til valg for første gang, og håper jeg kan være med å påvirke politikken lokalt i første omgang, så får man se hva som skjer videre. Det er i alle fall artig å prøve seg på dette, forteller hun.

Friskt blod er bra

Natalia står et stykke ned på Senterpartiets liste, men det er godt mulig at hun trekker ekstra stemmer fra de yngste velgerne.
- Jeg tror nok jeg kommer til å bli med litt i valgkampen, for å styrke mine muligheter til å komme inn i kommunestyret. Jeg synes det er viktig at partiene har kandidater i ulike aldersgrupper, og litt friskt blod i politikken tror jeg er veldig bra, sier hun.

Sara Jørgine Lorentzen (25) fra Rødøya er på 3. plass på lista til AP/KrF i Rødøy. Foto: privat

Opptatt av helheten

Sara Jørgine Lorentzen (25) fra Rødøya er fersk i politikken, men klar for å lære. Hun er tredjekandidat på samarbeidsliste til AP og KrF i Rødøy.

- Jeg har aldri tidligere stått på liste til valg, eller vært særlig aktivt med i politikken. Men nå har jeg nettopp flyttet hjem etter fem års studier i Trondheim, og har lyst til å engasjere meg for å bidra til å utvikle kommunen, sier hun

Bli, eller komme tilbake

Hun kommer opprinnelig fra Jektvik, men har slått seg ned på Rødøya med samboer og jobber som adjunkt på Rødøy skole.
- Det er viktig at rødøyfjæringer har lyst til å bli, eller komme tilbake til kommunen etter utdanning. Derfor må vi sørge for at vi kan tilby det de trenger, enten det dreier seg om muligheter for jobb, barnehageplasser eller et godt kulturtilbud, sier hun.
Hun er derfor opptatt av alt som bidrar til at folketallet opprettholdes, og aller helst at det øker.
- Jeg har ikke pekt meg ut noen enkeltsak jeg brenner veldig for. Jeg er mer opptatt av helheten som bidrar til at Rødøy blir en bra kommune å bo i, i alle faser av livet, sier hun.

Klar for å lære

Som fersk i politikken tror Sara at hun har mye å lære, dersom hun kommer inn i kommunestyret.
- Det blir nok mye å sette seg inn i, men jeg kommer til å gjøre mitt aller beste for å gjøre en god innsats for folk i hele kommunen.
Den ferske Ap-politikeren er med andre ord klar til innsats, og klar for opplæring.

Silje Anita Gundersen (17) fra Ørnes er på 2. plass på Fremskrittspartiets liste i Meløy. Foto: Rune Meosli

Yngst i landet

Silje Anita Gundersen (17) fra Ørnes kan bli en av landets yngste kommunepolitikere om hun blir valgt inn til høsten.

Bare to dager før valget i september blir hun 18, og med en andreplass på FrP’s liste er det ikke usannsynlig at hun kan komme inn i lokalpolitikken i Meløy.

Brenner for politikk

- Jeg tar det som en tillitserklæring fra partiet at de setter meg så langt opp på lista. Det føles godt at de har tro på meg, sier hun om nominasjonen.
Silje går VG2 i kjemi- og prosessfag i Glomfjord, og til høsten blir hun offshore-lærling hos Equinor. Men hun vil ha tid til politikk likevel.
- Jeg brenner for å drive politikk for Meløy. Jeg ønsker å bidra til at folk i Meløy skal få en enklere hverdag, og er særlig opptatt av eldreomsorgen og fritidstilbudene til ungdom, sier hun.

Inspirert av Sylvi

Hun har alltid vært interessert i politikk, og faren Stein Arne var i sin tid med å starte FrP i Meløy.
- Jeg har nok arvet en politisk interesse hjemmefra, men jeg og pappa er ofte uenige om ting. Gjennom FrP har jeg vært på noen kurs og møter, og fått møte flinke politikere. Sylvi Listhaug og Siv Jensen har inspirert meg veldig til å satse på politikken, sier hun.
- Har du ambisjoner om å klatre i partiet?
- Nå vil jeg først og fremst bidra til å gjøre Meløy bedre, så får vi se etter hvert hvor langt jeg kan komme i politikken. Nå gleder jeg meg til å drive valgkamp, og å argumentere for de tingene jeg brenner for, sier hun.

Anette Bang (18) fra Ågskardet er på 17. plass på Senterpartiets liste i Meløy, og på 10. plass til fylkestingsvalget. Foto: privat

Både fylke og kommune

- Jeg er oppvokst i Meløys absolutte utkant, Ågskardet, og har gått på skole i Rødøy kommune. Det har bidratt til å gjøre meg interessert i politikk.

Det forteller Senterpartiets yngste listekandidat i Meløy Anette Amalie Åbodsvik Bang (18). Som innbygger i Meløy, og elev i Rødøy opplevde hun problemer da hun ville delta på kulturskolen.
- Ingen av kommunene ville ta regninga for at jeg skulle få et tilbud jeg kunne være med på. Det har lært meg at kommunikasjon er svært viktig, både internt i kommunen og mellom nabokommuner, sier hun.

Solide ambisjoner

Anette står på 17. plass til kommunevalget i Meløy og på 10.plass til fylkestingsvalget, og dette er bare starten ifølge henne selv.
- Det er nok på fylkestinget jeg har størst sjanse til å komme inn, og det passer bra siden jeg skal til Bodø for å studere til høsten, sier hun.
Hun fullfører nå videregående på dramalinjen i Mo, og skal fra høsten studere sosiologi ved Nord universitet.
- På sikt er målet å bli statsminister, og da skal Ågskardet settes på kartet, ler hun.

Distrikt og kultur

Selv om Anette er oppvokst på gård, litt utenfor allfarvei, var ikke det grunnen til at hun valgte å satse på Senterpartiet.
- Selv om jeg er oppvokst på gård, er jeg egentlig ikke så veldig opptatt av landbruk og gårdsdrift. Det var hovedsakelig Senterpartiets distriktspolitikk og kulturpolitikk som traff meg. Som evig Ågskardet-patriot, har jeg veldig lyst til å jobbe for at de små stedene skal få bedre muligheter til å bestå og utvikle seg, sier hun.

Johanna Kristina Amundsen fra Sørfinnset og Inndyr er på 2. plass på Gildeskållista. Foto: Privat

- Det blir spennende

Den splitter nye Gildeskållista kan skilte med mange nye politikerspirer. Den yngste av disse er Johanna Kristina Amundsen (25) fra Sørfinnset og Inndyr. Og hun har andreplassen på lista.

- Jeg ville stå på Gildeskållista fordi jeg har etablert meg i kommunen, og vil være med og påvirke samfunnet vi bor i. Dessuten synes jeg det er viktig at flere unge engasjerer seg i Gildeskåls fremtid.

Lærerikt å stille

Johanna jobber som driftstekniker på GIFAS (Gildeskål forskningsstasjon) og har fagbrev i både laboratoriefag og akvakulturfag. Hun er uten tidligere politisk erfaring, men går gjerne i valgkamp for å fremme sakene som Gildeskållista har på agendaen.
- Det å stille på partiliste er både lærerikt og spennende, og gjennom samarbeid med andre skal vi få til bra ting for kommunen, sier hun.

Viktig for folk

- Hvorfor ble det Gildeskållista?
- Jeg synes at Gildeskållista har en god spredning av folk fra hele kommunen. Dessuten er sakene som lista representerer viktige for folk, sier hun.
Når hun blir bedt om å nevne en spesiell hjertesak, velger hun å se på helheten i kommunen.
- Jeg brenner for at vi alle skal stå sammen og gjøre Gildeskål til en attraktiv og god kommune å være i. Det skal vi få til gjennom å skape flere arbeids- og boplasser og sørge for å gi innbyggerne gode tilbud innen barnehage, skole, helse og omsorg. Dette mener jeg er helt nødvendig for at Gildeskål skal få vekst og utvikling, og ikke minst bestå som en selvstendig kommune, avslutter hun.

Emelie Johanne Johansen (23) fra Inndyr er på 7. plass på Arbeiderpartiets liste i Gildeskål. Foto: Sindre Kolberg/Bodø Nu

Yngst men erfaren

Emelie Johanne Johansen (23) er yngste kandidat på Arbeiderpartiets liste i Gildeskål. Men hun er slett ikke uten politisk erfaring.

Til daglig studerer hun internasjonale relasjoner og nordområdestudier ved Nord universitet i Bodø. Men fra høsten tar hun et pauseår fra studiene for å tiltre i vervet som studieleder ved universitetet. Bak seg har hun også to år som fylkesleder i AUF, og en rekke andre verv innen ulike utvalg og styrer. I tillegg er Emelie varamedlem til kommunestyret i Gildeskål i dag.

Ballet på seg

- Jeg ble med i AUF da jeg gikk på videregående, og det ga meg så stor glede at det siden bare har ballet på seg, ler hun.
Nå går hun for å få en fast plass i kommunestyret fra høsten.
- Ja, jeg vil engasjere meg for at Gildeskål skal være en god kommune å vokse opp i, og som vi unge har lyst til å komme tilbake til. Da må vi legge til rette for bolyst og muligheter for næringslivet, sier hun ivrig.
Hun står på 7. plass på lista, men det er ingen hindring mener hun.
- Rekkefølgen på lista betyr ingen ting. Det er de med flest stemmer som kommer inn i kommunestyret, og i løpet av valgkampen skal jeg sørge for at jeg får fast plass fra høsten, smiler hun.